Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 11.04.2015.
12:00
B. R. - Foto: V. Sekulić A

Danas ćemo voleti za njih

Veliki četvrtak u hodniku Odeljenja hematoonkologije beogradskog Instituta za majku i dete. Dan kada se prema narodnom verovanju i najvećim grešnicima praštaju svi gresi. Njih dvadeset dečaka i devojčica, od najmlađe dvomesečne bebe iz Prištine, Lazara, Vere, Darije, Mateja, Luke, Jovane, do 15-godišnjeg Emina iz Podgorice, mališani su bez greha.

V. Sekulić
Radostan dan: Ilija Miki Vujović iz Pariza sa pacijentima Instituta

Ni njihove mame i bake koje bi možda i plakale uz njihove krevete jer se ovi mališani leče od najtežih bolesti - tumora mozga, leukemija, limfoma, sarkoma... nisu nikome učinile ništa nažao.

Stegle su svoja srca, sakrile suze i pričaju im najlepše bajke, držeći ih za ruke u čije se vene satima slivaju, kap po kap, infuzije i lekovi protiv raka.

V. Sekulić
Pozdrav iz Francuske: Deca deci

Hvala svima od srca

Dragim učiteljicama Danijeli Stamenov i Svetlani Lakićević i đacima iz francuskih škola iz mesta Pjerfit, Epon i Bondi zahvaljujemo se od srca i ove godine na iskazanoj ljubavi i trudu. Hvala im na divnim uskršnjim čestitkama koje su poslali bolesnoj deci, hvala svim zemljacima iz Pariza koji su učestvovali u akciji: inicijatoru i organizatoru Iliji Mikiju Vujoviću, njegovim prijateljima Živki Mančić, Vojkanu Simiću, Marici Zdravković, Slobodanki Lazić, Caci Lukić, Anici Hunjadi, Slobodanki Radovanović, Borki Krstić, Filipu Zariću, Rosi Lončar, Gordani i Dragiju Goluboviću, Radi i Mići Aleksiću, Dragoljubu, Tanji Prokić i Milici Prlini, zaposlenima u agenciji Fudeks i svim drugim humanim zemljacima.

Neumoljiva i crna statistika kaže da svake godine oko 300 do 350 dece u Srbiji oboli od raznih vrsta karcinoma. Svaki dan se neki roditelj suoči sa strašnom dijagnozom.

Pet godina nakon završetka rata i u Bosni uočen je povećan broj bolesne dece. Samo njih 70 odsto je moguće, uz velike napore, dovesti u stanje remisije.

Malo je izlečenih. Šta nam se to dogodilo? Da li je to neispričana priča o hiljadama bombi sa osiromašenim uranijumom koje su preorale SR Jugoslaviju, Republiku Srpsku, da li je to priča o svetskim moćnicima koji su, navodno braneći jedne, uništavali druge, da bi na kraju svi postali i meta i žrtve.

Prekrojili su nam živote, okrenuli su sva četiri godišnja doba naopačke, ubili su i ubijaće još dugo čak i našu još nerođenu decu. Ali ni danas, ni sutra, nećemo pričati o grešnicima, ogledalo je teška istina ako se sami usude da se pogledaju u njemu.

Danas ćemo voleti i za sve one kojih više nema, za sve majke koje to nikad to nisu postale, za sve očeve koji nisu videli svoju decu, za sve one mališane kojima je smrt prekinula igru.

Danas ćemo se, uoči Vaskrsa, radovati svakom trenu života koji nema reprizu, danas ćemo se veseliti, smejati i uživati u slatkišima koje su poslali od srca u otadžbinu naši mali i veliki zemljaci iz Francuske.

U već tradicionalnoj humanoj akciji, petnaestoj po redu, koju novinari "Vesti" beleže uvek na istom mestu - sa požrtvovanim medicinskim osobljem Instituta za majku i dete, uz roditelje i bolesnike.

Za kraj jednočasovnog druženja, citiraćemo reči jedne nasmejane osmogodišnje Beograđanke: "Pozdrav i osmeh za moje vršnjake iz Pariza. I neka znaju da nije ništa strašno kada ti otpadne kosa, nova koja naraste je mnogo lepša i bujnija...

" Da li je to ova devojčica htela da kaže da se i iz pepela možemo da podignemo, ako imamo uz sebe humane i plemenite ljude? Verujemo da jeste... Zato, glavu gore, budite uz nas i u sledećoj akciji, setite se da nema stvari dovoljno vredne na celom svetu za jednu dečju suzu, a milion razloga za jedan dečji osmeh. Ne čekajte 15. februar kada se simbolično obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Seti se! Svaki dan! I ako vas slučajno put nanese kroz srpsku prestonicu, odvojite malo vremena i posetite ovu hrabru decu... Poklonite slatku nagradu malim junacima!

V. Sekulić
Diploma i pehar: Dr Đokić i Jovana Lazarević

Najbolji doktor

On je za njih najbolji doktor na svetu, a oni za njega najhrabriji pacijenti. Dr Dragomir Đokić, šef Hematoonkološkog odeljenja ima uvek osmeh na licu, sve brige ostavlja iza sebe kada uđe u bolnicu. On je doktor koji svojim malim pacijentima uručuje diplome za hrabrost prilikom sprovođenja terapije. Među njima je i sedmogodišnja Jovana Lazarević iz Beograda, koja je uzvratila istom merom, pa mu je dodelila pehar za najboljeg lekara. "Iglu u njegovim rukama i ne osećam", ponosna kaže ova devojčica, obolela od leukemije, koja je ovde provela dugih osam meseci. Sreli smo je za Božić, pa sada opet za Vaskrs, a nadamo se da je idući put nećemo zateći sa zaštitnom maskom na licu. Možda ćemo je sresti u šetnji s roditeljima na Dunavskom keju... Tako kažu njene najnovije analize.

Rečnik

U jednoj od šest malih, ali urednih soba Odeljenja hematoonkologiju lekari se bore za život bebe jedne mlade Albanke sa Kosova. Ova majka je uz svoje čedo i dan i noć, ali ona se bori i sa nepoznavanjem srpskog jezika. A htela bi da razume svaku doktorovu reč i da pogledom ne traži utehu. Zato je ova majka nabavila srpsko-albanski rečnik i svaki dan uči njoj nepoznat jezik. Neka joj čedo što pre ozdravi, želja je svih sa ovog odeljenja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Srce puno zbog poklona
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online