Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Krenulo kao u snu

Nije prošlo ni mesec dana od našeg prvog teksta o nevoljama Safeta Kučevića (49) iz zabitog sela Banovica podno Peštera, a ovaj siromašni gorštak i njegovih sedmoro mališana već grade novu kuću na placu koji im je prošle godine, u selu Vojnići, bliže Novom Pazaru, poklonio dobrotvor iz ovog kraja.

D. N. Petrović
Humanitarac predao donacije: Hido Muratović i Safet Kučević sa sinovima

Podsetimo, u zabitoj Banovici, daleko od asfalta, Safet Kučević živi u trošnom kućerku bez vode i struje, a od pre tri godine, nakon što ga je napustila supruga Elvedina, sam brine o sedmoro dece: Ajši (17), Anelu (16), Aneli (15), Umihani (13), Emilu (11), Elzanu (9) i Mejru (5).

Za preživljavanje i školovanje dece bori se tako što pešice i autobusom putuje do 40 kilometara udaljenog Novog Pazara gde povremeno radi u jednoj fabrici nameštaja i mesečno zaradi najviše 250 evra. Imaju samo jednu kravu, koja ih prehranjuje.

Da sve krene kao u snu pobrinuli su se humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović i, kao mnogo puta do sada, brojni čitaoci "Vesti" sa raznih strana sveta. Nakon što mu se sakupilo 1.200 evra, o čemu smo pisali u našem prošlom tekstu, na Safetovu adresu stiglo je još 900 evra, 200 američkih i 100 kanadskih dolara. Stalni čitalac "Vesti", Kićo iz Nemačke, odmah je zvao Hida Muratovića i pitao kako može da pomogne ovoj porodici.

Bol za majkom ne prestaje

Safetova deca su se mnogo obradovala početku gradnje nove kuće. Sinovi Anel i Emil stalno su uz oca i majstore. Tužni su jedino što sa njima nije i majka Elvedina, koja ih je napustila kada je najmlađa Mejra imala samo dve godine.

Ne znaju ništa o njoj, jer im se nikada nije javila, samo su čuli da je živa i da je negde u južnoj Srbiji. Zbog siromaštva, najstarija Ajša je rešila da se što pre (iako maloletna) uda, Anel posle osmog razreda nije nastavio školovanje, a Anela je, iako je imala druga interesovanja, upisala medresu.

Istoga dana, Safetu i njegovoj deci poslao je 500 evra. Još 200 evra iz Nemačke stiglo od Ferida i Mirsida Zekovića, a 100 evra od Naila i Emine Košute. Još 100 evra porodici Kučević pridodao je i Boško Radovanović, poznati "majstor Bole" iz Novog Pazara. Od Safeta i Sanela Ljalića iz Amerike, porodici Kučević stiglo je 200 američkih, a od Dragana Milunovića iz Kanade 100 kanadskih dolara.

- Čim smo sakupili 2.000 evra odlučili smo da iskoristimo lepo vreme i da u Vojnićima kod Novog Pazara, gde imamo plac, započnemo novu kuću. Sve je krenulo izvanredno. Brzo smo izlili temelje i počeli zidanje. Zidaćemo dok bude bilo para i dok nam vremenske prilike dozvole. Još nemamo dovoljno novca za prvu ploču, a ako ne pristigne čekaćemo proleće. Važno je da je krenulo, presrećni smo! Do pre mesec dana sve ovo za nas je bilo samo san - priča srećni Safet.

Kontakt sa Kučevićima

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu Safetu Kučeviću mogu stupiti u kontakt sa njim putem telefona na broj: 00381 64 282 29 74 i dogovoriti se o načinu dostave pomoći. Na usluzi je plemeniti Hido Muratović sa kojim možete stupiti u kontakt na telefon: 00381 64 330 32 40. Naravno, tu je i redakcija "Vesti".

Svim dobrotvorima koji su mu poslali donacije šalje velike pozdrave i neizmernu zahvalnost uz želju da ih Bog čuva i sreća prati.

- Kažu da Bog pomaže onima koji započnu kuću. Mi se uzdamo u božju pomoć dobrih ljudi iz ovog kraja, ali i iz dijaspore. Da njihovih donacija nije bilo mi bismo se još i bukvalno borili za koru hleba i puko preživljavanje - dodaje Safet.

Ovaj vredni Pešterac planira da se, ako jednoga dana završi započeti dom, doseli u Vojniće iz koga deca mogu pešice do škole u Novom Pazaru, a i on bi, ako ga zdravlje posluži, mogao da potraži neki redovniji i bolje plaćeni posao.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Laptop za veliku radost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online