Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 30.11.2015.
12:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Nemamo ništa sem očevog srca i duše

Na Specijalnoj olimpijadi održanoj letos u Sjedinjenim Američkim Državama, u Los Anđelesu, na kojoj su učestvovali takmičari sa hendikepom iz čitavog sveta našli su se i sportisti iz Srbije koji su se iz Amerike vratili okićeni sa sedamnaest zlatnih, srebrnih i bronzanih odličja.

Z. Marjanović
Izgubljeni u bespuću: Brat i sestra Minić

Među našim takmičarima koji su pod zastavom Srbije sa ponosom prihvatili olimpijske medalje bila je i 17-godišnja Danijela Minić, članica odbojkaške ekipe Srbije iz zabitog sela Zagrađe na planini Rudnik koja je ponosna na postignut uspeh na Olimpijadi , ali joj to, kaže za "Vesti", nimalo nije olakšalo život. Svakodnevica je njoj i njenom bratu 20-godišnjem hendikepiranom Dejanu ali i ocu Vojislavu, kao i pre osvajanja medalje, turobna i teška.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Brat i ja smo odlični učenici specijalne škole "1. novembar" u Čačku koji je od našeg sela udaljen oko 40 km, ali prvo treba stići do autobuske stanice u varošici Rudnik do koje moramo da pešačimo oko pet kilometara, a potom putovanje do Čačka, časovi, pa se predveče sve ponavlja kako bismo stigli do kuće. Dnevno putujemo oko 100 kilometara, od čega se desetak pešači šumskim puteljcima. Brat i ja redovno ustajemo u pet sati ujutru, a otac, posebno kada napada sneg, ustaje u ponoći i sve do jutra nam krči stazu do autobuske stanice. S proleća i u jesen, i kada nisu kiše i nije tako teško, ali zime se plašim i kada pomislim na nju. Zimi, od kuće polazimo po mraku i po mraku se vraćamo. Kada dođemo kući očekuje me i kućni poslovi, priprema jela, čišćenje kuće, učenje, ali mi ništa nije teško jer sam uporna u nameri da ćemo brat i ja završti knjigovezački zanat i da ćemo jednog dana naći pristojan posao i sami zarađivati za život čime bismo i te kako olakšali muke našem ocu Vojislavu koji nas je nakon smrti majke Ljiljane sam odnegovao i evo, sve čini, da nas i odškoluje - kaže Danijela Minić, do sada odlikovana za sportske rezultate sa dve medalje - zlatne osvojene u Pančevu i bronzane na Specijalnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Jedno zlato i jedna bronza: Danijela Minić

Pozdrav zemljacima iz Amerike

Putovanje u Ameriku, let avionom, i sve ono što sam tamo videla i doživela nikada neću zaboraviti, ali najviše su me oduševili naši dijasporci koji su sve vreme boravka u Los Anđelesu bili uz nas, vodili su nas da obiđemo Diznilend i druge znamenitosti i ta njihova ljubaznost je za mene isto toliko značajna koliko i osvojena medalja. O tome koliko su nas bodrili na utakmicama i da ne govorim. Sada je prilika da im se preko 'Vesti' u ime svih reprezentativaca Srbije od srca zahvalim na gostoprimstvu.

- Iskreno, najveći problem nam je kuća u kojoj živimo jer je stara, zidovi i plafoni otpadaju, kroz prozore mećava unosi sneg i vetar, nema podova, a kupatilo nam je san. Sve ono što otac zaradi nadničeći danonoćno u šumi potroši da nam kupi hranu, odeću i obuću... I tako je iz dana u dan... Istina, predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković nas je nedavno posetio i poklonio mi je laptop čime je održao svoje obećanje. Pomenuo je i da će opština pomoći da bar koliko-toliko renoviramo kuću i da živimo kao i svi drugi ljudi... Ne tražimo previše, zapravo ne tražimo ništa, ali u situaciji u kakvoj smo ne bismo odbili pomoć i to ne zato što sam se sportski i iz sve snage borila za našu trobojku, već zato što bih volela da brat i ja, iako smo hendikepirani, živimo u domu gde se možemo bar okupati... Znate, teško je ponekad gledati oca koji bi vam dao sve, a nema ništa drugo osim srca i duše - otkrila nam je reprezentativka Srbije svoju jedinu želju.

Z. Marjanović
Težak život: Brat Dejan, otac Vojislav i Danijela

Skromna nadanja

Srpska olimpijka Danijela Minić ističe da se nadala da će joj posle osvojene medalje, koju je primila pod srpskom zastavom, život biti lakši i razlog više da država pomogne njoj i njenoj porodici, ali nadanja su se izgubila negde u bespuću rudničke planine. A ovoj porodici koja sa svojim nedaćama živi daleko od onih koji treba da vide više i bolje od ostalih, i ne treba mnogo. Ni vila, ni bazen, ni džip, ni markirana garderoba... Ne bi znali šta bi sa svim tim stvarima.

 

Kontakt adresa

Svi naši čitaoci i zemljaci koji žele da na bilo koji način pomognu porodici Danijele Minić, bilo u materijalu za popravak kuće ili pak u finansijskim sredstvima, mogu uspostaviti direktan kontakt sa ovom familijom. Kontakt adresa je Vojislav Minić, selo Zagrađe, zadnja pošta Rudnik 32313, Srbija - telefon:+381 61 669 1541. Hvala unapred!




 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nije sam i zaboravljen
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online