Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Premovići stali na zelenu granu

Onako kako su članovi anonimne, ali dokazano humane porodice iz Sidneja u Australiji i poželeli u pismu koje je pratilo 1.000 australijskih dolara, reporter "Vesti" je posetio porodicu Dušice Premović iz sela Prislonica kod Čačka i uručio joj je vrednu donaciju i pregršt reči podrške i pozdrava pred predstojeće praznike.

Z. Marjanović
Majka za primer: Dušica sa Jelenom, Marjanom i Lukom

Dušica je primer majke koja se svojski borila sa nemaštinom i brigama i na životni put izvela sedmoro dece koja se polagano osamostaljuju i sami se hvataju u koštac sa problemima srpske svakodnevice. No, u odnosu na vreme kada smo prvi put upoznali porodicu Dušice Premović u njenoj tek započetoj kući na kraju sela, a to je bilo 2009. godine kada joj je iznenada preminuo suprug Milan i ostavio je samu sa sedmoro malih Premovića, danas je situacija mnogo bolja i to, Dušica potvrđuje, dobrim delom zahvaljujući i našim ljudima iz sveta koji su joj mnogo puta do sada pomogli.

- Mnogo je vode Moravom proteklo od vremena kada sam u trenutku ostala sama sa sedmoro dece jedno drugom do uveta. Bilo je trenutaka, ovo mi je teško da kažem, ali bilo je tako, u nemoći sam pomišljala na svašta, na najgore. Ali, sve sam izdržala zahvaljujući i ljudima iz sveta koji su mi slali novac i sada je vreme da im se zahvalim i da im otvorene duše kažem da sam decu izvela, i još uvek ih izvodim, na pravi put zahvaljujući njihovoj humanosti. Danas mi je mnogo lakše i mislim da smo i ja i moja deca stali na zelenu granu - Aleksandar je dobio posao u jednoj privatnoj pekari, oženio se i osamostalio, Biljana se udala, Ana i Živka zarađuju nešto novca povremeno radeći u jednoj prodavnici u Gornjem Milanovcu, Marjana je već srednjoškolka, a Luka i Jelena su učenici sedmog razreda onovne škole. I tako, sve ide po nekom redu i onako kako nam je zapisano - priča ne prestajući Dušica Premović, žena kojoj je uvek bilo teško izvući reč.

Poklon komšijama

Zapravo, nešto od ovih para iz Sidneja i dosta odeće i obuće koju su moja deca prerasla, odneću jednoj siromašnoj porodici sa mnogo dece iz susednog sela Oštra. Jer, moja deca i ja smo već stajemo na svoje noge, ali vidim i čujem da ima mnogo familija koje žive mnogo lošije nego mi, te je red da im se pomogne. Neće to biti prevelika pomoć, ali biće od srca i u želji da deci pokažem da i u davanju drugima ima mnogo zadovoljstva i radosti.

Od prethodne donacije koja je iznosila preko 100.000 dinara Dušica je, kako je i planirala, kupila deci toplu odeću i obuću, kupila je dosta hrane za zimu, drva, kupila je i novi šporet, usisivač i zamrzivač, ali poslednja dva uređaja još uvek nisu u funkciji jer je Dušica u svojoj skromnosti krila od ekipe "Vesti" koja je Premoviće posećivala uvek po danu da joj je zbog duga struja isključena već nekoliko godina.

Vesti
Topla reč: Pismo donatora iz Sidneja

Kapa dole pred nepoznatima

Anonimna familija iz Sidneja, očigledno naši verni čitaoci, ponovo je sve nas u redakciji iznenadila plemenitim gestom, ali i našu štićenicu Dušicu Premović. Posle avgustovskog priloga od 500 dolara, odlučili su da ovoj napaćenoj ženi i njenoj deci poklone u septembru još 1.500 AUD, kako bi opremila decu za školu. A sada je, uoči novogodišnjih praznika stiglo od istih darodavaca još 1.000 dolara za Premoviće iz Prislonice. Ako dodamo da su ovi, nama nepoznati zemljaci, istovremeno poslali još 1.000 dolara za porodicu Stevanović iz Vranja i spasli ih od sudskih izvršitelja, onda možemo da se naklonimo pred njihovim plemenitim gestom. Ali i da kažemo kako je sa ovim prilozima iz Sidneja u kuće dve familije nenadano ušla sreća: jedni više nisu siromašni, a drugi su dobili zaposlenje.

"Sve što ste mi sada doneli uplatiću na ime duga za struju, koji je postao velik zbog zateznih kamata. Još jednom, zahvaljujem se svima koji su mi pomogli kada mi je bilo veoma teško, ali u Srbiji, ruku na srce, ima mnogo onih kojima je ovog časa pomoć potrebnija. Onima koji su brinuli o meni i mojoj deci, tim divnim ljudima, želim svu sreću ovoga sveta i da u miru i veselju provedu predstojeće praznike - poručuje Dušica Premović, koja je stavila tačku na ružnu prošlost i krenula lepšom stazom u budućnost.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prve cipele za sve pare
HUMANITARNI MOST Kosovo u oku, Kosovo u srcu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online