Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Susret u snegu do pojasa

Samo oni koji poznaju ćudi planine Rudnik u zimskim mesecima, mada život u rudničkim selima ni leti nije lak, znaju koliko napora treba uložiti kako bi se stiglo do sela Zagrađe i kuće Vojislava Minića i njegove dece Dejana i ćerke Danijele, srpske paraolimpijke koja se prošlog leta na Paraolimpijskim igrama u Los Anđelesu okitila bronzanom medaljom.

Z. Marjanović
Zahvalna donatorima: Brat Dejan i sestra Danijela Minić

Međutim, plamen igara na kojima je Danijela uspešno branila srpsku trobojku porodicu Minić nije ogrejao jer i dalje, kao i pre igara, žive u ruiniranoj kući u kojoj već odavno otpadaju zidovi i plafoni, a studen ulazi kroz iskrivljena vrata i prozore.

Iz te kuće Danijela i njen brat Dejan i dalje, gazeći kao ovih dana sneg i do pojasa, dnevno prepešače u jednom pravcu pet kilometara do varošice Rudnik odakle autobusom putuju do škole u Čačku, udaljene četrdesetak kilometara, a potom, po noći, istim putem se vraćaju kući.

Iskreno, nisu Minići ništa ni očekivali od olimpijske medalje, ali nakon tako značajnog svetskog takmičenja bio bi nekakav ljudski red da se Danijeli i njenoj porodici koja živi od onoga što otac Vojislav zaradi kao drvoseča obezbede makar malo bolji uslovi za život, makar, kako kažu Minići, da im se pomogne da renoviraju kuću i da naprave kupatilo koje godinama sanjaju.

Istina, opština Gornji Milanovac je obećala pomoć Minićima, i to će, prema rečima predsednika opštine Milisava Mirkovića realizovati početkom proleća, a čitaoci "Vesti" su reagovali tako što su im Milivoje i Božana Milosavljević iz Melburna uputili 300 AUD, stalni donator S. P. iz Bad Homburga u Nemačkoj je poslao 100 evra, 200 evra je Minićima darivalo Udruženje Banijaca iz Melburna, a na Badnji dan grupi humanih pridružila se i mlada zemljakinja M. K. iz Toronta koja je donirala 750 kanadskih dolara, od čega je Minićima namenila 250 dolara.

Z. Marjanović
Stevan i Marica Pajović

Odrekli se dara

Dok god ima mraka, ima i svanuća, ne jednom smo ponovili Stevanu Pajoviću, ocu 19-godišnje bolesne ćerke Marice iz sela Drežnik kod Užica, koja je nedavno uspešno operisana na VMA u Beogradu i upravo se vratila sa rehabilitacije iz Banje Koviljače. Kada su čuli da je naša donatorka iz Toronta uputila i njima 250 dolara, otac je zahvalno poručio: "Ne, hvala vam od srca. Ono što nam je trebalo, to smo dobili. Prilog ustupite nekome kome je sada potrebniji nego nama. I poželite im sreću!" Hvala Stevanu i Marici na plemenitom gestu.

I tako, u želji da ispunimo datu reč višestrukoj donatorki, plemenitoj 30-godišnjakinji, po zanimanju ekonomisti, a rodom iz Kruševca, ali i da obradujemo Miniće pred Božić, bez obzira na vremenske neprilike, novinari "Vesti" i Danijela i Dejan Minić su se gacajući po snegu do pojasa sreli na pola puta od delimično prohodne Ibarske magistrale i potpuno zavejanog seoskog puta koji vodi do kuće Minića.

Okovana Rogozna

Do 77-godišnje Stane Minić, starice koja prvi put ove godine sama dočekuje zimu u zabitom selu Dragočevo na planini Rogozni, odsečenoj od sveta, nismo se nažalost uspeli da probijemo. Trudićemo se svim silama da ovoj baki i drugima u njenoj okolini kupimo namirnice u vrednosti od 250 dolara, treći deo donacije humane M. K. iz Toronta, i da im uprkos zavejanih puteva, odnesemo pomoć.

- Eto, ovako je Dejanu i meni skoro svaki dan, a ima i gorih, ali smo uporni da završimo školu, da se zaposlimo i da i mi jednom budemo u prilici da pomognemo ocu Vojislavu, a možda i drugima. Naravno, hvala svima koji su nam do sada poslali novac za renoviranje kuće, svima prenesite da im mi Minići želimo sve najlepše u Novoj godini, a njima i njihovim porodicama zdravlja i sreće - poručuje Danijela, uz brižnu napomenu da se u povratku krećemo levom stranom puta jer se dešava da se po velikom snegu često na put obrušavaju stene.

Susret u snegu do pojasa sa Danijelom i Dejanom, bio je vredan svakog napora i svakog pruženog koraka - Minićima ka ostvarenju sna da renoviraju kuću i da naprave kupatilo, a ekipi "Vesti" da su i u najgorim uslovima spona sa onima kojima je pomoć potrebna.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online