Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 08.04.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đurović A

Prijatelji šest godina, a ne poznaju se!

Slepom 11-godišnjem odličnom učeniku Aleksandru i njegovoj majci uručeno 200 dolara, prilog vernih čitalaca Dijane, Silvane i Filipa iz Melburna.

N. Đurović
Hvala, prijatelji: Aleksandra i Aleksandar Smukov u "Vestima"

Kada god ih nanese put iz Dobrinaca kod Rume u srpsku prestonicu, mama Aleksandra Smukov, kršna Hercegovka rodom iz Mostara, i njen 11-godišnji slepi sin Aleksandar ne žale se na svoju sudbinu, iako bi imali puno pravo da se upitaju zašto ih je život tako i toliko kaznio. Oni uvek dolaze sa osmehom na licu i radošću što ih nisu zaboravili neznani prijatelji iz inostranstva, zemljaci koji ih se uvek sete, kao i ovoga puta, uoči najvećeg praznika - Vaskrsa.

Među njih se svakako ubrajaju naši verni čitaoci Dijana, Silvana i Filip iz Melburna, koji su porodici Smukov nedavno uputili 200 dolara uz najlepše želje, a novinari Humanitarnog mosta ovaj mali zalog šestogodišnjeg prijateljstva uručili u "Vestima".

Susret na aerodromu

U dokazane prijatelje porodice Smukov ubraja se i naša zemljakinja iz Nemačke, Ljubinka Cvetković, koja godinama živi i radi u nemačkom gradu Eringenu, a rodom je iz Niša. Već drugi put mesto njihovog susreta je beogradski aerodrom, gde se dve nepoznate žene na kratko vide i zagrle. Prilikom poslednjeg susreta koji je trajao nepunih desetak minuta, Aleksandar je dobio na dar 100 evra i poklon-paket.

Već godinama nepoznati prijatelji prate sudbinu porodice Smukov, koja nosi težak krst na svojim leđima. Majka Aleksandra i otac Dušan, poljoprivrednik iz Srema, svesrdno se brinu za svoju decu invalide. Pre 13 godina dobili su ćerke bliznakinje, Ivanu i Nikolinu, za koje se odmah po rođenju ustanovilo da boluju od posledica cerebralne paralize. Ni proteklo vreme nije donelo poboljšanje, tako da su ove dve devojčice vezane uz postelju i potpuno prepuštene brizi majke Aleksandre.

U međuvremenu se rodio i sin Aleksandar, zdravo dete, s radošću dočekano. Sreća nije dugo trajala. Akcija za Aleksandra Smukova na stranicama "Vesti" započela je kad je imao tri godine, a iza sebe već 12 meseci teške borbe sa malignim tumorom očiju, zbog čega su mu, posle niza operacija, hemioterapija i zračenja, oba oka amputirana.

Srećni praznici

"Za Aleksandra i njegove sestrice i roditelje puno pozdrava i dar od 200 dolara - od Dijane, Silvane i Filipa iz Melburna. Svima, takođe, želimo srećne predstojeće praznike", poručili su u svom kratkom pismu naši čitaoci i dobrotvori iz Australije. Zauzvrat im dajemo adresu Smukovih: Ulica Mare Gmizić 20, Dobrinci 22421, Ruma, Srbija. Fiksni telefon: +381 22 453 200 i mobilni: +381 64 3187 986.

Danas ovaj dečak pohađa Školu za slepu i slabovidu decu u Zemunu i svakim danom oduševljava nastavnike inteligencijom, voljom za učenjem i borbenošću, kao i čitaoce "Vesti".

- Žao nam je što nekim dobrim ljudima ne možemo da se javimo i zahvalimo, jer nemamo njihovu adresu. Voleli bismo da se ponekad čujemo sa Dijanom, Silvanom, Filipom i Lukom, da razmenimo poneku SMS poruku, da kažemo od srca "hvala"... Ovo njihovo pismo staviću u jednu veliku svesku, gde čuvamo sve poruke koje smo dobili. Ta sveska je u stvari ne samo knjiga o našem životu, već i podsetnik da se nijedno ime humanih zemljaka nikada ne zaboravi - kaže nam majka Aleksandra.

Kao i uvek, Aleksandar ima vedru poruku našim čitaocima: "Osvojio sam na nedavno održanom Omladinskom šahovskom prvenstvu invalida Srbije četvrto mesto, ali obećavam da ću iduće godine biti među prvom trojicom."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST I Aca obradovan pre praznika
HUMANITARNI MOST Hvala, prijatelji naši
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online