Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 15.06.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Draga Doris, srećan rođendan!

Oni koji su nekad uspeli da vrate osmeh na lice na kom još ima tragova suza, znaju kako je to dobar osećaj. O tome bi celi roman mogla da ispiše Slavica Polimčević-Bošnjaković iz Užica, samohrana majka tri ćerke, o čijoj 24-godišnjoj slepoj Doris koja boluje od cerebralne paralize i epilepsije brinu ne samo njeni najbliži, već i verni čitaoci "Vesti" koji se trude da im uvek budu i rečju i prilozima snažna podrška.

Vesti
Verni čitaoci i prijatelji iz Holandije: Porodica Sabatoš u Beogradu

Sve je započelo pre više od deset godina kada je tragična sudbina ove porodice osvanula na stranicama Humanitarnog mosta. Bolest se ni tada, a ni sada nije mogla odagnati, ali da bi jedno mlado biće opstalo u životu koji se sveo na boravak u bolnicama i povremeni dolazak u tridesetak kvadrata stana u višespratnici, trebalo je mnogo snage, volje i ljubavi. Bez lifta i staze za invalide, nepokretna devojka, slepa i izmučena čestim epileptičnim napadima, provodila je tako dane i noći. Ipak, naša Doris, iako bolesna, nije se predala, raduje se svakom novom danu.

Kada je ovog 25. maja Doris ugasila sa osmehom 24 svećice na svojoj rođendanskoj torti, znali smo da je pregurala snagom borca još jednu tešku godinu iza sebe. Možda bi ona rekla da osmeh ne znači uvek da si srećan već i da si dovoljno jak da se nasmeješ čak i kada te najviše boli. Medalju heroja zaslužila je i njena majka Slavica koja je svih njenih šest teških operacija proživela zajedno s njom, obrisala svaku suzu s njenog lica i nežnom rukom odagnala bol.

Kakav divan dan: Doris Bošnjaković

Dar iz Nemačke

Porodicu Bošnjaković, a ni rođendan bolesne Doris nije ni ove godine zaboravila naša čitateljka Milica Ilić, rodom iz Užica, koja živi i radi u Langenhagenu.
Rođendanski paket sa čestitkom, poklonima i novčanim darom opet je stigao iz Nemačke i pokazao da se prijatelji nikada ne zaboravljaju. Ni u dobru ni u zlu.

Malo rođendansko slavlje započelo je i pre datuma, na adresu ove užičke porodice pristigao je paket s puno poklona i džakom lepih želja. Pošiljaoci iz godine u godinu isti - porodica Sabatoš iz holandskog grada Sint Pankrasa, Toni, poreklom iz Savinog Sela i njegova supruga Olga, poreklom iz Rostova na Donu, sa svojim sinovima i familijom. Nakon poklon-paketa, stigli su i ovi plemeniti ljudi, koji svaki dan telefonom kontaktiraju sa Doris, a jednom godišnje ih obavezno posete, zagrle, izljube i obraduju darovima.

- Ovo nezaboravno druženje sa dobročiniteljima iz Holandije s kojima smo posredstvom Humanitarnog mosta stvorili jaku i neraskidivu prijateljsku vezu, ovih dana održalo se u Beogradu. Imala sam osećaj kao da smo svi jedna velika porodica, i ta toplina oko srca me već godinama ne napušta. U jedno sam sigurna - sve dok postoji bračni par Sabadoš i sve dok oni budu imali za koricu hleba, ni moja Doris neće nikada biti ni gladna ni žedna - zahvalno kaže majka Slavica Bošnjaković.

Akcija Užičana

U Užicu su humani građani pokrenuli akciju da se prikupi oko 16.000 evra kako bi se napravio lift u zgradi u kojoj živi Doris. Projekat je završen i moglo bi se desiti da Doris iz sveta izolacije u kome živi već 14 godina izađe u park ili na ulicu, a tako bi i lakše podnela bolest koja ju je prikovala za postelju.

Lepim čestitkama pridružuje se i Redakcija "Vesti": "Draga Doris, želimo ti 12 meseci bez briga, 53 nedelje sreće, 365 dana bez bolesti... Srećan ti rođendan!"

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zrak svetlosti u tami
HUMANITARNI MOST Draga Rajka, hvala neizmerno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online