Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

"Vesti" i Hido Muratović uručili donaciju nevoljnicima iz Srbije (1): Pet radosti u jednom danu

Samo dan nakon što je iz daleke Kanade od naše čitateljke i poznate dobrotvorke iz Edmontona Dragice Forcan- Wolch, vlasnice velike kompanije koja vodi brigu o starim osobama, sa kojom se čuo telefonom, dobio "amanet" da siromašnima, bolesnima i usamljenima podeli njenu donaciju od 500 kanadskih dolara, poznatom novopazarskom humanitarcu Hidu Muratoviću nije bilo teško da u jednom danu, svojim vozilom, stigne u zabiti planina Rogozne i Golije, da obiđe udaljena sela na Pešteru i da ode i do Ribarića u opštini Tutin.

Za vratom beda i bolest: Pendići sa sinovima

- Pozvala me je jedna divna žena, Dragica Forcan iz Kanade, rodom sa Pala iz BiH, i rekla mi je da čita "Vesti" i da pomno prati sve što poslednjih godina činim za ostarele, napuštene, zaboravljene, bolesne, siromašne i nesrećne na području između Peštera, Golije i Rogozne. Poželela je da pomogne bar nekima od tih usamljenih duša, a ja sam sa zadovoljstvom prihvatio da, po svom izboru, odnesem radost u pet zabitih sela od kojih su neka, jedno od drugog, udaljena i po 100 kilometara. Svi su dobili po 100 kanadskih dolara i još puno namirnica koje sam obezbedio iz svog humanitarnog fonda - kaže Muratović.

Umreću u samoći!

U zabitoj Janči na periferiji Peštera, sama bez ikoga i sa "seljačkom penzijom" od 80 evra, živi Danica Petrović, koja će u novembru napuniti 90 godina, slabo vidi i teško se kreće... "Jesi li mi to doneo neku lošu vest? Smrt bi rešila sve moje nevolje, vreme je da me pozove onaj odozgo", reče Danica Hidu čim se pojavio na njenim vratima. "Nisam, bako, ja donosim samo radost i pomažem ljudima. Evo, doneo sam ti 100 dolara i puno namirnica, poslala ti jedna gospođa velikog srca iz Kanade." "Pozdravite je i zahvalite joj se. Volela bih da me neko odvede u neki dom u Novom Pazaru, dala bih to crkavice od penzije samo kada bi me primili, bojim se umreću ovde u samoći, a niko neće ni znati da sam otišla sa ovog sveta", otima se vapaj iz Daničinih grudi.

- Put me najpre odveo u zaseok Đonlije u mesnoj zajednici Pope na Goliji, u porodicu Živka i Rade Pendić, koji su sa svojim sinovima Stefanom (8) i Srđanom (20) sami na opusteloj planini, žive preteško i jedva sastavljaju kraj sa krajem. Mali Stefan svakodnevno pešači po tri sata do škole u Šaronjama, stariji Srđan je gluvonem, Živko i Rada ne rade... I ranije su čitaoci "Vesti" pomagali ovoj porodici, ali njima je iz godine u godinu sve teže - kaže Muratović.

Stostruko hvala

- Puno nam znači svaki dinar, jer nemamo nikakvih primanja, najteže nam je da u ovoj nedođiji i sirotinji iškolujemo malog Stefana koji po pola dana provede u pešačenju, od umora ni domaći ne može da napiše. Nadam se da ćemo nekako izdržati, zato stostruko hvala nepoznatoj nam Dragici iz Kanade - poručuje Stefanova majka Rada.

Bećir i Nafija Pljakić žive u Ribarićima kod Tutina, nisu imali dece, bolesni su, nemaju nikakvih primanja, oboje gaze devetu deceniju života. Novac koji im je poslala plemenita Dragica iz Kanade i namirnice koje su dobili iz Hidovog humanitarnog fonda olakšaće im život bar u narednih mesec-dva. "Da nije komšija i rođaka davno bismo pocrkali od gladi i bolesti, pošto smo od Hida dobili hranu, donaciju iz Kanade iskoristićemo za kupovinu lekova. Hvala našoj dobrotvorki Dragici, želimo joj dug život, dobro zdravlje i da je na svakom koraku sreća prati", poručuje starica Nafija Pljakić.

Samo lepa reč

O donatorki Dragici Forcan-Wolch više govore priznanja i nagrade koje je dobila za svoj dobrotvorni rad. O sebi nerado i malo govori: "Čovek se rodi kao human, ili ne rodi. Meni ne treba zahvalnost, samo lepa reč. I meni su mnogi pomogli, zašto ja ne bih drugima! Najlepše je ako se to radi u tišini!", kaže skromno ova plemenita žena koja je pre tri decenije napustila Pale kod Sarajeva i otišla u svet. Otišla jeste, ali nije zaboravila da u otadžbini žive ljudi u nevolji. Svoje srce je podelila i sa istim žarom dariva deci, gladnim, starim i nemoćnim širom sveta. Hvala joj!

A nas put dalje vodi do 80-godišnje Fate Vučelj iz sela Škrijelji na Pešteru i do 53-godišnjeg Milomira Veljovića iz zaseoka Negotinac na Rogozni, o čijim teškim sudbinama ćete čitati u sutrašnjem broju, kao i videti slike sa uručenja humanitarnog priloga iz Edmontona.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

SUTRA - "Vesti" i Hido Muratović uručili donaciju nevoljnicima iz Srbije (2): Teško breme nosimo sami

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za kafu i lepšu starost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online