Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Siromasi tužni bez igde ikoga

Iznenadna kiša prati nas do naselja Donje Vranje gde idemo u posetu porodici Stojanović. Žurno ulazimo u dvorište i tesnom stazom stižemo do trošnog kućerka sa čijeg se limenog krova sliva voda u mlazevima. Ispred vrata nas dočekuje zaštićena čitulja koja obaveštava da je 15. novembra umrla Tanja u 40. godini.

Kućerak se raspao: Ovako izgleda dom Sretena Stojanovića

Na vratima, njen suprug Sreten Stojanović, 58-godišnjak koji vukući levu nogu i brišući graške znoja, levu zgrčenu ruku privlači džepu, valjda u želji da sakrije patrljke umesto prstiju. Ulazimo u hodniku gde su šporet, sto, krevet... nabacane stvari.

S leve i desne strane po jedna nevelika soba, u produžetku nešto nalik na kupatilo, iako vode u kući nema. U sobi, dva omanja prastara televizora, još rade punom parom, dva kreveta i dva stola. Ali, nekako uspevamo da prođemo i pozdravimo se sa Sretenovom decom. Zbunjeni su 16-godišnja Branislava, učenica drugog razreda Srednje tehničke škole, kao i blizanci, 15-godišnji Jovan i Jovana. Jovan je učenik prvog razreda Srednje poljoprivredne škole, a Jovana učenica prvog razreda Srednje ekonomsko-trgovinske škole. Branislava i Jovan boluju od epilepsije, piju redovno lekove, pa se bolest umirila.

Porodica Stojanović liči na mnoge porodice u zemlji Srbiji, dovedenim do prosjačkog štapa. Ono što je razlikuje i odvaja od drugih jeste neizmerena tuga, žal sa majkom Tanjom, koja je bila oslonac svima. Sreten se vrpolji, deca su potištena, začuđena posetom.

- Sa suprugom Tanjom radili smo kao radnici u Koštani, koja je 2001. godine nestala, otišla u stečaj, a onda ugašena. Nestali su srećni dani, nastali su oni mišji, prebiranje mrva po kredencima da bi deci zavarali glad - polako Sreten otvara dušu.

On je morao u najam, da na mašini nabacuje teške oblutke i cepanice ogrevnih drva, seče i cepa. Nije imao iskustva, radio je za druge, pa je jednom prilikom ostao u nadnici bez dva prsta na levoj ruci. Nikom ništa nisu vredeli, sem njemu.

Od prekomernog dizanja teških cepanica, kako bi kući doneo što veću dnevnicu, stradala mu je i kičma. Danas levu nogu ne oseća. Kao da nije više ni ona njegova. I nesrećna Tanja je radila, čistila po kućama, rintala dan i noć, vodila računa o deci, podizala ih, sekirala se zbog nemaštine i neizvesne budućnosti i iznenada se prošle jeseni razbolela i umrla.

A Jovana, koja je majku zamenila u kućnim poslovima, kuva svojoj porodici i sprema jela od onog što nabave jednom do dva puta mesečno i svakog dana se dogovore šta će i kako će. Imaju 100 evra majčine penzije i 50 evra dečjeg dodatka. Drugih prihoda nemaju. Tim novcem treba platiti sve skuplje komunalije, to im je na prvom mestu, potom odvojiti za lekove, odeću, obuću, knjige i - ne ostati gladan.

Hranu dele po danima

- Nemamo nikakvu pomoć, borimo se kako znamo i umemo. Ljudi koji nas poznaju se sažale, znaju da smo ostali bez majke, da je otac bolestan, pa donesu ko teglu pekmeza, ko teglu ajvara, ali mi to ne želimo. Nude i stvari od svoje dece jer nemamo para da išta novo kupimo. Eh, kako se snalazimo... Odem sa bratom i sestrom subotom na pijacu, pre nego što se zatvori jer je tada jeftinije, pa kupimo krompir, pasulj, pirinač... pomalo, 100-200 grama, bilo čega, samo da može da se napravi jedan obrok dnevno. Više nam ne treba, nismo ni navikli. Kad to donesemo kući, uzmem svesku i podelim na dane, šta i koliko mogu da utrošim. Od toga pravim jela, čorbe, variva, nekad po mali komadić mesa ubacim da zamiriše - priča s tugom devojčica Jovana.

- Pomešana su naša osećanja. Dok kuvam na šporetu. zamišljam da sam ona, dok mesim hleb kao da mesim njenim rukama, ali noći su najteže. Sa sestrom i bratom koliko puta osvanemo stisnuti, zagrljeni, s vrelim obrazima od suza jer znamo da neće imati ko da nas pomiluje, pokrije ako smo otkriveni - priča oborenog pogleda, kao da se stidi svojih reči 15-godišnja Jovana.

Teško im je, preteško. Vode u kući nemaju, njihova prizemljuša je od nepečenih cigala, tavanice od trske i letvi premazane blatom i krečom. Sve je popucalo, a na sredini vise žice sa sijalicama čije čkiljavo mutno svetlo treperi u hodniku i sobi.

- Najteže nam je zbog higijene, kupanja. Svakodnevno više puta grejemo vodu u velikom loncu, a kupamo se u improvizovanom kupatalu, sedeći na stolici... Jovan je zadužen da donosi vodu sa bunara, u NjC-u gde se i kupamo. Uvek ima po dva-tri plastična balona s vodom. Kad nismo u školi, radimo kućne poslove svi, a uveče učimo. Hoćemo da završimo bar srednje škole - kaže Jovana u nadi da će je diploma dovesti do zaposlenja.

Ubila je bolest

- Mesec i po dana je bolovala moja supruga Tanja. Žalila se na stomak, odveli smo je u vranjsku bolnicu, počela je da otiče. Još ne verujemo šta nas je snašlo.... Uveče smo se poslednji put čuli, razgovarali, a ujutru nam je javljeno da je umrla. Kažu od raka, ali evo tri meseca su prošla, a još uvek nismo dobili zvanični lekarski izveštaj o njenoj smrti. Eto, tugo moja, kao da nikada nije ni postojala - kaže Sreten pun jada jer za njih je ona bila i žena i majka koju ne mogu da zaborave.

Sreten zbog bolesti ne može da im mnogo pomogne u kućnim poslovima. Ima napade bolova zbog deformisane kičme. Ne pije nikakve lekove, nema para za to, a i ne želi.

- Vučem se po kući kao prebijeno kuče, trpim, levu nogu ne osećam, a desna me još služi. Kad naiđu bolovi, a to je gotovo svakog dana, savijem se, kao klupko smestim u ćoše kreveta i ćutim - tiho kaže Sreten.

Kontakt adresa

Adresa porodice Sretena Stojanovića je: Solunska ulica broj 6, Vranje, 17500. Njima baš sve treba: od odeće, obuće, hrane, lekova... Željni su svega. Ukoliko želite da pomognete, možete da stupite u direktan kontakt sa Sretenom na fiksni telefon: +381 17 423 889. Kao i uvek, na usluzi humanim ljudima su i "Vesti": +381 11 31 93 771. Hvala unapred u ime Stojanovića!

- Koliko puta se tata onesvesti od bolova, uplaši nas, ali brzo dođe sebi. Bojimo se šta će biti s njim. Znamo da ćuti i trpi, da nas dodatno ne bi ražalostio - zabrinuto veli Jovana, dok ostala deca ćute i gledaju sagnutih glava u pod. Nije lako slušati ih, gledati i videti da su željni svega, hrane, odeće, obuće... Da su željni sitnica, onog što, posebno decu, čini srećnim. Rastajemo s sa pitanjem ima li ljudske ili božje pravde za njih, ima li naznaka budućnosti za njih u gradu koji ne vodi računa o svojim građanima, u državi koja ima preča posla od svojih podanika. Prati nas ono Njegoševo, vanvremensko: "Sirak tužni bez nigdje nikoga..."

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dan tuge i radosti
HUMANITARNI MOST Dar čuva miran san
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online