Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Raduju se Rudonji, baš kao detetu

U domu Trajkovića, iz Tibužda kod Vranja, velika radost. Otelila se krava Zekulja i donela na svet muško tele Rudonju. Tako su ga nazvali dečaci: Lazar (16), Mladen (15), Damjan (14) i Dimitrije (12). Njihovi roditelji Đorđe i Slavica su presrećeni jer nakon dobijene donacije i kupljene krave polako staju na vlastite noge.

D. Đorđević
Stigla prinova: Đorđe kraj Zekulje i Rudonje

Donacija je stigla zahvaljujući najmlađim dobrotvorima, zlatnoj srpskoj deci iz Kanade, koja su na održanoj tradicionalnoj Hercegovačkoj večeri u Torontu prikupila 1.100 dolara. Inicijator i ove plemenite akcije bio je 46-godišnji anonimni Mostarac Z. D. koji živi i radi u Torontu više od dve decenije.

- Naši dobrotvori iz Kanade poklonili su kravu hraniteljku našoj deci, imamo mleka svaki dan, a sad je stiglo i tele koje ćemo s najvećom ljubavlju da čuvamo. Neka im dragi Bog blagoslovi stope na životnom putu i zaštiti ih od svih iskušenja, da im podari zdravlja i svakog dobra. Za nas su krava i tele više od srećke na lutriji. Ono što smo sanjali, od kada smo izgubili posao u propalim firmama, Slavica u Jumku, a ja u Koštani, sada imamo - kaže glava kuće Đorđe.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Za njivovu šestočlanu porodicu mnogo treba, snalaze se kako znaju i umeju. Slavica radi kod kuće, posla za nju pored njih petorice muškaraca ima i previše.

- Moje je da nađem i odem u neku nadnicu, da donesem kući koji dinar. Imamo baštu, sadimo povrće, čuvamo desetak kokoški, dve guske, svinju... Zato su Zekulja i Rudonja naš spas. Daće Bog da se stočni fond uvećava, da dogodine opet imamo drugo tele, da kupimo nekoliko ovaca koje volimo da čuvamo jer su izdašne za porodicu - sasipa presrećan Đorđe, živahan čovek u srednjim godinama, pun ožiljaka od neprestane borbe i brige za porodicu.

Vredni đaci

Prvi put smo pre više od godinu i po dana pisali o malim Trajkovićima, deci koja nikada nisu otišla na more, ni videla kako ono izgleda. Lazar i Mladen pohađaju Srednju šumarsku školu u susednoj Surdulici, svakodnevno putuju i dobri su đaci. Upisali su tu školu, na roditeljski nagovor jer otac i majka veruju da će sa zvanjem šumara lakše naći posao. Iako je naporno svaki dan ići autobusom 90 kilometra u oba pravca, ne žale se najmlađi Trajkovići. Znaju da dobrim učenjem i vladanjem mogu pomoći svojim roditeljima.

Dok pijemo "mučenicu" nazdravljajući Rudonji i svima koji su ovaj dom usrećili, Đorđe pravi planove kako će i šta će jer kravi i, kasnije, biku treba obezbediti pravi smeštaj. Trenutno su u jednoj pomoćnoj neuslovnoj prostoriji. "Štala nam je u dvorištu, bila je u funkciji dok je bio živ moj otac. Tada smo imali po pet-šest krava i kobilu. Ta prostorija je pored potoka i vlaga je nagrizla blatušu... Bog je tako hteo da se zahvaljujući porodičnoj tradiciji vratimo stočarstvu. Moj cilj će biti da renoviram štalu i u njoj bude onoliko stoke koliko je imao moj otac. Uzdamo se u Boga, u našeg sveca Svetog Nikolu da ćemo sami sebi pomoći, prilježnim radom i smernim životom - ističe s ponosom Đorđe.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lazar ostvario životni san
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online