Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 16.04.2017.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Brzo ozdravite mali heroji!

Kad god se približavaju veliki praznici koji su radost i roditeljima i deci, Ilija - Miki Vujović iz Pariza uvek se seti nevoljnika u otadžbini i pita ko će njima da ulepša te dane. Dodavši uz to i značaj Vaskrsa, praznika nad praznicima, kojim hrišćanski svet izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom, ali i oproštajem grehova, želja ovog dobrotvora da tu decu posebno obraduje, ima još veći značaj.

 

V. Sekulić
Veliki pozdrav za sve dobrotvore iz Pariza od lekara, sestara i pacijenata

Svesni su toga plemeniti čitaoci "Vesti" iz Pariza, predvođeni ovim čovekom, za koga kažu da mu je srce veće i od okeana, udruženi i sa đacima Srpske dopunske škole, pa se uvek rado odazovu na Mikijev poziv i podrže njegovu humanu akciju. Zato su im i ovog Vaskrsa priredili lepe paketiće, pune slatkih đakonija, i to već 16. godinu zaredom.

A budući da ovaj čovek dobrog srca nije mogao da prisustvuje podeli paketića, kao prethodnih godina, ekipa "Vesti" se obrela u novobeogradskom Institutu za majku i dete, gde se leče mališani oboleli od najtežih malignih oboljenja, samo nekoliko dana uoči Vaskrsa kako bi zajedno sa pedijatrijskim sestrama Bojanom Radojević i Đinom Đajić, podelili najfinije slatkiše i izmamili koji osmeh. Deca iz Pariza spremila su i poslala, baš kao i za novogodišnje praznike, crteže i tople čestitke za svoje bolesne drugare, upućujući im dobre želje za brz oporavak.

Sve više obolelih

V. Sekulić
Učenici Srpske dopunske škole iz Pariza napisali i dirljive čestitke

Nažalost, iako je odeljenje bilo puno malih i velikih pacijenata, njih 19-oro, nismo uspeli sve da ih okupimo oko stola sa paketićima kako bi zajedničkom fotografijom poslali pozdrave dobrim ljudima i deci iz Francuske. Razlog za to je bio opravdan, jer je u trenutku naše posete bilo mnogo onih kojima se teška terapija kap po kap slivala u vene, kako bi pobedili opaku bolest. Njihov prijatelj i heroj, dr Dragomir Đokić je, takođe, širio dobro raspoloženje, mada pomalo zabrinutog lica, s obzirom da se iz dana u dan povećava broj malih pacijenata sa svih porostora bivše Jugoslavije, koje leči, hrabri i neguje.

Složni u humanosti

Nesebičnu podršku i u ovoj akciji Mikiju Vujoviću pružili su: Svesrpska zajednica, Stane Bilbija, Anica Hunjadi, Živka i Rada Mančić, Rada Aleksić, Dare i Miodrag Vukosavić, Dragica Trifunović, Marija Nakićen, Dušanka Mataruga, Slobodanka Lazić, Borivoje Laudanović, Slobodanka Radovanović, Marica Zdravković, Jugo i Goca Dinić, Snežana i Rajko Radović, Anastazija Vasiljević, Zlate Savuljić, Ljubo i Nena Nikolić, Draga i Veselin Jovanović, Gordana Golubović, Đorđe Kostadinović, Mitar Zuza, Zlate Savuljić, Dragana Jeličić, Slobodanka Lazić, Anastazija Vasiljević, Vojkan Simić, Dragoljub Furnigić i Draga Nakov, zajedno sa učenicima srpske dopunske škole iz Pariza 10, 16 i 20 Ivri sur Sen, Isi le Mulino, Robinson, Kulturni centar Srbije, Roni su Bua, Levalua Pere, Pjerfit, Montroj, Bondi, Sens, Oberbilije, San Mor de Fose i Epon i nastavnici Ljiljana Simić, Blaženka Trivunčić i Nenad Milosavljević. Miki Vujović se svima od srca zahvaljuje, jer bez njih ništa ne bi bilo moguće, kao i sestrama Bojani i Đini za poseban angažman oko dočeka i raspodele pošiljke. Prevoznička firma Fudeks, kao i mnogo puta do sada, obezbedila je besplatan prevoz slatke pošiljke do otadžbine, pa deo zahvalnosti za ovu uspešno realizovanu akciju svakako pripada i njima.

- Pre svega, želim da se zahvalim deci iz Pariza na izuzetno dirljivim čestitkama, moram priznati da su me ganuli. Najtoplije se zahvaljujem Iliji Vujoviću i humanistima iz Pariza što su nas se setili i ove godine i obradovali naše male pacijente. Čitaoci "Vesti" iz Pariza sa nama su uvek bili i u dobru i u zlu. Oni su na najlepši način postali deo našeg tima čiji je zajednički zadatak da pomognemo ovoj deci i da ih izlečimo, a slatke pošiljke poput ovih, takođe, imaju poseban doprinos. Ipak, stanje je zaista zabrinjavajuće. Broj malignih oboljenja je u izuzetno velikom porastu. Prošle godine smo, primera radi, dijgnostifikovali oko 35 novoobolele dece, a ove godine samo do aprila već 17, što je enormno veliki broj. Odeljenje nam je krcato i stalno se deca smenjuju. NATO bombardovanje ima sigurno svog uticaja, jer imamo pacijente kako iz Srbije, tako iz BiH, Crne Gore i sa Kosmeta - rekao je dr Dragomir Đokić, načelnik hematoonkologije.

Hvala drugari!

V. Sekulić
Sara i Bojana

Usledila je podela paketića, od sobe do sobe, izmamivši svima bar mali osmeh. O razlozima zbog kojih su tu, nije bilo ni reči, kako slučajno, ne bi kanula nečija suza. Tu smo naišli i na dve lepo raspoložene i nasmejane drugarice Saru Živković (10) iz Pečanice i Bojanu Mirković (15) iz Zasavice kod Sremske Mitrovice, između ostalog, ushićene što će ubrzo biti otpuštene i što će moći konačno u topli roditeljski dom.

"Hvala drugarima iz Pariza na darovima!" - poručile su uglas.

Bojanina majka Marijana, podelila je sa nama, koliko i roditeljima znači kada njihovu decu leči neko poput dr Đokića.

- Prezadovoljna sam. Boljeg doktora nismo mogle da dobijemo. Prvenstveno je čovek, pa onda sve ostalo, što je i najvažnije. Deca ga veoma vole - kazala je Marijana Mirković.

U majčinom naručju pozirala je i osmomesečna Ana iz Starčeva kod Pančeva, plavih očiju, radoznalo gledajući šta se oko nje dešava. Čim je primila paketić, dr Đokić ju je otpustio, tako da je ispraćena kući na najlepši način.

Ipak, zbog nemogućnosti da provedemo malo više vremena sa mališanima, ubrzo smo napustili Odeljenje hematoonkologije, pomalo tužni, zbog svih mališana koji su se tako rano suočili sa teškom sudbinom, ali srca na mestu što su i oni osetili deo praznične atmosfere.

Posebne pohvale

- Mnogo sam emotivan i žao mi je svakog bolesnika, a dr Đokiću, onkologu koji sa mnogo ljubavi leči mališane, svaka čast. Siguran sam da mu nije lako, kao ni medicinskim sestrama koje neguju svu tu decu, primorani da se od nekih i zauvek oproste. Na sreću, više je onih koji budu izlečeni, kao i devojčica koja je nedavno boravila u Parizu, koju je poslao dr Đokić. Njegove francuske kolege imaju samo reči hvale za njega i njegov rad - napisao je u svom pismu upućenom Redakciji "Vesti" Ilija - Miki Vujović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
HUMANITARNI MOST Na svet stigao i Bogdan
HUMANITARNI MOST Niste sami u svojoj muci
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online