Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Subota 21.02.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Dok anđeli spavaju

Mnogi naši zemljaci u tuđini okupljaju se po klubovima, na kućnim zabavama, u kafanama i na raznim drugim mestima, ali šta bude kada se slučajno nađe na okupu desetak čitalaca "Vesti" i to na prodajnom štandu naših novina u srcu Hamiltona?

Vesti
Ostvariće im se novogodišnja želja: Sedmoro Filića

Reč po reč, stranica po stranica novina i za tili čas je započeta i okončana jedna humana akcija. Tako su nedavno, kako nam je u telefonskom razgovoru preneo poznati slikar Đuro Lubarda, naš redovni čitalac i dugogodišnji saradnik, ovi ljudi prikupili 600 kanadskih dolara u želji da prenesu brojnim porodicama u nevolji, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, da nisu zaboravljeni, da uvek ima neko koga dotakne njihova rana i da uvek ima neko ko može da im bude melem.

Dobrotvori

Porodicama Filić i Zarić kao i Redakciji "Vesti" dobrotvori iz Kanade uputili su mnogo pozdrava i lepih želja. U ovoj humanoj akciji su učestvovali: Jelena Šaula, Krsto Gašić, Đuro i Marko Lubarda, Vladan, Pavo Radić, Veljko Obradović, Branko Lukić, Novica Subotić i Žaklina Janjušević. Humanitarni most se zahvaljuje ovim plemenitim čitaocima.

Na pitanje slikara Đure Lubarde, inače sinovca jednog od najznačajnijih likovnih umetnika 20. veka Petra Lubarde i aktiviste istoimene fondacije, kome bi bilo najneophodnije uputiti ovaj prilog, mi smo kratko rekli: "Kome god da ga uputite - nećete pogrešiti."

Posle desetak minuta dobili smo i konačnu odluku grupe plemenitih čitalaca: po 300 dolara ide na adrese devetočlane izbegličke porodice s Kosova Radojice i Jasmine Filić iz Malih Pčelica kod Kragujevca koja sa sedmoro dece, od kojih je najmlađe još beba, živi u memljivoj nezavršenoj kući bez posla, bez primanja, bez socijalne pomoći, a i bez ličnih dokumenata. Usred bede i nemaštine!

A drugi deo u selo Trnjaci kod Bijeljine životno ugroženoj familiji Zarić, supruzi Dragani i suprugu Radomiru, kao i njegovoj teško bolesnoj petogodišnjoj ćerkici Mariji, ljudima koje je pored siromaštva i teškog života oborila i - bolest.

- Molimo Filiće da od ovog skromnog priloga kupe prase svojoj deci jer im je to bila jedina novogodišnja želja. Neka se ovi mali anđeli najedu za ručak do mile volje. A porodici Zarić želimo više sreće i zdravlja u narednim mesecima - poručio je Đuro Lubarda u ime svih učesnika ove humane blic akcije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Novac je već prosleđen na kućne adrese obe porodice putem Vestern uniona, a evo kako su oni primili ove lepe vesti koje su im javili novinari Humanitarnog mosta. - Mnogo hvala, zaista smo presrećni, sunarodnici iz Srbije su odmah priskočili u pomoć, dobili smo hranu, odeću, a i novčane priloge - kaže Radojica Filić, nezaposleni konobar koji se istovremeno zahvalio porodici Radulović iz Švedske na daru od 200 evra, Novki Stjepanović iz Kanade koja je takođe uputila prilog od 200 evra, kao i našoj anonimnoj darodavki iz Frankfurta koja im je poslala 100 evra.

Lj. Savić
Ostaju i bez kućerka: Porodica Zarić

Četiri uzdaha

Nije dovoljno reći da Zarići iz semberijskog sela Trnjaci kod Bijeljine živi u teškim uslovima. Ovu četvoročlanu porodicu zadesila je i bolest i beda. Oni ovih dana brane i svoj jedini dom jer zbog kredita koji je sa kamatama narastao na 2.000 evra, a uzeli su ga da bi im se lečilo dete, preti im izbacivanje iz njihova četiri zida. Kakav je život u porodici u kojoj je otac srčani bolesnik, majka obolela od depresije, mlađe dete skoro nepokretno, a šestogodišnji Radenko više gladan nego sit, Zarići najbolje znaju. Četiri uzdaha u jednom sobičku iščekuju bolje dane. Nadu i spas vide u humanim ljudima, kaže majka Dragana kojoj smo saopštili da je pored donacije iz Kanade dobila i prilog od 100 AUD porodice Marić iz Sidneja.

- Verujem samo u Boga i u dobre ljude - poručila je Dragana rekavši da je im je plemeniti Aco Vasić iz Ugljevika polao 50 evra, a maturanti IV/1 bijeljinske Gimnazije "Filip Višnjić" organizovali su humanitarno veče na kome su prikupili 840 evra, od čega su im dali na ruke 654 evra, dok će za ostatak ovi divni đaci kupiti maloj Mariji ortopedske cipele i lekove. Ako i vi želite da im pomognete, kontakt telefon porodice Zarić je: 00387 65 -190 - 765.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Melemi za ranjenu dušu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online