Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Dobročinstvima ulepšali početak Nove godine

Nova godina, nove odluke, ali ono što je dobro ne treba menjati, niti prekršiti zadata obećanja u čemu su plemeniti čitaoci "Vesti" bez premca.

Privatna arhiva
Uručenje stipendija posle raspusta: Timotej i Nikola Matić, Kristina Baljošević i Jovana Antić

U prilog tome govori i to što sa početkom svakog novog meseca, posredstvom Redakcije "Vesti", stiže i vredan prilog O. V. iz Sidneja od 600 dolara, koje ovaj dobročinitelj sa porodicom šalje za četvoro stipendista orahovačke gimnazije i malog đaka pešaka Stefana Pendića iz sela Đonlije. To čini bez zadrške, pa tako i sa početkom Nove godine, čime donosi i veliko olakšanje porodicama đaka sa Kosova i Golije, jer prilozi od po 120 dolara svakog meseca svima mnogo znače. Pored ovog čoveka velikog srca i duše, mesečne stipendije i to unapred uputila je i plemenita M. K. iz Toronta, rodom iz Kruševca. Uz novčani dar od čak 1.000 kanadskih dolara stiglo je i njeno kratko pismo u kome je pisalo:

"Ovog puta šaljem 1.000 dolara sa molbom da se 500 dolara pošalje Marku Matiću iz Orahovca za stipendiju do juna, a preostalih 500 dolara na ravne časti bih podelila bivšem artiljerijskom poručniku Darku Stanojeviću iz Knića i Oliveri Spasić iz Đunisa kod Kruševca."

Za pohvalu i divljenje

Odlučivši da šalju mesečne stipendije za đake orahovačke škole, plemeniti O. V. iz Sidneja i njegovi najbliži, kao i M. K. iz Toronta i Ostoja Zarić iz Frankfurta, pomogli su i sam opstanak jedine srednje škole u ovom delu Metohije u kojoj se nastava izvodi na srpskom jeziku, što je za svaku pohvalu i divljenje.

Želju naše čitateljke iz daleke Kanade potrudili smo se da ispunimo čim pre, pa je tako prvi prilog od 500 dolara prosleđen u orahovačku gimnaziju za Marka Matića, baš kao i 480 za braću Timoteja i Nikolu Matića, Kristinu Baljošević i Jovanu Antić, koji će dobiti po 120 dolara. I Stefan Pendić iz zabitog zaseoka Đonlije dobiće 120 dolara, čim sneg koji je okovao njegovo selo popusti i putevi do Novog Pazara budu prohodni.

O svečanom uručenju stipendija đacima gimnazije u Orahovcu, njihovi dobročinitelji iz Australije i Kanade moći će da pročitaju u jednom od izdanja našeg lista, tačnije čim se svi đaci vrate u školske klupe, kako bi svi stipendije dobili istog dana. Ono što je sigurno to je da će ih silno obradovati, ne samo zbog novca koji im je stigao, već i održanog obećanja i zadate reči dobročinitelja, na čemu su im veoma zahvalni.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U međuvremenu, deo priloga od 250 kanadskih dolara dobrotvorke M. K. već je stigao i u ruke nesrećnog Darka Stanojevića (38) iz Knića, bivšeg artiljerijskog poručnika, obolelog od teškog oblika epilepsije, silno ga obradovavši.

- Toj dobroj ženi želim svu sreću i da joj dobri Bog podari sve što poželi i blagoslovi. Njena pomoć ocu Ljubiši i meni zaista stiže u pravi čas i to za ono najosnovnije. Za ogrev i namirnice, jer drva odlaze velikom brzinom, budući da nam je kuća trošna i da vetar ulazi kroz sve moguće pukotine, pa jedva da možemo da se ogrejemo. Nažalost, to je naša sudbina. Nisam mogao ni da sanjam da ću doći do ovoga da živim od tuđe milostinje, ali tako je. Iako sam branio otadžbinu, ta ista država me je obespravila na svakom koraku. Niti imam penziju, niti bilo kakvu nadoknadu, niti mogu da radim zbog bolesti koja mi ne da mira... - zaključuje tužno Stanojević.

Olivera zbrinuta

Dar M. K. iz Toronta stigao je i na kućnu adresu 50-godišnje Olivere Spasić iz sela Đunis kod Kruševca, koja će čim zima popusti moći da kupi već dugo željene injekcije protiv bolova u kolenima. Više o svemu tome njena dobročiniteljka moći će da pročita narednih dana u "Vestima".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online