Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Dan kada su se ostvarile želje

Kada jednom bude sabirala lepe i ružne dane u svom životu, Dušica Premović, samohrana majka sedmoro dece iz sela Prislonica kod Čačka, pamtiće avgust 2015, posebno praznik Preobraženje Gospodnje, kao vreme kada je primila najtoplije reči od nepoznatih i imala više novca nego ikada u svojoj sirotinji ispunjenoj brigom kako da nahrani, odškoluje i na put izvede sedmoro dece sa kojima je ostala sama nakon iznenadne smrti supruga.

Z. Marjanović
Mašta postala zbilja: Za svu decu nove patike

Ovog puta Dušicu i njenih sedmoro dece obradovale su vredne donacije stigle putem "Vesti": uručili smo 500 AUD od anonimne porodice iz Sidneja, dobrotvora koji su poslali 2.000 dolara, a deo je bio namenjen i našoj štićenici, potom 300 švajcarskih franaka, dar verne čitateljke M. G. iz Glarusa u Švajcarskoj i 6.200 dinara što ih je porodici Premović uputio Miloljub Janušević iz Prijepolja, a nešto pre toga i 100 evra od porodice J. J. iz Nemačke.

Skromni i zahvalni

Do sada smo uvek nasleđivale i školski pribor i odeću i obuću od starijih sestara i ovo će biti prvi put da se svakoj pojedinačno kupi nešto novo. No, naučene smo da budemo srećne i sa malim, tako da ćemo sada uzeti pribor za školu, a obuću i odeću na rasprodajama... Valja nam i da razmišljamo o i vremenu koje je pred nama, možda opet dođu teški dani - ističu Dušičina deca koju je život naučio da budu skromni i zahvalni i na najmanjem daru.

- Da ne zaboravim da se još jednom zahvalim i porodicama iz Kanbere koje su nam nedavno poslale novac od kojeg sam kupila dve koze sa dva jareta, što mi u mnogo znači da prehranim decu kojoj iz dana u dan, kako rastu, treba sve više hrane. Od srca hvala i svima drugim dragim ljudima koji su nam do sada pomagali, a novac koji mi je ovih dana stigao - došao je u pravom trenutku.

Suza u oku

Ni rečju, ni fotografijom nije moguće preneti radost i sjaj u očima Dušičine dece Živke, Marjane, Jelene i Ivane (ostala su tog dana bila u nadnici) prilikom kupovine školskog pribora i odeće i patika kojoj je prisustvovao i reporter "Vesti". Bilo je smeha i veselja, a jedino su majčine oči bile suzne i jedino Dušica nije za sebe ništa kupila!

Z. Marjanović
Sebi nije ništa kupila: Dušica Premović

- Već je vreme da pripremam decu za školu, da im kupim knjige, sveske, obuću i odeću i još mnogo toga što im je potrebno, uz to, treba ih i prehraniti, a nisam imala od čega. Danima sam razmišljala kako da opremim decu za školu, ali u besparici to je bilo više maštanje... Ali, eto, i maštu i želju su mi ostvarili ti dobri ljudi iz Australije, Švajcarske, Nemačke i iz Prijepolja. U dva- tri dana u rukama sam imala toliko novca koliko nisam imala u životu i duši mi je bilo mnogo lakše, ali razum mi kaže da na kupovinu knjiga i odeće i obuće za decu mogu da potrošim samo deo, za ono što se mora, i to najjeftinije, a ostalo ću uštedeti jer ne znam kakvi nam još dani dolaze. Ide zima, moram da brinem i o ogrevu, da kupim dva-tri džaka brašna i još ponešto od namirnica - kaže brižno Dušica Premović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prve cipele za sve pare
HUMANITARNI MOST Toplo i duši i telu
HUMANITARNI MOST Mali, ali human kolektiv
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online