Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 08.12.2017.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Vesti A

Prijatelji naši, hvala do neba

Nedavno prispela donacija od 300 dolara naših vernih čitalaca Dijane, Silvane i Filipa iz Melburna za slepog dečaka 13-godišnjeg Aleksandra Smukova, iz Dobrinaca kod Rume, stigla je u ruke njegove porodice. Za to se pobrinula majka Aleksandra, došavši u beogradsko Dopisništvo "Vesti" kako bi dar preuzela, ali i uputila najtoplije reči zahvalnosti prijateljima iz daleka, koje nije imala prliku da upozna.

Vesti
Ostvaren san: Aca Smukov sa Borom Đorđevićem

- Ima više od sedam godina kako ti divni ljudi iz Melburna misle na nas i šalju nam pomoć, koja je za nas dragocena. Povremeno se dopisujemo. Nažalost, još nisam uspela da im odgovorim na poslednje pismo jer smo proteklih dana bili u pripremama oko zimnice, Acine škole, ali i oko bliznakinja Ivane i Nikoline, kojima je potrebna konstantna nega. Želim da znaju da ih nismo zaboravili i da im se mnogo zahvaljujemo. Njihov dar stiže u dobar čas, a to je za ogrev.

Naravno, i Acu ćemo nečim obradovati, ali ogrev nam je prioritet. Imali smo mnogo pehova i poteškoća tokom ove godine. Ostala sam i bez majke, jedine osobe sa kojom sam mogla da delim sve što me tišti, pa mi je i to teško palo - iskreno će Aleksandra, koja se i sama bori sa mnogim zdravstvenim problemima.

Ono zbog čega joj je osmeh ipak, zaigrao na licu, to je i sam pomen Acinog imena, koji je nedavno osvojio prvo mesto u šahu u Rumi. Posetio ga je i humanitarac Milorad Jurković iz Beočina, poznatiji kao Mile stolar i ispunio mu najveću želju - da ide na koncert Riblje čorbe i upozna Boru Đorđevića.

Uz Acu punu deceniju

Akcija za Aleksandra Smukova na stranicama "Vesti" započela je kada je imao samo tri godine, kada je otkriveno da boluje od malignog tumora očiju. Iza sebe ima nekoliko godina teške borbe sa tom opakom bolešću, zbog čega su mu, posle niza operacija, hemioterapija i zračenja, oba oka amputirana.

Ipak, danas ovaj dečak u Školi za slepu i slabovidu decu u Zemunu svakim danom oduševljava nastavnike inteligencijom, voljom za učenjem i borbenošću. Ne posustaje, što njegove roditelje čini posebno ponosnim.

- Ne mogu ni da vam opišem kako se Aca proveo. On je i sad pun utisaka. Divni Mile mu je ispunio najveću želju, a pri tome je i nama mnogo pomogao. Obezbedio je pelene za bliznakinje obolele od cerebralne paralize, koje su nam stalno potrebne. Isto tako obuću i odeću za njih jer one to stalno cepaju puzeći i mi ne možemo ni da stignemo to da obezbedimo. Mnogo nam je značila njegova podrška, kao i njegove supruge. Istina, uprkos svemu što je našu porodicu snašlo, bogatiji smo za neverovatne prijatelje širom sveta, čime malo ko može da se pohvali. Bili su uz nas u najkritičnijim vremenima i nisu nas napustili. Hvala svima, bez njih bi nam život bio mnogo teži - poručila je Aleksandra Smukov.

Ona i suprug Dušan, poljoprivrednik iz Srema, svesrdno se brinu za svoju decu invalide. Pre 15 godina dobili su ćerke bliznakinje, Ivanu i Nikolinu, za koje se odmah po rođenju ustanovilo da boluju od posledica cerebralne paralize. Ni proteklo vreme nije donelo poboljšanje, tako da su ove dve devojčice često potpuno prepuštene brizi majke Aleksandre. U međuvremenu se rodio i sin Aleksandar, zdravo dete, s radošću dočekano. Sreća nije dugo trajala jer je njegov život ugrozila opaka bolest. Od tada do danas, bore se svim silama za svoju decu s mnogo ljubavi i trude da im olakšaju muke s kojima se bore od rođenja, što nije ni malo lak zadatak.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Redovnije i od plate
HUMANITARNI MOST Napredujemo uz vašu pomoć
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online