Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 03.11.2016.
18:00
D. N. P. - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Uz vašu pomoć savladaću sve prepreke

Na adresu Stefana Pendića (12), đaka pešaka iz zaseoka Đonlije na Goliji, koji svakodnevno od kuće do škole u Šaronjama i nazad, kroz bespuće, pešači po 10 kilometara, stigla je još jedna stipendija od našeg čitaoca O. V. iz Sidneja u dalekoj Australiji.

D. N. Petrović
Nigde bez mobilnog telefona: Stefan Pendić

Dečakovoj majci Radi, ocu Vladanu i gluvonemom starijem bratu Srđanu, koji gotovo da nemaju drugih prihoda, ova stipendija u iznosu od 120 australijskih dolara život znači. Pomaže im da lakše prežive na surovoj planini i u gotovo nenormalnim uslovima školuju najmlađeg člana svoje porodice.

- Sad je Stefan u šestom razredu, ojačao je, ali biće još muka i problema. Nadamo se da će u sedmom i osmom razredu biti bar malo lakše jer će porasti i dodatno ojačati. Stipendija nam je omogućila da Stefana obujemo, obučemo, dobro utoplimo i sitog pošaljemo u školu. Za nas je to veliki i značajan novac, ali i podrška i potvrda da nismo sami. Da ipak ima nekoga ko misli na nas. Ono što nisu mogli ili nisu hteli nadležni u opštini Novi Pazar i državi Srbiji, učinio je jedan humani čovek drugog kraja sveta, hvala mu od srca, neka ga Bog čuva i sreća prati! - ističe Rada Pendić.

Da bi stigao do škole u Šaronjama, njen sin Stefan mora da ustane u šest sati ujutru i da u pešačenju, u zavisnosti od vremenskih (ne)prilika, svakog dana provede pet do šest sati. Nekada u putu ostane i duže jer je još slabašan, mora da se probija kroz smetove visoke i po dva metra. Kući obično kreće u podne, a stiže u prvi sumrak, često mokar i potpuno iscrpljen. Kad je baš loše vreme, kad je vejavica ili veliki mraz, ne ide u školu dan-dva ili s njim kreću otac Vladan i brat Srećan što mu prave stazu (prtinu) kroz planinsko bespuće. Trenutno je vreme lepo, pa u školu ide bez pratnje.

- Daj Bože da ovako potraje što duže! - ističe Stefanova majka Rada i naglašava da je njenom sinu i celoj njenoj porodici stipendija iz Sidneja, koju nisu očekivali, dala novu snagu da se bore sa svim nedaćama i istraju do kraja.

Odnosno, sve dok Stefan ne završi osmi razred, a posle ni sami ne znaju.

D. N. Petrović
Hido Muratović prvi priskočio u pomoć

- Solidan sam đak, nadam se da ću na kraju biti bar vrlo dobar. U tome mi pomažu i drugovi i nastavnici koji imaju razumevanja za moju situaciju. Nije me strah ni od vukova, niti od divljih svinja jer je uz mene uvek moj pas Žuko, ali od vejavice i smetova jeste, bojim se da ne ostanem zarobljen u snegu. Kad mobilni telefon koji su mi poslali čitaoci "Vesti" radi, mnogo je lakše, jer od kuće znaju da li sam krenuo, kakvo je vreme, kad ću stići i da li da mi pođu u susret. Kakva god zima da bude, i ova i naredne, nema nazad. U školu, ma koliko bila udaljena, moram redovno. Hoću da budem dobar đak, pa ću kad završim osmi razred upisati gimnaziju u Novom Pazaru. Želim da budem profesor ili lekar - ističe ovaj hrabri mališan i, kao i njegovi roditelji, šalje velike pozdrave i zahvalnost svom dobrotvoru iz Australije.
 

Motor bi rešio deo problema

Mali motor "na gas" mogao bi da pomogne Stefanu da brže i lakše stigne do škole i kući se vrati odmoran i pre mraka. Međutim, ovim prevoznim sredstvom, inače namenjenom starijima, kao golijskim stazama i bogazama, može se samo kad je vreme lepo i suvo. Po snegu i ledu ništa ne pomaže.
- Za sada nemamo novca ni za kakvo "pomagalo" ove vrste. Pri tom, i da imamo takvu "mašinu" sada ne bi smeli da je damo Stefanu u ruke, još je mali. Možda kada Stefan bude u sedmom ili osmom razredu - objašnjava Stefanov otac Vladan i razmatra da iduće godine ipak nabavi neki motor na kome bi on Stefana vozio u školu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online