Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Moba kakva se ne pamti

Pre dvadesetak dana u požaru je izgoreo kućerak gluvonemog Radosava Maričića (76), koji je među meštanima sela Gornje Rovine kod Ivanjice poznat kao čovek koji je uvek i u svakoj prilici pomagao svima u selu i, kako kaže Zoran Stevlić, bivši seoski paroh, duši od čoveka.

Z. Marajnović
Pas je jedino što ima: Radosav Maričić

Iz vatrene stihije koja je zahvatila skromni dom, starac Radosav je uspeo da spase jedino psa Belku. U samo nekoliko minuta Radosav je ostao beskućnik i danima posle požara je sedeo sa Belkom u krilima na kamenu ispred temelja kuće koji su jedini preživeli požar.

Nije znao ni kuda će, ni kako će, a onda su meštani odlučili da pomognu čoveku za koga niko nema nijednu lošu reč. Naprotiv, bio je i ostao poštovan kao čovek i radnik, zbog čega su odlučili da organizuju seosku mobu i da mu izgrade novu kuću.

Vest o njihovoj nameri je veoma brzo obišla okolna sela, i mnogo dalje, pa su se meštani javljali da pomognu. Među onima koji su uzeli učešće na mobi, jednoj od najvećih u selu, bilo je i naših ljudi iz inostranstva kao što su Vesna i Slaviša Marković iz Čačka, koji godinama žive i rade u Švajcarskoj.

Daju šta imaju

Izgradnju kuće za Radosava Maričića pomažu mnogi onoliko koliko mogu i imaju. Jedan saobraćajni policajac iz Ivanjice je u skladu sa svojim mogućnostima doneo 10 kilograma eksera. Zna, kaže policajac, da to nije mnogo, ali u ovom slučaju i jedan ekser je vredan jer pokazuje koliko je ljude ganula sudbina starca koji od imovine ima samo psa Belku, ali to je samo za sada jer je izgradnja kuće u toku.

- Dogodilo se tako da smo u istom trenutku saznali za nesreću ovog poštenog starca i da je naša ćerka desetkom diplomirala na fakultetu u Beogradu i za taj lep događaj smo pripremili prilično novca da je nagradimo. Međutim, u razgovoru sa njom odlučili smo da taj novac uložimo u izgradnju kuće Radosava Maričića. Jedini problem bio nam je da po kiši i blatu pronađemo selo i mesto održavanja mobe. Novac koji smo pripremili dovoljan je za kompletnu stolariju. Daćemo i za sve drugo što bude trebalo, a veliko zadovoljstvo nam je bilo i to što smo učestvovali na mobi. Sve što smo dali i što ćemo dati je od srca - ističu Vesna i Slaviša Marković.

Mobi se odazvali i znani i neznani

Na mobi, osim meštana Marka Maričića, Gorana Popovića, Nenada Vukašinovića, Vlade, Dejana Jelića, dece i žena iz Gornjih Rovina, bio je i nekadašnji seoski paroh Zoran Stevlić koji je prvo osveštao tek zakopane temelje buduće kuće, a zatim je zavrnuo blatom ukaljanju mantiju i sam se prihvatio lopate.

- Došao sam jer je ovo moj narod, a dušu Radosava malo ko ima. Srećan sam zbog ovakve sloge kojom će vredan narod ovog sela izgraditi krov nad glavom našem Radosavu - naglasio je sveštenik Stevlić.

Svako dobrodošao za ispomoć

Temelji za izgradnju kuće starine Radosava Maričića su izliveni, slede mnogi drugi poslovi od kojih meštani ne odustaju, a mesta za pomoć ima za sve dobre duše iz sveta koji imaju želju da pomognu da se obnovi ono što je Radosavu odnela vatrena stihija, ali i njegovim humanim komšijama.

Mobom kakva se ne pamti u selu Gornje Rovine kojom su meštani pokazali humanost na delu za samo jedan dan iskopani su i izbetonirani temelji buduće kuće, a moba se nastavlja. Mnogi imućniji građani ovog dela Srbije, među kojima su i brojni vlasnici stovarišta građe i opština Ivanjica, dali su značajna sredstva za kuću Radosava Maričića kako bi već narednu jesen i zimu dočekao u toplom domu. Radosav, iako gluvonem, našao je načina da pokretima i rukama iskaže koliko je srećan i zahvalan.

- Jesam ja pomagao svima, a i dalje ću ako me zdravlje posluži, ali nisam očekivao da mi i znani i neznani ovoliko pomognu. Od srca zahvaljujem svima koji su mi se naši u ovoj mojoj nesreći i neka im se na dobro vrati - poručuje deda Radosav uz pomoć meštanina Mirka Ćurčiča koji je vremenom naučio da komunicira sa gluvonemim komšijom.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.
 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Malo je reći hvala...
HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online