Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 15.12.2015.
12:00
Lj. M. - B. R. - Foto: Vesti A

Bitka za detinjstvo

U porodičnom domu Jokića, u selu Polom kod Bratunca, iščekuju se dobre vesti iz bolnice u francuskom gradu Lilu, gde se ovih dana nalazi dvadesetomesečni Nenad, beba rođena bez jednjaka, a za koju su zemljaci iz sveta, čitaoci "Vesti" i sugrađani iz Srpske i FBiH prikupili 52.700 evra.

Nadaju se brzom susretu: Porodica Jokić sa sinovima

I svi se nadaju da će ovaj hrabri mališan koji je već prvog dana života bio podvrgnut operaciji, a ubrzo su usledile još četiri, konačno biti uspešno operisan 28. januara 2016, kada francuski lekari očekuju da će dostići težinu od neophodnih 10 kilograma. Nad dečakom bdije majka Danijela, a obavljaju se i poslednje pripreme za spasonosni zahvat ugrađivanja veštačkog jednjaka, što znači da se Nenad više neće morati da hrani isključivo preko sonde. Ocu Milivoju, koji je sa trogodišnjim sinom Nikolom ostao u Polomu, Humanitarni most "Vesti" uručio je ovih dana 500 australijskih dolara, dar Kola srpskih sestara Žena mironosica pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, uz najlepše želje zemljaka da Nenad što pre ozdravi i uživa u detinjstvu.
 

Akcije u Nemačkoj i Švajcarskoj

Porodica Šević obratila se na više adresa za pomoć. Tako se Mićo Bakić iz Nirnberga, kao njihov dobar poznanik, obratio Humanitarnom mostu s molbom za podršku u akciji za lečenje ovog dečaka. I on, ali i Dragana Šefer iz švajcarskog grada Sent Galena pokušavaju da u krugu poznanika, prijatelja i ljudi dobre volje pomognu porodici Šević. Za informacije o akciji pomoći Sergeju Ševiću zainteresovani se mogu obratiti na telefone: Mićo Bakić u Nirnbergu +49 176 19838591 i Dragane Šefer u Sent Galenu: +41 78 8058760. Adresa porodice Šević: Blatna 46 Zadnja pošta Rudice 79 226, Novi Grad, Republika Srpska. Kontakt telefon oca Dalibora je: +387 650 030 04.

- Naše muke još nisu završene, a šta smo sve dosad preživeli teško je i nabrojati. Strah da ćemo izgubiti dete bio je jači i od činjenice da nismo bili u stanju da obezbedimo mesečno 150 evra za specijalnu hranu, odlaske u Beograd, operacije... Ako vam kažem da smo i supruga i ja bez posla, onda je tek razumljiva veličina humanosti koju su pokazali dobri ljudi. Od Londona smo odustali jer je tražena suma nadilazila plemenitost zemljaka, pa smo se odlučili za bolnicu u Francuskoj. Mnogo hvala Kolu srpskih sestara iz Melburna i svima koji nas se još sećaju. Jedino sam se uzdao u ljude dobrog srca, pa zato verujem da će Nenad biti uskoro sa nama - poručuje otac Milivoje, demobilisani borac, koji je radio u jednoj bratunačkoj fabrici, koja je propala kao i mnoge druge. Srećno, Nenade!

Iz Bratunca krećemo put Blatne kod Novog Grada u Srpskoj gde nas očekuje porodica Šević, kojoj nosimo darove drugi put. Nakon 2.500 evra koje je Udruženje Banijaca iz Melburna prikupilo i poslalo za lečenje 12-godišnjeg Sergeja Ševića iz Blatne kod Novog Grada, ponovo je stigala novčana podrška za ovog dečaka, oboleleg od retke bolesti - suženja nadbubrežnih arterija koje ugrožava život ovog učenika. Naša novinarka Ljiljana Mudrinić uručila je ocu Daliboru 500 dolara, takođe poklon Kola srpskih sestara Žena mironosica i 200 dolara, dar naše stalne čitateljke Anđelke Đurović iz Melburna i 50 evra naše anonimne dobrotvorke S. N. iz Frankfurta.

Svaka čast ocu Simeonu

Gostoprimstvo porodici Jokić iz sela Polom, majci Danijeli i bolesnoj bebi Nikoli, pružio je otac Simeon, Francuz, pravoslavac, sveštenik SPC, koji je osnovao parohiju u Lilu, posvećenu kralju Milutinu. Bogosluži u kapelici u svom stanu čija je vrata otvorio i za ljude u nevolji iz Republike Srpske.
"Nemamo reči da se zahvalimo ocu Simeonu i gospođi Ani koji su neprekidno uz nas. Iako je za neke ljude jezik prepreka, mi se lako sporazumevamo, reči dolaze iz njihovih srca", poručuje Danijela iz Francuske.

- Hvala svim ljudima koji su uz nas i koji žele da pomognu da moj sin ode što pre u London, gde su engleski lekari optimisti kad je u pitanju zahvat ove vrste i pomažu da moj sin ozdravi. Do sada smo na razne načine uspeli da prikupimo oko 27.000 evra, donacije i dalje pristižu, ali na put ne možemo dok ne položimo depozit bolnici. Eto, nedavno je donator iz Danske uplatio na račun danske krune u protivvrednosti od 25 KM (oko 12 evra), hvala od srca i tom dobročinitelju i svima onima koji su zajedno s nama u ovoj velikoj nevolji - kaže otac Dalibor Šević, kome su se javili i predstavnici Oružanih snaga BiH uz poruku da će i oni podržati akciju. A bolesni Sergej, dok se vodi bitka za njegov život, s vremena na vreme odlazi u školu "Vuk Karadžić" u Novom Gradu da ne bi izgubio godinu. To je njegov način borbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online