Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ceo život nestao u trenu

U velikom požaru koji je pretposlednjeg dana jula, u prepodnevnim satima, zahvatio kompletno domaćinstvo starice 80-godišnje Stojanke Dišović i njenog 45-godišnjeg sina Miroslava iz zabitog sela Krčmare na Rogozni izgorelo je sve što je ova porodica mukom stvarala više decenija. Za samo nekoliko minuta, u prah i pepeo pretvoreni su porodična kuća Dišovića, pomoćne zgrade, kompletno pokućstvo.

D. N. Petrović
Spavali na zgarištu: Stojanka i Miroslav Dišović

Ni skromnu ušteđevinu Stojanka i Miroslav nisu uspeli da spasu, ostali su im truli ambar, štala, a spasli su na svoju radost dve krave i nekoliko kokošaka.

- Kosio sam, a majka je čuvala krave nedaleko od kuće, bila je paklena vrućina, prvo se iznad krova pojavio manji plamen, a onda buktinja, čuo sam da majka zapomaže, potrčao sam prema kući pokušavajući da dozovem najbliže komšije koje su udaljene više od kilometra. Kada sam stigao kompletno naše domaćinstvo bilo je u plamenu, nismo ni pokušali da gasimo vatru, ni kašiku nismo uspeli da izučemo, izgorelo nam je i 3.500 evra koje smo čuvali za crne dane, za ne daj Bože... Kada su posle dva sata iz Novog Pazara stigli vatrogasci sve je već bilo gotovo - jedva priča Miroslav:

Kontakt adresa

Svi koji žele, mogu svoju pomoć poslati na adresu: porodica Dišović, selo Krčmare, Pošta Lukare, 36306, Srbija. Kontakt telefon: +381 64 009 47 87. Kao uvek, i "Vesti" su vam na usluzi: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 93 773.

- Još smo u šoku, još ne verujemo šta nam se dogodilo. Zašto baš da nas zadesi ovakva nesreća? Dve noći prespavali smo ispod oraha u blizini spaljene kuće, a potom nam je iz Crvenog krsta stigao šator koji nam je, uz kravu i nekoliko kokošaka koje su preživele vatru, jedina imovina. Rođaci i komšije iz susednih sela donose nam hranu, ne znamo šta ćemo i kuda ćemo, pod šatorom je danju kao u plasteniku, a već u septembru biće hladno - jada se Miroslav koji je zbog bolesne majke ostao u zabitom selu i zbog toga nije uspeo da se oženi i zasnuje porodicu.

- Niko nas iz opštine nije posetio, ni pitao šta nam se to dogodilo, osim nekoliko komšija, rođaka i humanitarca Hida Muratovića nije ponudio pomoć. Da se selimo nemamo gde, da živimo u šatoru dugo nećemo moći, da gradimo novu kuću nemamo novca. Na siromašnoj Rogozni ostali su samo sirotinja i starci koji ne mogu da nam pomognu. Zato su naša jedina nada dobri ljudi iz Srbije i zemljaci iz dijaspore koji jedini mogu da nam pomognu da ponovo sagradimo bilo kakav dom. Ko zna da li ću to ja doživeti, stara sam i bolesna, ali neka bude bar za mog sina - plačući veli Stojanka i moli sve dobrotvore za pomoć.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Čim sam čuo za nesreću porodice Dišović odmah sam odneo najneophodnije namirnice, posteljinu, dva dušeka i 400 evra. Još 300 evra sakupili su im rođaci i komšije. Pokrenućemo akciju za izgradnju nove kuće, moramo ih zbrinuti pre zime, oni su bez igde ičega, ali nisu sami. Odmah su im potrebni kreveti, šporet i frižider, da bi ispekli hleb i sačuvali hranu na nesnosnim vrućinama. Zato apelujem na sve dobre ljude širom sveta da priskoče u pomoć - ističe humanitarac Muratović, a komšija Radenko Joković dodaje:

"Mada nas je malo, organizovaćemo se, čim se sakupi dovoljno novca za temelje, idemo svi na mobu, pokušaćemo i da im obezbedimo i nešto građevinskog materijala, Stojanka i Miroslav, do pre nekoliko dana najbolji domaćin u Krčmarima, moraju sačekati zimu bar u jednoj toploj sobi."

Poziv građanima Srbije

Pokušaćemo da u akciju uključimo i Gradsku upravu u Novom Pazaru, moguće je da čelnici grada još nisu informisani o nesreći koja je zadesila porodicu Dišović. Predočićemo im bezizlaznu situaciju Stojanke i Miroslava, nadamo se da će se uključiti u akciju, ističe Hido Muratović. Građane Srbije molimo da upute svoju pomoć na tekući račun u Komercijalnoj banci na ime Miroslava Dišovića: broj računa: 205 - 9011006119446 - 20. Hvala unapred, svaka pomoć je dobrodošla.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
HUMANITARNI MOST Stojankine suze zahvalnosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online