Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 24.05.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Ode Šarulja preko Drine

Nema boljih domaćina od Hercegovaca, kažu svi koji su bar jednom bili na njihovim zavičajnim večerima. Tako su Hercegovci okupljeni oko Kanadsko-srpskog dobročinstva Jovan Dučić iz Toronta krajem aprila svojim zvanicama pokazali da nisu samo sjajni kao domaćini tradicionalne manifestacije Veče poezije, održanoj u sali SKUD-a Oplenac u Misisagi, već i još po nečem - humanosti! Gotovo da nema nikog u Torontu i šire da ne zna za grupu srpske dece i omladine koja svaki od ovih skupova iskoristi i za prikupljanje priloga za svoje vršnjake u otadžbini.

A. Čukić
Uručenje donacije: Milovan Ilić sa Aleksandrom u "Vestima"

Oni ne čekaju da im samo "kapne" od darežljivih gostiju, oni se danima pripremaju da ponude zvanicama i "ukusnu večeru za poneti", celo veče marljivo rade i budu nagrađeni za svoj rad. Ovog aprila zaradili su 700 dolara, a inicijatori ove humane akcije, već treći put zaredom, su anonimna mostarska porodica koja živi više od dve decenije u Kanadi. I nije zaboravila svoje korene, a tako vaspitavaju i svoju decu i unuke.

Svaka čast, dragi naši sugrađani, ovoga puta od priloga koji ste nam poslali direktno u beogradsko dopisništvo "Vesti" - 1.100 dolara, biće kupljena u kratkom roku krava hraniteljka malim Ilićima iz sela Dubravice kod Bratunca, deci bez majke i oca, koji se sami brinu o svom imanju. Odlučili smo zajedno sa organizatorima da treća krava ode preko Drine, braći i sestrama u Republici Srpskoj.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Time ste silno obradovali 17-godišnjeg Nedeljka koji je prekinuo redovno školovanje da bi se brinuo o 14-godišnjoj sestri Božani i 13-godišnjem Branimiru posle smrti majke Dragice, a nedavno i oca Milenka. Najmlađi dečak šestogodišnji Aleksandar živi sa stricem Milovanom u Beogradu koji je proglašen starateljem nad četvoro dece. 

Pod svojim krovom

U uspešnoj akciji Radio-televizije RS i HO Budimo ljudi, koja se zvala "Marka za Iliće" prikupljena su potrebna sredstva i za 35.000 evra malim Ilićima je podignuta nova kuća od 60 kvadrata, a srušena stara baraka bez kupatila. U donacijama su pojedinačno učestvovali i naši čitaoci iz dijaspore. Ključevi od nove kuće uručeni su Ilićima 18. oktobra, čak i pre roka. Prvu novu godinu i Vaskrs dočekali su pod svojim krovom.

Lepa vest da će uskoro na imanju, gde su ovih dana zasadili i maline, dobiti novog stanovnika u štali, pored pilića, dve svinje, koze i psa, najviše je obradovala Branimira, dečak koji uživa da se brine o životinjama.

Vesti
Složna braća i sestra: Mali Ilići

- O deci mogu da kažem sve najlepše. Nedeljko će, kad se prilike poprave, nastaviti školovanje, zasad obavlja sve teže poslove na imanju, cepa drva, brine o zemljištu, Branimir gaji koke, čuva kozu i svinje, a Božana pomaže u kući. Ujutro dolazi žena iz Centra za socijalni rad koja im priredi doručak, pospremi, uključi veš-mašinu i ode. Za divno čudo, i Branimir i Božana su dobri đaci, prolaze razrede... Najmlađeg Aleksandra uzeo sam sebi u Beograd u svoju kuću dok je još bio u pelenama. Imam tri ćerke i malu unuku, ali on je od prvog dana isto tretiran kao i moja deca - priča nam stric Milovan Ilić, 49-godišnji nezaposleni građevinski radnik, koji ne zaboravlja da kaže reči hvale i za komšije iz Srpske.

Vesti
Treća kravica: Iz dijaspore za otadžbinu

"Krstili" hraniteljku

Pored osnovnog cilja da njihova kravica iz Kanade bude hraniteljka u domovima siromašnih vršnjaka, mali prikupljači sredstava iz Toronta imali su samo jednu želju: "Ovoga puta neka se kravica zove Šarulja ili Milava!", poručili su nam iz Kanade, a prethodne dve molbe već su im uslišene: krava koja je stigla do Dragana i Dragane Ljubisavljević iz sela Stropsko kod Vranja, i njihovih jedanaest mališana, dobila je ime Ružava na Đurđevdan 2015. A krava koja je krajem novembra prošle godine osvanula u domu Đorđa i Slavice Trajković i njihova četiri sina iz sela Tibužda kod Vranja - nazvana je Zekulja. Ova humana deca žele da ih se njihovi vršnjaci sećaju i po tome što su unapred "krstili" svoj dar.

- Obećavam da ćemo kupiti kravu što brže budemo mogli, i zahvalite se u ime svih nas ovoj plemenitoj deci iz dijaspore, bez njih ipak ne bismo sami mogli da deci svakog dana obezbedimo toplo, mužom zapenjeno mleko, a time i zdravlje... - poručio je zahvalni staratelj.

Imena priložnika

Svaki put s ponosom ispisujemo imena zlatne dece koja ne propuštaju nijednu priliku da pomognu svojim vršnjacima. U trećoj akciji učestvovali su: Marko i Jelena Vukmanović, Aleksa i Ognjen Tubić, Luka i Mladen Radulović, Milan i Stefan Laketa, Anđela i Miloš Grahovac, a za svaku pohvalu je i gest Radeta Račića, predsednika KUD-a Oplenac, da im omogući u klupskim prostorijama ovu lepu akciju. Ništa manje nas nije zadužio i Mihajlo Milićević, vlasnik poznate Turističke agencije 747 iz Toronta koji je i ovaj prilog prosledio do Beograda - bez provizije. Posebnu zahvalnost dugujemo anonimnoj porodici rodom iz Mostara, danas stanovnicima Toronta, koji nisu bili samo organizatori, već su srpskoj omladini pomogli i sa svojim darom od 400 dolara. A Humanitarni most je takođe donirao još 250 evra iz fonda poznatog dobrotvora S. P. iz Bad Homburga u Nemačkoj, čoveka koji učestvuje u gotovo svakoj humanoj misiji "Vesti". Svima se od srca zahvaljujemo.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online