Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 21.02.2017.
18:00
Đ. Barović - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Plačemo od sreće samo kad se Despot nasmeje

Ne može čovek da ostane ravnodušan kad sve to vidi. U zabačenoj ulici u gornjem delu Bajine Bašte lakše ih je pronaći tražeći "onog bolesnog dečaka", nego tačan naziv ulice gde žive. U dvorištu su razbacane lopte, na travnjaku "parkiran" automobil na pedale, bicikl... Tu je i slatka kuja Cici, veseli se svakom gostu, a ukućanima ponajviše. U tom dvorištu je sve u čemu devetogodišnji Despot Lazić, zbog retke bolesti, više nikad neće uživati.

V. Sekulić
Danonoćno uz sina i brata: Sofija, Despot i Boris Lazić
V. Sekulić

Ceo svet mu se sveo na jednu od gornjih soba, i krevetac u kojem provodi najveći deo dana. Obe noge ovog mališana su oblepljene specijalnim medicinskim gazama, jer je koža otpala, a umesto nje su žive rane. Gornji deo tela je ili pod zavojima ili u plikovima. Čak su mu se i oči zatvorile od rana i temperature, koja ga je dodatno iscrpela.

- Boli me mama, jako me boli - zapomaže ovaj devetogodišnjak.

- Znam sine moj, sve znam. Proći će, proći će, moje zlato - teši ga brižno majka Sofija.

Srce joj se kida, jer je svesna da moderna medicina za ovu bolest nema leka.

Kompjuter - prozor u svet

Sofija Lazić kaže da Despotu, kada je dobro, dolaze drugovi iz škole, ali da je uglavnom osuđen na "svet preko kompjutera".
- Sa drugarima se dopisuje, voli da odigra neku igricu i to je sav njegov kontakt sa spoljnim svetom. Svakodnevno dolazi i učiteljica, ali rade onoliko koliko Despot može da izdrži - priča njegova majka.

Ovo je priča o zloj sudbini porodice Lazić iz Bajine Bašte, koja je prošle godine ujedinila Srbiju i dijasporu. Od kada su doktori, pre dve godine, ustanovili da njihov devetogodišnji, mlađi sin Despot, boluje od retke, neizlečive genetske bolesti kože, bulozne epidermolize, koja napada tkivo kože i pravi spoljne i unutrašnje rane, traje i zajednička borba da se ovom mališanu omogući iole dostojanstven život, a on ne traži mnogo, zapravo ništa.

Najveći deo novca odlazi za specijalne i veoma skupe medicinske zavoje (flastere) kojima se previja. Samo za mesečno previjanje, Lazićima treba oko 3.000 evra. Sve i da rade, ne bi sami mogli da sakupe taj novac, a pritom su oboje bez posla. Otuda se o zdravlju ovog dečaka-heroja brinu ljudi dobre volje i velikog srca iz Srbije i dijaspore.

V. Sekulić
Jedini flasteri koje Despot može da koristi

Flasteri iz Londona

Uz vrednu novčanu pomoć iz Australije, "Vesti" su donele i 40 pakovanja medicinskih flastera dar anonimne porodice iz Londona. Nažalost, ispostavilo se da ti flasteri nisu odgovarajući.
- Nisu vaši čitaoci ništa krivi. Da je bilo sreće da ni mi nikad nismo uspeli da pravimo razliku između brojnih vrsta i podvrsta tih medicinskih flastera. Ukoliko neko ima mogućnost, onda u apoteci treba da traži isključivo "mepixtran transfer" flastere. Postoje različite veličine, ali najidealniji su, međutim i najskuplji, oni dimenzija 20x50 santimetara - izvinjava se Sofija Lazić što ovaj vredan poklon ne može da pomogne Despotu.

Zahvaljujući čitaocima "Vesti", Despotu je do sada u više navrata uručivana značajna novčana pomoć, a reporteri "Vesti" su pre nekoliko dana i posetili porodicu Lazić kako bi uručili 1.000 australijskih dolara, dar anonimne porodice iz Sidneja, ali i 50 funti anonimne porodice iz Londona.

Sofija je jedva suzdržala suze kada smo joj uručili novac.- Rečima ne mogu da opišem koliko sam zahvalna ovim ljudima. Svesna sam da su odvojili od sebe, od svojih potreba, od svoje dece, da bi mom detetu olakšali život. Zbog toga sam im zahvalna do neba - priča Sofija.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Njen suprug Aleksandar skriva pogled. Napunile su mu se oči suzama. Srce bi iščupao i dao za svoje dete, ali srce ne treba Despotu.

- Daće Bog da se pronađe lek i za našeg sina. Moramo da verujemo u to - teši se Aleksandar.
Sofija na to dodaje da su na teži, užasan način shvatili i koliko je čoveku zapravo potrebno malo da bi bio srećan.

V. Sekulić
Hvala, dobri ljudi: Sofija i Aleksandar Lazić

- To su tako jaki bolovi da Despot često zapomaže, a ti bolovi su sve češći, valjda se organizam iscrpeo. Ipak, najradosniji smo kada mu je malo bolje, kada mu dođu drugari ili se zaigra sa bratom, pa iz sobe začujemo njegov smeh. Hoće duša tada da nam iskoči od sreće - priznaje Despotova majka Sofija.

Stariji sin košarkaš

Stariji sin Lazića, Boris ima 16 godina i "uskače" umesto roditelja da bi dežurao pored mlađeg brata, pazio da se ovaj naglo ne okrene i time ne otvori neku novu ranu na telu.
- Boris je odličan učenik, ide u treći razred srednje škole, ali i aktivno trenira košarku za lokalni klub u Bajinoj Bašti. Čini sve da olakša patnje svog bate - veli Aleksandar Lazić.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobra dela sama zbore
HUMANITARNI MOST Plemenitost ublažava rane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online