Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zekulja kao glavni dobitak na lutriji!

Da krava hraniteljka može život da znači uverili smo se u domu Đorđa i Slavice Trajković i njihovih sinova: 15-godišnjeg Lazara, 14-godišnjeg Mladena, 13-godišnjeg Damjana i 11-godišnjeg Dimitrija iz sela Tibužde kod Vranja.

Novi član pordice: Zekulja donela ogromnu radost u domu Trajkovića

Zahvaljujući najmlađim dobrotvorima, zlatnoj srpskoj deci iz Kanade, koja su na nedavno održanoj tradicionalnoj Hercegovačkoj večeri u Torontu prikupila 1.100 dolara, kupljena je krava hraniteljka od meštanina, vrednog domaćina Dragana Stevanovića za 850 evra.

Inicijator i ove plemenite akcije bio je 46-godišnji anonimni Mostarac Z. D. koji živi i radi u Torontu više od dve decenije, pa su tako i humani srpski mališani ispunili svoj zavet i drugi put ove godine poslali sredstva za kupovinu krave porodicama vršnjaka iz otadžbine. Jedino što su poželeli jeste da deca iz Srbije imaju mleka i da se kravici da ime Zekulja. Želja im je ispunjena, uz veliko hvala redakciji "Vesti" ovoj deci iz dijaspore koja su primer kako se voli i pomaže otadžbina.

- Ovo je za nas više od srećke na lutriji, sanjali smo kravu hraniteljku od kako smo izgubili posao u propalim firmama, ja u Koštani, a Slavica u Jumku. Za našu šestočlanu porodicu mnogo treba, snalazimo se kako znamo i umemo. Slavica radi kod kuće, posla za nju pored nas petorice muškaraca ima i previše, a moje je da nađem i odem u neku nadnicu, da donesem kući koji dinar... Imamo baštu, sadimo povrće, čuvamo desetak kokošiju i gusaka... Zato je krava Zekulja naš spas. Daće Bog tele, pre svega, uvek mleka i sira - sasipa presrećan Đorđe, živahan čovek u srednjim godinama, pun ožiljaka od neprestane borbe i brige za porodicu.


Domaćica Slavica grli decu, gleda u kravu i dodaje:

- Neka naše male dobrotvore Bog blagoslovi na životnom putu, neka im podari sve što požele, oni i ne znaju koliko dobro su nam učinili... Nama je svaki dan pun neizvesnosti, mi nemamo više mirnog sna, a svako jutro započinje s pitanjem kako decu othraniti i izvesti na pravi put- kaže domaćica koja je i sama još u čudu, jer tajnu da će im osvanuti novi član u domaćinstvu znali su samo novinari "Vesti" i domaćin.

Do sela Tibužda i zaseoka Jerinci dolazimo preko zemljanog puta prelazeći most na plahovitoj Tibuždskoj reci. Prate nas kiša i hladni severac. Iza nas na traktoru sa kravom je Dragan od koga je kupujemo. Stižemo, sa desne strane strmog seoskog dvorišta je skromna pomoćna zgrada-štala spremna za Zekulju. Dočekuju nas Slavica i deca koja pocupkuju od radosti i prilaze kravi da je dotaknu, pomiluju po glavi. Prednjači najmlađi Dimitrije koji obećava da će je on najviše čuvati i paziti. Ima li išta lepše od dečje radosti!

Prodavac Dragan Stevanović, koji u selu sa sinom Markom, važi za poštenog domaćina, daje "pasoš" od krave i kaže sa osmehom na licu:

Prvi put video more

Prošle, 2014. godine, uoči njihove krsne slave Svetog Nikole, za Trajkoviće je igran humanitarni meč u organizaciji portala Kafanski selektor i "Vesti". Dobili su donaciju od 24.600 dinara i 50 evra što je donelo ogromnu radost u njihovom skromnom domu. Tad je stigao i poziv od FK Partizan iz Beograda za Lazara da besplatno bude njihov gost i polaznik fudbalskog Kampa u Baru. Tada je Lazar u Crnoj Gori prvi put video more. Tamo je boravio sedam dana u januaru i poneo prelepe utiske. Trajkovići su i od fudbalera Rada dobili po dres. Možda će i ostali mali članovi porodice Trajković jednog dana videti more.

- Prodajem je Trajkovićima od srca. Imam probleme sa zdravljem i želim da smanjim stočni fond. Vezan sam za stoku, posebno za krave i ne bih je svakom prodao, ali Trajkovići su pravi izbor i drago mi je zbog toga. Krava je stara pet godina, steona je dva meseca, i u junu naredne godine doneće na svet prinovu. Trenutno daje pet litara mleka, a u normalnim okolnostima davaće osam litara dnevno. Prodajem je sa zadovoljstvom jer znam šta znači za ovu siromašnu šestočlanu porodicu. Vredni su to ljudi, siguran sam da će izvesti svoje sinove na pravi put - veli Dragan koji je cenio svoju kravu 1.000 evra, ali kad je čuo da je ovo pomoć srpske dece plemenitog srca pristao je na cenu od 850 evra.

Kontakt adresa

Svi koji požele da čestitaju Đorđu Trajkoviću mogu mu se javiti na telefone: fiksni +38117 444 916 ili na mobilni +381 061 224 2969 ili pisati na adresu: selo Tibužde, zaseok Jerinci, 17500 Vranje, Srbija.

- Ovo je veliki dan u našoj porodici i tako mora da bude. Ovo je najlepši poklon za našu slavu Svetog Nikolu, 19. decembra. Biće mleka, a kad se Zekulja u junu oteli, ako je tele žensko čuvaćemo je i gajiti. Ako bude muško, i njega ćemo gledati... Ma, sve je krenulo nabolje, hvala još jednom dobrotvorima. Ljudi, pa ne možemo, bre, da verujemo šta nam se ovo dešava. Do juče smo sedeli svakog jutra zamišljeno i pravili plan kako dan da preguramo - ističe Đorđe dok nam nazdravlja uz skromnu trpezu jer ovo nije običan dan, već jedan od onih za dugo pamćenje... Rastajemo se u nadi da će ovo biti jedna od seoskih porodica koja će biti primer mnogim drugim.

I roditelji za primer

Lazar, Mladen, Damjan i Dimitrije su srećni, jer su ih roditelji usmerili i na sport, na fudbal, koji neizmerno vole. Treniraju i igraju u FK Dinamo iz Vranja. Posebno majka Slavica, koja je svojevremeno bila golman ženskog fudbalskog kluba Jumko, osvajača Kupa Jugoslavije i vicešampiona države, a sredinom 80-ih reprezentativka Jugoslavije. Dobri su đaci, Lazar pohađa drugi razred Srednje šumarske škole u Surdulici, odsek šumarski tehničar, Mladen je u prvom razredu iste škole samo na smeru za lov i ribolov. Damnjan je u sedmom osnovne, a Dimitrije u šestom. Nema jedinica u njihovim knjižicama.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lazar ostvario životni san
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online