Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 31.12.2014.
12:00
B. R. - Foto: V. Sekulić A

Slatka nagrada malim junacima

Šta ćete sa sobom poneti u Novu godinu? Ponesite radosti, nade i utehe. Lepe stvari se zauvek pamte. Ako vam neko od prijatelja predloži ovih dana da učinite plemenito delo i da sa kesicom slatkiša i voća posetite bolesnu decu na Onkološkom odeljenju Institutu za majku i dete u Beogradu, nemojte odmah da ustuknete: ne stežite srce i ne gužvajte maramicu u džepu, očekujući da ćete brisati suze...

Slavlje u bolnici: Novogodišnja bajka za decu
 

Ukoliko dosad niste znali da je život dar, ne odbacujte ga pre nego što ga odmotate, iako ponekad ukrasni papir nije odviše lep, ne znate šta vas čeka kada ga otvorite...

Najdraži doktor: Dragomir Đokić sa malim pacijentima
 

A mi, novinari Humanitarnog mosta, već 15 godina zaredom posećujemo tu dragu decu, znajući da će nas dočekati veseli uzvici, raširene ruke malih boraca, gde čak jedan od lekara malim pacijentima uručuje diplome za iskazanu hrabrost.

Znaju to i naši zemljaci iz Francuske na čelu sa čitaocem i dobrotvorom Ilijom - Mikijem Vujovićem, koji već tradicionalno ovoj najhrabrijoj deci na svetu šalju pozdrave, čestitke i veliki džak prepun slatkiša, kao iz najlepše novogodišnje bajke.

Ovoj deci koja se bore protiv malignih oboljenja možete slobodno reći, baš kao što smo i mi: "Zdravo, klinci", onim malo starijim: "Dobar dan, drugari", a majke sa bebama pozvati iz njihovih soba za švedski sto i malu gozbu. I za čas ćete svi biti okruženi licima sa kojih blistaju oči svih boja, sudarati se sa ručicama koje bi htele da na male dlanove stave i čokoladnog Deda Mraza i bombone i bojanke i da zavire u šarene čestitke svojih vršnjaka iz Srpske dopunske škole pri našoj Ambasadi u Parizu i pozdrave njihovih učiteljica Svetlane Lakićević i Danijele Stamenov.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

I tu nestaju sve razlike između zdravih i bolesnih, svi smo postali jedno, njih osamnaestoro, medicinske sestre, lekari, svi razmenjujući tople reči, osmehe...

- Na našem odeljenju leče se deca obolela od malignih bolesti, koje su među najtežima u pedijatriji. Dolaze iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, ali i sa Kosova. Oni provode i po nekoliko meseci u bolnici, oni ovde primaju hemioterapiju koja izaziva mučninu, povraćanje, opadanje kose... Rade se i bolne intervencije kao što su lumbalna punkcija i aspiracija koštane srži. Nije dovoljno odrediti dijagnozu i dati terapiju. Njima treba dati i nešto više. Zato sam i došao na ideju da moje male pacijente nagradim za tu hrabrost. Prvi dečak koji je dobio diplomu bio je presrećan, trčao je hodnikom sa priznanjem u rukama, a to je istovremeno bila i motivacija drugima da se ne plaše već i da oni steknu takvo priznanje. Očito su i naši zemljaci iz Francuske odavno prepoznali i osetili da pored gorke terapije treba dati i "slatku", zato se ponovo zahvaljujem ne samo u svoje lično i ime celog kolektiva, već i ispred svih naših malih pacijenata i njihovih roditelja, na divnom gestu humanitarca Ilije Vujovića, divnoj srpskoj deci i njihovim učiteljicama i svim plemenitim ljudima na radu u Parizu koji su od srca učestvovali u ovoj akciji, bez koje, verujte ne možemo zamisliti nijednu Novu godinu. Iako iz bolnice jedni odlaze, a drugi dolaze, menjaju se lica i imena, ostaje ta divna spona između naše dece i neznanaca, za koju možemo samo reći da se zove - ljubav. Kažemo hvala i koliko god to ponovili puta nikada nije dosta, zato što je život doista sve što imamo - ispraća nas dr Dragomir Đokić, načelnik hematoonkologije 2.

Hvala darodavcima

Ilija Miki Vujović

Apelu Ilije Vujovića, penzionisanog medicinskog radnika iz Pariza, odazvali su se njegovi prijatelji i naši čitaoci: Aca Marković, Rada Aleksić, Živka Mančić, Slobodanka Lazić, Anica Hunjadi, Slobodanka Radovanović, Letica Živković, Dušanka Mataruga, Mara Nikičen, Milosava Atansoski, Zorica Stoiljković, Ljubica Milenković, Filip i Danica Zarić, Zlata Savuljić, Borka Krstić, Marica Zdravković, Milan Panić, Dušanka Mihajlović, Miroslav Vesić, Mira Josipović, Dejan Funtinjerović, predsednik Saveta roditelja iz mesta Ivri sur Seine. Paketi sa novogodišnjim darovima stigli su kao i uvek na vreme zalaganjem službenika i vozača Agencije Fudeks. "Vesti" se zahvaljuju na novogodišnjoj donaciji iz Francuske.

Pozdrav iz Epona

Požrtvovana učiteljica Svetlana Lakićević poslala nam je i sliku njenih razdraganih đaka iz Epona, koji mašu svojim vršnjacima u bolnici i sa ljubavlju im šalju čestitke za Novu godinu, čokoladice, ali i svoju ljubav.

Volimo vas: Srpski učenici iz Francuske

Daljina ih nije razdvojila, daljina ih je spojila. Hvala im što su mašti pustili na volju, što su ispisali i reči Francuska - Srbija i nacrtali na hiljade malih i velikih srca.

Bravo za hrabrost

Diploma sa natpisom "najhrabrijem detetu na svetu" je nagrada koju dr Đokić lično uručuje. Na njoj piše: "Bravo za hrabrost pri vađenju koštane srži, likvora i primanja terapija. Za ponašanje prilikom uzimanja lekova, ispoljenoj smelosti pri vađenju koštane srži, junačkom držanju tokom vađenja likvora, kao i poštovanja saveta doktora i pridržavanja režimu ishrane."

Vredni lekovi

Humanitarni most "Vesti" uručio je novobeogradskom Institutu i deset kutija citostatika "temodal", skupocenog leka koji je donirala Zade Đurović, predsednica HO Dunav-Danube iz Pariza, uz želju da bude što manje pacijenata kojima će trebati, a onima kojima je neophodan, da što pre ozdrave.

Jovanin recept

Srce vašeg reportera osvojila je mala Beograđanka Jovana koja boluje od leukemije ne samo vedrinom već i "receptom" za bujnu kosu."Eto, sada sam ćelava, ne marim za to, ali za nekoliko meseci imaću mnogo lepšu i gušću kosu nego pre, zato svima savetujem da se ošišaju na nulu", poručila je Jovana.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Posadili drvo ljubavi
HUMANITARNI MOST Davidu obezbeđeni lekovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online