Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 11.07.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Borba protiv gladi i siromaštva

Ja samo hoću svoju decu, hvala nepoznatoj gospođi, ali ne treba mi novac, ponovio nam je 44-godišnji Đorđe Joksimović, nesrećni otac iz Kragujevca kome je Centar za socijalni rad oduzeo tri male ćerke i smestio ih u hraniteljsku porodicu nakon incidenta koji je napravila njegova supruga pred kapijom Remontno-tehničkog zavoda u kome je ovaj limar proglašen tehnološkim viškom.

A. Čukić
Vapaj za decom: Đorđe Joksimović u Beogradu

Tri puta je dolazio pešice u Beograd, gde je pokrenuta akcija "Svi smo mi Đorđe", tri puta je štrajkovao glađu, ali deca mu još nisu vraćena, iako je iznajmljena kućica iz temelja renovirana. Ovom ljudskom sudbinom duboko je bila potresena i naša čitateljka Ljiljana Tintor iz Melburna, koja je preko "Vesti" uputila Joksimoviću reči podrške i prilog od 100 dolara. Kragujevčanin čiji je jedini greh siromaštvo odlučio je ovih dana da i uzvrati tužbom Centru za socijalni rad, a besplatno ga zastupaju niški advokati. Čim budu deca vraćena svojoj biološkoj porodici, pokrenućemo akciju da se otkupi kuća ovoj familiji.

Poklon paketi

Slavoljuba Stoilkovića i njegovu sedmočlanu porodicu, koja se bori sa surovom prirodom i nemaštinom na vekovnom ognjištu u zaseoku Reka u selu Nova Brezovica, obradovaće poklon paketom naša čitateljka i donatorka Nadežda Radović iz Vizbadena. Drugi paket koji je takođe krenuo ka južnoj Srbiji ide na adresu udovice Mirjane Stamenković i njene dece iz sela Donji Vrtogoš kod Vranja a uputile su ga dve prijateljice iz Filingena-Šveningen. Uz pregršt lepih stvari ove zemljakinje iz Nemačke, Jovanka Ristić i Manda Milutinović, poslale su i novčani prilog od 160 evra porodici Stamenković.

Iz Australije nam od humanih zemljaka stižu i brojni drugi prilozi, poruke i pisma. I svi do jednog saosećaju s mukama ljudi iz Srbije, protiv kojih su se urotili beda, bolest i siromaštvo. Zato će 200 AUD koje je poslao anonimni donator iz Australije za porodicu Milanović iz Žunjevića na Rogozini, obradovati Milana, Mariju i petogodišnju Maru, gde smo ovih dana u njihovu praznu kuću hitno dopremili brašno, šećer, ulje i druge namirnice.

Još jedna anonimna porodica iz Australije uputila je dar od 150 dolara siromašnoj familiji Milošević, majci Jasmini i ocu Zdravču iz vranjskog naselja Raška. Iako ne znamo ko su plemeniti darodavci, znamo šta su poručili roditeljima četvoro dece koja više nemaju čak nijedan zagarantovani obrok s kazana narodne kuhinje:

"Ovo je naša mala pomoć... Nadamo se da ćemo koliko toliko olakšati njihovu borbu u životu...". Istoj familiji pomoć od 60 evra uputio je i naš čitalac Aleksandar Đurđević iz Nemačke. Stalna donatorka iz Sidneja Milenka Latinčić i njena ćerka takođe su dostavile redovnu donaciju od 200 dolara štićeniku Humanitarnog mosta pastiru Srbi Stankoviću iz Kozjeg Dola uz poruku: "Dragi Srbo, nadamo se da si dobro. Šaljemo dve uplate, i za juli i za avgust, verujemo da ćeš ih zajedno sa bratom u zdravlju potrošiti...".

"Vesti" se zahvaljuju svojim čitaocima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vratite decu ovom čoveku!
HUMANITARNI MOST Najviše za najmlađe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online