Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 03.04.2017.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Mala Mara ponovo ima mleka

Čitaoci "Vesti" položili su ovih dana još jedan veliki ispit humanosti. Zahvaljujući anonimnim donatorima iz Karlsruea, Frankfurta i Bad Homburga u Nemačkoj, siromašna porodica Milana Milanovića iz zabitog Žunjevića na Rogozni ponovo ima kravu, a njihova ćerkica Marija, mala Mara, dovoljno mleka.

D. N. Petrović
Stigla Ruža: Porodica Milanović
 

Podsećanja radi, početkom februara Milanovići su morali da prodaju kravu Šarku, koju su im pre tri godine kupili naši čitaoci, a koja im je promrzla tokom paklenih mrazeva u januaru. Teško se razbolela i morala je na klanicu. Za nju su dobili samo 250 evra, a za kupovinu druge trebalo im je između 900 i 1.000 evra. Ponovo su u pomoć pozvali čitaoce "Vesti".

Nešto uvek preče...

Pokušali su Milan i Eva da od ranijih donacija naših čitalaca uštede koji evro kako bi bar malo popravili uslove života u svojoj kućici u Žunjevićima, udaljenim od Novog Pazara 30 kilometara...
- Nije vredelo, uvek bi izbilo nešto preče: Mara nam je bila u bolnici, trebalo je putovati do Novog Pazara, plaćati lekare, nabavljati lekove, namirnice - priča Eva.
Milan i Eva kažu da su spremni da rade, ali je na opusteloj Rogozni teško naći bilo kakav posao. Bilo je prilika da Milan ode u Rusiju i tamo zaradi koji evro, ali nije smeo da Evu i Maru ostavi same na planini, pogotovu zimi kad je cela Rogozna mesecima odsečena od sveta.

- Dobri ljudi su odmah razumeli našu nevolju i ponovo su nam pomogli. Anonimni donator iz Karlsruea lično nas je zvao i već sutradan, preko pošte u Novom Pazaru, od njega je stiglo 300 evra. Još 100 evra poslala nam je, sa svojim unucima Filipom i Davidom, čitateljka "Vesti" iz Frankfurta, koja želi da ostane anonimna. Malo smo sačekali da bi nam ovih dana stiglo još 300 evra od anonimnog donatora iz Bad Homburga u Nemačkoj. Tako smo sakupili 700 evra i sa 250 evra koje smo dobili za Šarku u susednom selu kupili smo Ružu, koja nam u ovoj divljini, gde živimo bez igde ičega, život znači. Još jednom hvala svima do neba. Ovo nikada nećemo moći da zaboravimo. Neka im dragi Bog podari svaku sreću i dobro zdravlje, spasli su nas mnogih nedaća - ističe Milan Milanović i dodaje:

D. N. Petrović
Miljenica dobrih ljudi: Mara Milanović

- Mnogo smo se obradovali, a najviše naša ćerkica Marija, koja će sada imati dovoljno mleka. Pravićemo sir, a možda bude i nešto viška za prodaju. Hvala svim dobrim ljudima koji su nam pomogli, bez pomoći čitalaca "Vesti" koja nam povremeno stiže evo već četiri godine teško da bismo opstali na surovoj planini gde nemamo ni imanja, ni šume i živimo od nadničenja. Leti nekako, sečom drva i zaradimo koji dinar, ali kad platimo struju i kupimo najneophodnije namirnice obično nam ništa ne ostane za zimu, dugu i izuzetno hladnu, sreća je da bar ogreva imamo dovoljno - priča Milan.

Ne zaboravlja i često naglašava da je od čitalaca "Vesti" dobio konja, zaprežna kola, motornu testeru, televizor, a više puta dobijao je i po puna kola raznih namirnica.

- Ne znam kako bismo prehranili Maru da nije bilo Šarke, a sada evo i Ruže. Kad čovek ima kravu i kokoške mnogo mu je lakše i manje su šanse da bude gladan. Mi smo pre četiri godine, dok nas nije prvi put posetio humanitarac Hido Muratović i dok "Vesti" nisu napisale prvi put o našoj Mari, i bukvalno gladovali. Sada je mnogo bolje, ali daleko od dobrog - ističe uz neizmernu zahvalnost svima koji su im pomogli Milanova supruga Eva i dodaje:

- Milan je rano ostao siroče. Nasledio je samo trošni kućerak u kome živimo. Na Rogozni je teško preživeti i opstati, jedva opstaju i mnogo imućniji od nas. Zato se sa planine odselilo čak 80 odsto stanovništva. Mi nismo hteli, a ni imali gde da odemo, ostaćemo ovde i borićemo se, pa kako nam bude...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pokloni i evri za blagdane
HUMANITARNI MOST Jedan poziv rešio nedaće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online