Moba kakva se ne pamti

Z. Marajnović
Pas je jedino što ima: Radosav Maričić

Iz vatrene stihije koja je zahvatila skromni dom, starac Radosav je uspeo da spase jedino psa Belku. U samo nekoliko minuta Radosav je ostao beskućnik i danima posle požara je sedeo sa Belkom u krilima na kamenu ispred temelja kuće koji su jedini preživeli požar.

Nije znao ni kuda će, ni kako će, a onda su meštani odlučili da pomognu čoveku za koga niko nema nijednu lošu reč. Naprotiv, bio je i ostao poštovan kao čovek i radnik, zbog čega su odlučili da organizuju seosku mobu i da mu izgrade novu kuću.

Vest o njihovoj nameri je veoma brzo obišla okolna sela, i mnogo dalje, pa su se meštani javljali da pomognu. Među onima koji su uzeli učešće na mobi, jednoj od najvećih u selu, bilo je i naših ljudi iz inostranstva kao što su Vesna i Slaviša Marković iz Čačka, koji godinama žive i rade u Švajcarskoj.

Daju šta imaju

Izgradnju kuće za Radosava Maričića pomažu mnogi onoliko koliko mogu i imaju. Jedan saobraćajni policajac iz Ivanjice je u skladu sa svojim mogućnostima doneo 10 kilograma eksera. Zna, kaže policajac, da to nije mnogo, ali u ovom slučaju i jedan ekser je vredan jer pokazuje koliko je ljude ganula sudbina starca koji od imovine ima samo psa Belku, ali to je samo za sada jer je izgradnja kuće u toku.

- Dogodilo se tako da smo u istom trenutku saznali za nesreću ovog poštenog starca i da je naša ćerka desetkom diplomirala na fakultetu u Beogradu i za taj lep događaj smo pripremili prilično novca da je nagradimo. Međutim, u razgovoru sa njom odlučili smo da taj novac uložimo u izgradnju kuće Radosava Maričića. Jedini problem bio nam je da po kiši i blatu pronađemo selo i mesto održavanja mobe. Novac koji smo pripremili dovoljan je za kompletnu stolariju. Daćemo i za sve drugo što bude trebalo, a veliko zadovoljstvo nam je bilo i to što smo učestvovali na mobi. Sve što smo dali i što ćemo dati je od srca - ističu Vesna i Slaviša Marković.

Mobi se odazvali i znani i neznani

Na mobi, osim meštana Marka Maričića, Gorana Popovića, Nenada Vukašinovića, Vlade, Dejana Jelića, dece i žena iz Gornjih Rovina, bio je i nekadašnji seoski paroh Zoran Stevlić koji je prvo osveštao tek zakopane temelje buduće kuće, a zatim je zavrnuo blatom ukaljanju mantiju i sam se prihvatio lopate.

- Došao sam jer je ovo moj narod, a dušu Radosava malo ko ima. Srećan sam zbog ovakve sloge kojom će vredan narod ovog sela izgraditi krov nad glavom našem Radosavu - naglasio je sveštenik Stevlić.

Svako dobrodošao za ispomoć

Temelji za izgradnju kuće starine Radosava Maričića su izliveni, slede mnogi drugi poslovi od kojih meštani ne odustaju, a mesta za pomoć ima za sve dobre duše iz sveta koji imaju želju da pomognu da se obnovi ono što je Radosavu odnela vatrena stihija, ali i njegovim humanim komšijama.

Mobom kakva se ne pamti u selu Gornje Rovine kojom su meštani pokazali humanost na delu za samo jedan dan iskopani su i izbetonirani temelji buduće kuće, a moba se nastavlja. Mnogi imućniji građani ovog dela Srbije, među kojima su i brojni vlasnici stovarišta građe i opština Ivanjica, dali su značajna sredstva za kuću Radosava Maričića kako bi već narednu jesen i zimu dočekao u toplom domu. Radosav, iako gluvonem, našao je načina da pokretima i rukama iskaže koliko je srećan i zahvalan.

- Jesam ja pomagao svima, a i dalje ću ako me zdravlje posluži, ali nisam očekivao da mi i znani i neznani ovoliko pomognu. Od srca zahvaljujem svima koji su mi se naši u ovoj mojoj nesreći i neka im se na dobro vrati - poručuje deda Radosav uz pomoć meštanina Mirka Ćurčiča koji je vremenom naučio da komunicira sa gluvonemim komšijom.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.
 

2024 © - Vesti online