Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nesvakidašnja želja đaka pešaka

Nedelju dana pre Vaskrsa, velika radost iznenada je zakucala na vrata skromnog kućerka u zabitom Vučiniću kod Novog Pazara u kome sa majkom Jevrosimom i ocem Slavomirom živi 14-godišnji Nikola Matković, siromašni đak-pešak, odlikaš i mali genijalac čija želja je da "kad pokupi sva znanja ovog sveta" i poraste, postane profesor biologije ili informatički stručnjak.

D. N. Petrović
U svom svetu mašte: Nikola Matković u knjižari

Radost u dom Matkovića, koji žive siromašno i teško, ali se ponose svojim sinom, doneli su reporteri "Vesti", a stigla je iz daleka, čak iz Sidneja u Australiji, od porodice stalnih anonimnih dobrotvora, koja je dosad pomogla mnogima ljudima u nevolji širom Srbije.

- Bolju vest nismo mogli dobiti, iznenađeni smo i zatečeni, prosto ne verujemo da smo dobili ovolike pare, za nas je ovo pravo bogatstvo, donacija nam je stigla uoči Vaskrsa i zbog toga nam je još draža - rekao nam je pri prvom susretu u Vučiniću glava porodice Slavomir Matković.

D. N. Petrović
Kućerak: Dom porodice Matković

Čekao i - dočekao

- Eto, ovu knjigu sam čekao i evo konačno dočekao, pročitaću je više puta i sve ću naučiti od "a do š", do prošle godine želeo sam da budem profesor biologije, jer mnogo volim prirodu i biljni i životinjski svet, a i pobeđivao sam na mnogim takmičenjima iz ovog predmeta, međutim, kako sam počeo da učim informatiku sve mi je interesantnija ova oblast, čitam i gutam sve što mi dođe do ruke, učiću vredno i potrudiću se da uđem u sve tajne ove oblasti - ističe Nikola, a potom je poželeo da sebi kupi vitrinu za knjige i radni sto, odabrao je skromnu kombinaciju kako bi što više novca od donacije ostalo za porodicu.

Potom smo se kolima zaputili u 30 kilometara udaljeni Novi Pazar, da, po želji donatora, potrošimo deo donacije iz Sidneja. Još na početku puta, dobrim delom zemljanim i kroz šumu, kojom mali-veliki Nikola svakodnevno pešači kilometre po snegu, kiši i letnjoj jari, do škole u Osaonici, ovaj hrabri četrnaestogodišnjak zamolio nas je da najpre odemo u neku dobru knjižaru kako bi kupio "skupu knjigu" o kojoj odavno mašta.

- Postoji "Velika knjiga znanja", video sam je jednom u knjižari i poželeo da bude moja, koštala je oko 35 evra, bilo je to pre dve godine kad smo gladovali i nismo imali ni za hleb i mleko, naravno, nisam mogao da je kupim, sanjao sam je potom više puta - pričao nam je usput ovaj mališan, a kada je, sat kasnije, u knjižari ugledao željenu knjigu njegovoj sreći nije bilo kraja, svestan da nije izabrao knjigu za jedan sat već knjigu za ceo život.

D. N. Petrović
Dar roditeljima: Najkvalitetniji domaći šporet

Put kojim se ređe ide

Do pre tri godine i prvog teksta u "Vestima" Matkovići su i bukvalno gladovali, a potom su im dobri ljudi sa raznih strana sveta kupili kozu i kravu, platili su im dug za struju i obezbedili dovoljno namirnica, odeće i obuće... Dobili su više humanitarnih paketa, mali Nikola danas ima laptop, mobilni telefon, bežični internet, knjige, školski pribor. Otac i dalje živi od posne šumske zemlje, bašte, i nadničenja. Srećan je što je njegov sin krenuo nekim drugim putem kojim se ređe ide, ali za vreme letnjeg raspusta i Nikola postaje mali paor koji se brine o stoci i šumskim plodovima.

- Razgovarao sam sa tatom i mamom i dogovorili smo se da kupim šporet "smederevac" koji će nas zimi dobro grejati i na kome će mama kuvati i peći hleb, izabrao sam najbolji, kupićemo i cement da izbetoniramo podove u kući kako bi potom postavili laminat, deo ćemo ostaviti da se nađe za "ne daj bože", trebaće nam za struju i za moje dalje školovanje - priča ovaj inteligentni i skromni četrnaestogodišnjak i dodaje:

- Pozdravite moje dobre donatore iz Sidneja, sve sam u knjigama i na internetu pročitao o ovom gradu, kažu da je prelep, želja mi je da kad porastem i ja upoznam svet, ko zna, možda nekada dođem i u Australiju i lično im se zahvalim... Do tada, odužiću im se učenjem, peticama i lepim ponašanjem - naglašava ovaj đak-pešak iz zabitog Vučinića kod Novog Pazara, još nesvestan da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete da koristite da biste promenili svet.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nagrade za odličan uspeh
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online