Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 10.10.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: M. Karović A

Jelena više nije sama

Naš čitalac i donator, Žarko Šuvakov iz Stokholma nije zaboravio na obećanje koje je nam je dao početkom avgusta kada je na prvoj humanitarnoj aukciji "Vesti" kupio akvarel akademske slikarke Ljubice Radović, i novac iz Švedske uputio na adresu devojčice čija je sudbina uzburkala celi region.

Ispunio obećanje: Žarko Šuvakov u "Vestima"

Obećao je da će doći u srpsku prestonicu po sliku koju je takođe darovala Humanitarnom mostu poznata beogradska umetnica, ali i da će se i dalje brinuti za lepšu budućnost odlične učenice Jelene Avramović, koja je krenula u veliki svet sama, bez roditelja, sa samo deset godina...

- Akvarelu "Avine igre" obradovaće se i moja ćerka i moj sin. Već smo našli mesto gde će ovaj umetnički rad krasiti naš dom u Švedskoj, ali i istovremeno nas stalno podsećati na malu Jelenu. Želeo bih da se moja deca upoznaju prilikom sledećeg dolaska u otadžbinu sa Jelenom čijoj se hrabrosti zaista divim. I da postanu prijatelji koji će se dopisivati i družiti - rekao nam je Žarko Šuvakov, rođen u Vrbasu, pre 57 godina, koji radi kao projektant na švedskim železnicama.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Da je ovih nekoliko meseci mislio na devojčicu iz Brodareva pokazao je i lepim gestom kada je iz Beograda uputio poklon-paket Jeleni, pun garderobe, slatkiša i školskog pribora, ali i stupio u direktan kontakt sa porodicom Avramović.

U životu Jelene Avramović, usamljene 13-godišnje devojčice iz sela Šćepanica, sa planine Jadovnik, koja živi sama, kao najmlađa podstanarka Srbije u maloj sobi od 15 kvadrata u Brodarevu, a kako bi bila bliže školi, desile su se velike promene. Danas je u skromnoj Jeleninoj sobici, za koju njeni roditelji mesečno odvajaju 40 evra, mnogo veselije, iako se zima približava.

Više neće sama ložiti vatru, spavati u mraku kao preplašena prica, a jutrom žuriti u školu, gde nema mnogo prijatelja među vršnjacima. Ovih dana u podstanarsku sobu uselili se i njen otac Blagoje, bivši domar osnovne škole u Stranjanima na koju je stavljen katanac, i njen desetogodišnji brat Goran Avramović koji je bio poslednji đak ove škole. Uskoro će im se pridružiti i majka, tako će i selo Šćepanica ostati bez svojih poslednjih stanovnika.

- Žalosno, ali je tako. Zakantačio sam vrata na zgradi osnovne škole u Stranjanima. Ne boli me duša što sam ostao bez posla, samo se pitam ko će ih i kad ponovo otvoriti i hoće li više ikada i jedan đak s torbom na leđima proći kroz njih... Ovim selima odavno je presuđeno. U većini kuća živi po jedno, u ponekoj po dvoje starih, nemoćnih. U zaseoku Šćepanica, u kojem živim, moja kuća je jedina, sada kada je i mi napustimo, ostaće samo snegovi i vukovi... - tužno kaže Blagoje, bivši domar škole.

Kucaju gosti

Dolasku oca Blagoja i brata Gorana najviše se obradovala Jelena. 

Osmeh kaže sve: Jelena sa ocem Blagojem Avramovićem

Sada će u iznajmljenoj sobici i u dvorištu u Brodarevu sve odzvanjati od graje, igre i nestašluka, radosti, petica... 

Od sada će njih četvoro dočekivati i najavljene i nenajavljene goste. Dobri ljudi koji će uskoro pokucati na njihova vrata zovu se Ljubica Radović, beogradska slikarka, i Nikola Simić, predsednik beogradskog Udruženja konobara. Sa sobom nose veliko srce, pridružite im se.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vukašinu, s ljubavlju
HUMANITARNI MOST Koncert za malu Sofiju
HUMANITARNI MOST Bravo Marina, Ana i Esma!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online