Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Oni su treći u svetu!

Lepe vesti ponekad do Srbije sporo putuju. Za ovu tvrdnju, najbolji je primer tim talentovanih studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji je zahvaljujući ljudima dobre volje, a među njima i čitalaca "Vesti", uspeo da ode na finale naučnog takmičenja IFEC na Tajvanu i donese bronzanu medalju!

M. Todorović
Bravo studenti: Osvajači bronzane medalje

Čak ni pokušaj državnog puča u Turskoj, kada su se ovi naši studenti igrom slučaja zatekli u opštem haosu na istambulskom aerodromu, nije ih omeo da se stignu na vreme na Tajvan i pokažu svoje znanje. Ne bez razloga. Njihov energetski pretvarač, izum, na kome su vredno radili više od godinu dana, oduševio je stručni žiri.

- Takmičili smo se sa devet timova iz celog sveta koji dolaze sa najprestižnijih univerziteta, i uspeli da se rangiramo među tri najbolja. Bila je velika stvar što smo se uopšte plasirali u finale, uprkos tome što nemamo ni upola tehničke uslove u laboratoriji kakve imaju drugi timovi - rekao je Miloš Ješić, vođa ovog tima.

On ističe da im brojne poteškoće koje su ih pratile na ovom putovanju, nisu pokvarile raspoloženje.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Uprkos tome što je naš odlazak zbog nedostatka novca visio o koncu, radili smo na pretvaraču i verovali da će se naći najbolje rešenje. Tako je i bilo: zahvaljujući humanim ljudima, pojedincima iz dijaspore i bivšim studentima našeg fakulteta, uspešno smo prevazišli sve to, i stigli na Tajvan da pokažemo šta to Srbija ume - istakao je Miloš Ješić.

Osim trećeg mesta, ovaj tim osvojio je i nagradu za najbolji obrazovni uticaj koji njihov projekat može postići. Vratili su se u otadžbinu, tiho kao što su i otišli, bez pompe i namere da svoje uspehe obelodanjuju. Razlog je jednostavan: ovi talentovani mladi ljudi nisu previše poneseni uspehom, već su i dalje fokusirani na stvaranje novih ideja koje će im, nadaju se, nekad doneti i prvo mesto.

Mi im to u ime "Vesti" i naših čitalaca od srca želimo.

Zalog za budućnost

Anonimna dobrotvorka iz Nemačke poklonila je početkom juna beogradskim studentima hiljadu evra uz poruku da to sigurno neće biti promašaj, da mlade uvek treba podsticati na još bolje rezultate ali dati im i razlog da ne napuštaju svoju otadžbinu. Ovaj prilog istovremeno bio je i spomen na 26-godišnjeg Aleksandra Sašu Popovića, talentovanog Novosađanina, svojevremeno studenta generacije, a koji je poginuo 1. juna 1999. godine kod mesta Nadalj, u blizini rodnog grada, braneći Srbiju od NATO agresora.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Na korak do početka radova
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online