Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zimu dočekuju bez straha!

Starica Stojanka Dišović, 80-godišnjakinja iz zabitog sela Krčmare na planini Rogozni kod Novog Pazara i njen 45-godišnji sin Miroslav, kojima su krajem jula u velikom požaru uništeni: kuća, pomoćne prostorije, ušteđevina i sve što su imali, zimu neće dočekati pod šatorom, ni u novoj kući, ali će ipak biti zbrinuti i pod sigurnim krovom nad glavom.

D. N. Petrović
Na zgarištu sagradili privremeni dom: Čitaoci izmestili Dišoviće iz šatora

Za to su se pobrinuli: Stojankine i Miroslavljeve komšije sa Rogozne i brojni čitaoci "Vesti" koji su im tokom avgusta i septembra slali pomoć sa raznih strana sveta. Poslednja donacija porodici Dišović, koju smo teškom mukom uručili, jer su kiše dodatno oštetile inače loše seoske puteve na Rogozni, stigla je od naše čitateljke i dobrotvorke M. K. iz Toronta, koja je Stojanki i Miroslavu poslala 500 kanadskih dolara, a pre mesec dana ova mlada i uspešna devojka, rodom iz okoline Kruševca, darovala je Dišovićima oko 200 evra. Kako je Miroslav bio u komšiluku, na parastosu, donaciju iz ruku reportera "Vesti" primila je njegova majka Stojanka.

Hvala dobrim ljudima

D. N. Petrović
Za pohvalu i komšije: Stojanka i Miroslav

Porodici Dišović do sada je od zemljaka iz dijaspore i Srbije upućeno oko 6.000 evra, a za izgradnju privremenog objekta potrošili su oko 1.300 evra, još 500 evra trebalo im je za unutrašnje uređenje ovog skloništa čije su zidove obložili rigipsom, kupili su i šporet, komšije su im poklonile televizor, rođaci kauč.....Uspeli su da nabave i ponešto od pokućstva i da se smeste pre zime. "Vesti" se zahvaljuju svim donatorima.

- Neka Bog čuva tu dobru devojku iz daleke Kanade koja nam po drugi put šalje vrednu pomoć. Hvala joj do neba. Njoj, njenoj porodici i svima koji nam u ovim za nas vrlo teškim danima pomažu da preživimo - želim dobro zdravlje i puno sreće, dok kuca moje srce moliću se za njih, oni su mi vratili nadu u život, mislila sam da ću umreti na zgarištu ili pod šatorom, sad ipak imam razloga da se, iako sam uzela devetu deceniju, borim za bolje sutra i za mog Miroslava - priča baka Stojanka Dišović. Ubrzo nam se pridružio i Miroslav koji se takođe "do neba" zahvalio dobrotvorki iz Toronta, a potom nam je objasnio gde će i kako dočekati zimu i koliko je novca do sada prikupljeno, a koliko potrošeno.

- Danima smo čekali da iz Novog Pazara dođu predstavnici grada i bar nam, kako su obećavali, pomognu da raščistimo ruševine. Nisu se pojavili. Čekajući ih, izgubili smo dosta vremena, oklevali smo i zbog toga što za izgradnju novog doma nismo imali dovoljno novca - priča Miroslav i dodaje:

- Bojeći se zime odlučili smo se na privremeno rešenje, uz pomoć donacija koje su nam u međuvremenu pristigle u iznosu od oko 6.000 evra, i nekoliko komšija, na temeljima izgorele kuće, od betonskih blokova i drveta, sagradili smo objekat u kome ćemo dočekati proleće. Srećni smo što više nismo pod šatorom i što više ne moramo da spavamo pod orahom ispred kuće... Pokušaćemo da, pošto imamo seoski vodovod, na temeljima izgorele kuće dozidamo i neko improvizovano kupatilo. Ovo što je preostalo, oko 4.000 evra, čuvaćemo do proleća kada ćemo, ako bude sreće i zdravlja, iskopati temelje za novu kuću. Mnogo ljudi iz cele Evrope i Australije nas je zvalo i bodrilo, neki su nam obećali pomoć, posle nesreće koju smo doživeli, svaka lepa reč, svako ohrabrenje i svaki dinar puno nam znače - poručuje Miroslav Dišović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Stojankine suze zahvalnosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online