Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 29.08.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: D. Brkić A

Apel iz srca Banije

Nedavno je počela obnova hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, izgrađenog 1963. prilozima braće Srba iz Amerike i Kanade, a srušenog 1941. godine. Tek dve decenije posle rušenja stare crkve, dobijena je dozvola za gradnju nove koju je srpski narod iz Gline i dijaspore vrlo brzo podigao, da bi 1995. bila minirana!

D. Brkić
Svaka pomoć je dobrodošla: Mira i Dejan Badrić

Ali, opet se diže iz pepela! Da li će se u njoj pomoliti i povratnička porodica Badrić, 62-godišnja majka Mira i njen sin jedinac 29-godišnji Dejan iz sela Dragotina u srcu Banije, teško je sada reći, ali njih vera ne napušta. Jeste da Srba danas gotovo da i nema na prostoru između Dvora na Uni, Gline, Petrinje i Dubice, pusta je zemlja Banija, oni što su preostali ili se vratili na ognjišta poput porodice Badrić, osuđeni su na tiho umiranje u samoći i bedi. Rođeni su na pravom i lepom mestu, ali izgleda u pogrešno vreme.

Nakon svih životnih muka i nevolja, majka Mira i njen sin Dejan ostali su prepušteni sami sebi. Mira i pokojni muž Bogdan su započeli zajednički život 80-ih godina, imali su stalno zaposlenje i posao, 1987. rodio im se sin. Početkom ratnih zbivanja 1991. taj idilični život se počeo raspadati, a početkom hrvatske vojne operacije Oluja i konačno raspao. Porodica je pobegla sa rodnog praga, spasavajući živu glavu, a utočište su našli u Prizrenu, na Kosovu, u izbegličkom centru.

Kontakt adresa

Svi koji žele pomoći porodici Badrić, a svaka vrsta pomoći je dobrodošla, mogu ih kontaktirati na broj telefona: +385 955 494 571. Kućna adresa ove porodice je Dragotina 90, Glina 44400 Hrvatska. Devizni račun otvoren je na ime Dejana Badrića kod Privredne banke Zagreb: IBAN: HR 9423400093230791893 - SWIFT CODE PBZGHR2X. Kao i uvek i "Vesti" su vam na usluzi: +381 11 31 93 771. Hvala, unapred!

Drugi put život ih je stavio na novo iskušenje 1999. godine, kada je rat počeo i na Kosovu. Porodica Badrić ponovno odlazi u progonstvo: ovoga puta put u Vojvodinu, u okolinu Bačke Topole. Mira i suprug Bogdan odlučili su da se vrate u zavičaj, i to su učinili 2000. godine. Od tada počinju njihove najveće teškoće i muke. Mira nikako nije mogla naći zaposlenje i živeli su samo od Bogdanove skromne penzije. Sin Dejan je našao posao u obližnjoj pilani, prvih nekoliko meseci je dobijao platu, a posle toga ništa. Posle gotovo jednogodišnjeg besplatnog crničenja i 20.000 neisplaćenih kuna, obratio se sudu koji je doneo odluku da gazda mora da nadoknadi zaostale plate.

Od tada je prošlo više od dve godine, a Dejan nije dobio ni kunu. Za nove sudske procese Badrići više nemaju ni snage ni novca. Glava porodice, Bogdan, umro je prošle godine od raka. Mira i Dejan su se našli u bezizlaznoj situaciji, bez podrške i na rubu totalnog siromaštva i bede.

D. Brkić
Samo što se ne sruši: Dom Badrića

Teški dani

Južno od Siska prema granici BiH, u samom srcu Banije nalazi se Glina. Nekada razvijen industrijski grad, sa mnoštvom fabrika, firmi, trgovačkih preduzeća, danas živi teške dane.

Broj stanovnika je prepolovljen, stopa nezaposlenosti je jako velika, a mladi sanjaju o odlasku na rad u inostranstvo.

Ništa bolja situacija nije ni u okolnim selima, pa ni u Dragotini, pogotovo u onima sa većinskim srpskim stanovništvom.

U 21. veku žive bez WC-a i kupatila, u staroj, drvenoj kućici koja ima dve prostorije, bez osnovnih higijenskih uslova. Mira se nalazi u teškom psihičkom stanju, a svaka nadolazeća godine je sve neizvesnija. Dejan želi da položi ispit za profesionalnog vozača, kako bi tako zarađivao za život, ali i za to je potreban novac koji oni nemaju. Jedini izlaz Dejan vidi u odlasku na rad u inostranstvo. "Sve bih radio, nema posla koji bih odbio", veli ovaj mladi čovek.

Posle svih nesreća i nevolja ova porodica je izgubila poverenje u sve institucije i službe koje su im odavno trebalo da pomognu. "Neće niko, mi smo građani ne drugog nego poslednjeg reda u Hrvatskoj. Ne tuku nas, ne ubijaju nas, ali nema ni života. Želeli smo da napravimo kupatilo, da se okupamo kao ljudi, da ne spavamo na pomoćnim ležajevima, da imamo sto i stolice, kuhinju, šporet... Zar je to mnogo? Svaki naš vapaj odbija se odgovorima da nije u skladu sa paragrafima i zakonima. Pa, sada ako me pitate, zašto uprkos svemu hoću da ovu bednu kućicu malo popravim, i da nastavim da životarim u bedi, ja mogu samo reći da to nije iz inata, ovo je moj dom i niko me ovoga puta neće proterati iz njega. Kakav je, takav je, ostajem do poslednjeg daha na svojoj zemlji", poručuje majka Mira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online