Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 11.06.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Hvala prijatelji, znani i neznani

Prijateljstvo se ne bira - ono biva. Prijateljstvo je jedna duša što živi u dva tela. To su nam ponovo dokazale plemenite čitateljke iz Australije, Silvana i Dijana sa sinovima Lukom i Filipom iz Melburna, koje su predosetile da ovih dana porodici Smukov treba topla reč i podrška. Uputile su posredstvom Redakcije "Vesti" u Sidneju 200 australijskih dolara 11-godišnjem slepom dečaku Aleksandru Smukovu iz sela Dobrinaca kod Rume i njegovim sestrama bliznakinjama, 13-godišnjoj Ivani i Nikolini, obolelim od cerebralne paralize.

A. Čukić
Bolest se nije vratila: Aleksandar Smukov u "vestima"

Ove žene dobrog srca nisu to učinile zbog poziva u "Vestima", za porodicu Smukov koja nosi težak krst godinama na svojim leđima, odavno više ne izlaze apeli za pomoć. Oni su (majka Aleksandra, Hercegovka iz Mostara i otac poljoprivrednik Dušan iz Srema) postali, nažalost, roditelji troje dece invalida i preturili mnogo nevolja preko svojih leđa, uz pomoć naših čitalaca iz dijaspore.

Puno pozdrava

"Aleksandru i njegovim sestricama šaljemo 200 dolara. I puno pozdrava celoj porodici od Dijane i Silvane, Luke i Filipa iz Melburna", piše u kratkoj poruci poslatoj uz novčani dar iz Australije. za one koji ne znaju, moramo reći da ovo nije prva donacija ovih naših čitalaca. Hvala im!

Ipak, ovih dana u njihovoj kući odigravala se prava drama. Dečak koji je zbog malignog tumora izgubio vid na oba oka pre više godina odjednom je počeo da žali na jake glavobolje, toliko snažne da je nekoliko puta odustao od odlaska u školu i dolaska u našu redakciju, što mu se dosad nije događalo.

- Kad smo videli da glavobolje ne prolaze, užasno smo se preplašili da se, ne daj bože, opaka bolest nije vratila - priča još uvek vidno uznemirena majka Aleksandra. - Molbe da se hitno uputi na pregled glave nisu urodile plodom, rečeno nam je da za snimanje magnetnom rezonancom, inače bezopasnom dijagnostičkom metodom, treba čekati nekoliko meseci! Znali smo da ako je reč o ponovnom malignom tumoru ne smemo odlagati pregled ni dan, da je svaki minut dragocen za Acin život. U opštoj panici tada se nismo ni setili da takav pregled košta oko 100 evra u privatnim ordinacijama u Beogradu, niti se upitali kako to da platimo. Došla su teška vremena. Svaka para je neprocenjiva, a posebno kad kod kuće imate troje bolesne dece kojima stalno treba nega. Bili smo kao muve bez glave, očajni, zbunjeni i molili se bogu da ne bude ono najgore. Tada nas je, gle slučajnosti, pozvala službenica iz Vojvođanske banke i obavestila nad da imamo uplatu iz Švajcarske na deviznom računu u iznosu od 95 evra. Ime plemenitog donatora nisu nam rekli, samo da je donacija najverovatnije iz Ciriha. E, zahvaljujući baš tom nepoznatom čoveku, kome se sada zahvaljujemo od sveg srca, otišli smo na pregled. I čuli najlepšu vest: Ni traga od tumora! Neka im se dobro dobrim vrati - kaže srećna majka Aleksandra, dok je preuzimala u beogradskom dopisništvo "Vesti" prilog od 200 AUD, zadovoljna i najnovijim medicinskim nalazima, ali i činjenicom da se će mali Aca koračati i dalje uz svoje vršnjake i sanjati svoje snove.

A oni nisu ni mali ni obični: nastavak školovanja u Specijalnoj školi za slepu i slabovidu decu u Zemunu, rad na kompjuteru, partije šaha, vožnja biciklom, plivanje, pohađanje muzičke škole i svirka na harmonici... Jer Aci ide sve od ruke.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Hvala, prijatelji naši
HUMANITARNI MOST I Aca obradovan pre praznika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online