Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sve odlikaši, a uče pod svećom!

Sve do nedavno, dok im iznenada nije preminula 48-godišnja majka Snežana, uprkos teškoj muci i sirotinji u kojoj su odrastale i školovale se, sestre: Milica(22), Milena (20), Miljana (18), Vanja (17) i Vinka (13) Vuksanović iz Novog Pazara "nisu se žive čule", niti su tražile bilo čiju pomoć, stoički i tiho trpele su svu nemaštinu i česta isključenja struje koju njihovi roditelji nisu mogli da plate.

D. N. Petrović
Često uče u mraku: Sestre Vuksanović sa dobrotvorom Lazarom Pajovićem

Mesecima su u mraku i "pod svećom" učile i pisale domaće zadatke, u slobodnom vremenu pomagale su bolešljivoj i hrabroj majci u prikupljanju sekundarnih sirovina i branju čajeva i uvek bile među najboljima u svojim razredima. Milica je postala vrstan kuvar, radi povremeno kad je angažuju i brine o sestrama, Milena je na drugoj godini Filološkog fakulteta u Novom Pazaru, bila je đak generacije u gimnaziji, puno čita i dobitnik je više nagrada... Miljana i Vanja su odlični srednjoškolci, Vinka je još osnovac...

Kontakt adresa

Svi naši čitaoci koji mogu i žele da pomognu porodici Vuksanović mogu svoje priloge slati na adresu: Srdan Vuksanović, ulica Jalija bb. 36300 Novi Pazar. Na telefonske pozove javiće se mlada Milica, a njen broj mobilnog telefona je: + 381 64 307 7695. Kao i uvek, i "Vesti" su vam na usluzi: +381 11 31 93 771.

- Naš tata, 52-godišnji Srdan je noćni perač ulica, primanja su mu mala, mama je obično brala čajeve i sakupljala limenke, merili smo svaki dinar da bismo preživeli od prvog do prvog, za knjige smo se snalazile na razne načine, oblačile smo se najskromnije, kako se može i mora. Za popravku ili eventualno proširenje vlažnog kućerka nije bilo nikakvih šansi, ćutale smo, borile se i išle napred, međutim, pre mesec dana zadesila nas je teška tragedija, iznenada je otkazalo srce našoj majci Snežani i tek tada su naši sugrađani videli u kakvim uslovima živimo, a mnogi su poželeli da nam pomognu - priča najstarija Milica i naglašava da se već javljaju dobri ljudi, da nude pomoć i da uskoro kreće akcija za njihovo stambeno zbrinjavanje.

Dela dobrih komšija

- Prve su nam u pomoć pritekle najbliže komšije koje su nam pomogle da dostojanstveno, uz sve redove, ispratimo našu divnu majku, fudbaleri Novog Pazara Lazar Pajović, Vojo Ubiparip i Miloš Mijić kupili su nam bojler, otac Gerasim, iguman Đurđevih stupova, poslao je stručnjake da snime u kakvom je stanju naša kuća: da li je za rušenje ili za popravku, pa potom da se i on uključi u akciju, Udruženje mladih umetnika "Ras" priprema humanitarni koncert za nas, učešće su već potvrdili Aco Pejović i Saša Kovačević - hvala im svima do neba - priča Milica Vuksanović.

- Po mišljenju stručnjaka, naša kuća nije za popravku i trebalo bi je rušiti i graditi novu. Zasad ostajemo u njoj. Da li ćemo je rekonstruisati ili podizati iznova zavisiće od majstora, ali i od priliva sredstava. Postoji puno obećanja, sačekaćemo da vidimo gde smo i šta možemo, ne bi bilo dobro da u memljivoj i vlažnoj straćari dočekamo iduću zimu, ali ni da srušimo kuću koju potom ne bi mogli ponovo da sagradimo, tada bismo se svi bukvalno našli na ulici - jednostavno i bez mnogo reči objašnjava Srdan Vuksanović, otac petoro dece, koji je odavno shvatio da se od obećanja ne živi. Samo od rada, ako posla ima!

Prvi pokloni

Porodicu Vuksanović posetio je i naš stalni saradnik humanitarac Hido Muratović koji im je u prvom naletu obezbedio dosta namirnica i odeće, uručio 100 evra i prikupio još 300 evra za popravku kuće. Koliko i mala pažnja može da znači najbolje govor snimak pet mladih sestara, koje su prvi pokloni ganuli do suza.

Porodica Vuksanović uvek je živela preteško, ćutali su i sve trpeli, a devojčice su učile uz sveću i ređale petice, pošto su ostale bez stuba porodice, majke Snežane, a siromašne su, prepametne, vredne i poštene, red je da im pomognemo. Narednih dana kreću akcije na više frontova, cilj nam je da im obezbedimo pristojne uslove za život, a do zime i siguran krov nad gavom, brzo ćemo odlučiti: da li će to biti adaptacija postojeće ili izgradnja nove kuće, očekujem, kao i mnogo puta do sada, pomoć naših iz dijaspore, poziva Hido Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Posadili drvo ljubavi
HUMANITARNI MOST Stojanovići na zrnu sreće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online