Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 15.09.2016.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A. Čukić A

Uz dobre ljude sve je moguće

Umesto bezbrižne igre i uživanja tokom vrelih letnjih dana, trogodišnji Pavle Tasić iz Beograda, oboleo od spastične cerebralne paralize po prevremenom rođenju, skoro tokom celog avgusta je vredno vežbao u Slovačkoj.

A. Čukić
Osmeh za donatore: Pavle Tasić

Naporne fizikalne terapije imale su za cilj samo jedno, da mali Pavle ojača i poboljša motoriku, kako bi jednog dana mogao da napravi svoje prve korake. Budući da je plemenita Vanessa Jelic iz Sidneja Tasićima nedavno uputila 200 dolara, deo donacije od ukupno 1.550 dolara, njen dar bio je povod da se ponovo susretnemo sa njima.

Tom prilikom uručimo prilog, ali i saznamo sve novosti. Znajući i to da će borba roditelja Dejana i Danijele Tasić za zdravlje i lakšu budućnost njihovog sina biti duga i neizvesna, ovom daru dobročiniteljke iz daleke Australije dodato je još 500 evra anonimnog donatora iz Bad Homburga.

Čoveka koji je za mnoge godine od postanka "Vesti" svojom usrdnom pomoći obradovao i pomogao, neretko i u kritičnim trenucima, mnoge štićenike Humanitarnog mosta.

Lepo iskustvo

- Tokom boravka u Slovačkoj Pavle je lepo prihvatio ljude sa kojima je svaki dan vežbao, čak bi mi često i sam govorio: "Mama, idemo da vebamo..." Naravno, vidljiv je i napredak, jer mu još samo malo fali pa da skroz samostalno sedi. Za sada se oslanja na ruke, što je takođe primetan pomak. Doktorka nam je objasnila da sve što smo tamo uradili da će kroz narednih mesec dana biti još uočljivije, tako da ćemo i sami moći ubrzo da se uverimo u efekte tih terapija. Mogu samo da kažem da smo prezadovoljni - kazala je majka Danijela, koja sa suprugom i dvojicom sinova živi kao podstanar i daje sve od sebe da svi budu namireni.

Među njima sada je i porodica Tasić. Mali Pavle je tako u pratnji majke Danijele i dve godine starijeg brata Petra nedavno došao u beogradsko Dopisništvo "Vesti". Čim je stigao u nepoznato okruženje, uplašio se i zaplakao, misleći da će morati da obavi još neku fizikalnu terapiju. Brzo smo ga razuverili, zbog čega nam je uskoro iz sigurnog naručja majke Danijele poklonio osmeh, pružao ručice i uzvraćao odgovorima na kratka pitanja.

- Na koji način se zahvaliti, ni sami ne znamo. Ostali smo bez reči, verujte. Ko god da su ti divni ljudi iz Australije i Nemačke, veliko i od srca hvala, mada znamo da je to ništa naspram onoga što su učinili za nas. Njihova pomoć nam mnogo znači, jer ćemo moći da nastavimo nesmetano sa terapijama. Ako ih nekad put nanese u Beograd, molimo ih da nam se jave i budu naši dragi gosti. Isto tako ogromnu zahvalnost dugujemo i svim dobrim sugrađanima, koji su nam posebno pritekli u pomoć kada je priča o Pavlu objavljena u "Vestima". Bez podrške zemljaka u tuđini i sugrađana, sve što smo do sada učinili da Pavlu bude bolje ne bi bilo moguće. U to sam sasvim sigurna - rekla je 29-godišnja majka Danijela Tasić, rodom iz Vranja, po preuzimanju donacija dobročinitelja iz Sidneja i Bad Homburga.

U nastavku razgovora ispričala nam je da dok su ona i Pavle bili na terapijama u Slovačkoj, društvo im je pravio stariji sin Petar, suprug Dejan vredno i često prekovremeno radio u jednom restoranu. Čineći sve, samo da njihova porodica ima za najosnovnije potrebe.

- Kada sve saberemo i oduzmemo, u narednom periodu nam neće nedostajati mnogo novca da pokrijemo troškove i posebnih terapija u Novom Sadu koje nam tek predstoje. Tačnije, Pavle će 26. septembra započeti još jedan zaseban ciklus fizikalnih terapija u trajanju od tri nedelje. Naravno, i za to su zaslužni brojni dobri ljudi, na čemu ćemo im biti zauvek zahvalni - tvrdi požrtvovana majka Danijela i dodaje:

- Naša roditeljska dužnost je da damo sve od sebe da Pavla što je više moguće osposobimo za samostalan život. Nažalost, zbog prirode njegove bolesti to će biti dugotrajan proces koji iziskuje poprilično novca, ali mi nemamo drugu opciju, naš sin nema drugu opciju. Zato još jednom veliko i od srca hvala svim ljudima dobre volje koji su razumeli našu muku i pomažu nam da Pavla pridignemo na svoje noge.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Deci zlehude sudbine
HUMANITARNI MOST Mali Pavle ide u Slovačku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online