Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Malo sreće za raseljene i zaboravljene

Uz pomoć države Srbije grad Niš je odlučio da za njih otkupi porodična domaćinstva sa opremljenim kućama i imanjem u okolnim selima. Na prigodnoj svečanosti potpisani su ugovori sa dosadašnjim i budućim vlasnicima. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić je rekao da je ovo jedna od najznačajnijih akcija zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica koje su svojevremeno izbegle sa Kosova i Metohije 1999. godine i od uspešnih domaćina, preko noći ostali bez igde ičega, baš kao beskućnici...

Obostrana radost: Gradski čelnici Niša i novi vlasnici seoskih domaćinstava

- Ovo je pomoć države Srbije i grada Niša našim novim sugrađanima kako bi stekli makar delić izgubljene sigurnosti i okrenuli se ka životu i budućnosti. Mnoga sela u Srbiji, kao i seoska naselja u okolini Niša sve su praznija i sve starija. Zato verujemo da je ovo najbolji način da ih revitalizujemo i da napravimo planove za rekonstrukciju stare i izgradnju nove mreže puteva, za obnovu i modernizaciju seoske infrastrukture. Istovremeno novim vlasnicima seoskih domaćinstava biće omogućeno da radom na svojim imanjima obezbede najosnovnije potrebe za članove svojih porodica - rekao je dr Perišić niški gradonačelnik, objašnjavajući da je za kupovinu deset seoskih porodičnih domaćinstava tokom ove akcije uloženo oko osam miliona dinara, a najveći deo sredstava je izdvojen iz budžeta Republike Srbije.

Najzad krov nad glavom: Jovica Vasić

Novi korisnici, odnosno vlasnici seoskih kuća nisu krili svoje zadovoljstvo. Jovica Vasić je u ovaj kraj Srbije došao iz Kosovske Kamenice sa suprugom i troje dece i posle punih 15 godina podstanarskog života u Nišu, konačno je dobio krov nad glavom nedaleko od Niške Banje.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Vlasnica kuće Vladimirka Stojiljković, živi u Smederevskoj Palanci odlučila se na prodaju objekta jer ona i suprug zbog starosti više ne mogu da dolaze u banju i Niš. Našoj porodici odgovara i kuća, ali i okućnica koja kao da je stvorena za nas. Niška Banja je blizu, Niš takođe. Konačno rešavamo problem krova nad glavom i najzad ćemo moći sopstvenim radom da se izdržavamo! Našoj sreći nema kraja - kaže Jovica.

Posle decenije i po provedenih u izbegličkim kolektivnim centrima, najpre u Sićevu kod Niša, a potom i pored Engleskog doma u samom Nišu, šestočlana porodica Miroslava Stojanovića iz sela Klobukare kod Novog Brda na Kosovu, dobila je ključeve porodičnog domaćinstva u Jelašnici.

- Kuća je idealna za stanovanje, ima struju i vodu, a okućnica pored nje omogući će nam da i sami proizvodimo i prehranjujemo se. Više se ne osećamo kao aprthajdi u sopstvenoj državi. Nije lako bilo živeti bez stalnog zaposlenja sa četvoro male dece. Sada ćemo konačno moći da gajimo živinu, možda, nešto sitne stoke, a pored kuće je i voćnjak, tako da imamo mnogo razloga da se radujemo novom početku. Posle svih godina patnje konačno smo srećni - iskreno i sa suzama radosnicama kaže Miroslav Stojanović.

Svečanom potpisivanju ugovora između starih i novih vlasnika seoskih porodičnih domaćinstava u Gradskoj kući u Nišu prisustvovao je i Boris Nužda, poverenik Komesarijata za izbeglice i raseljena lica, koji je rekao da će akcija zbrinjavanja porodica bez krova nad glavom biti uskoro nastavljena.

Novi javni poziv

- Uskoro će ponovo biti raspisan novi javni poziv za otkup seoskih domaćinstava. Namera je da se kao i ovog puta obezbede seoska imanja i kuće za najmanje još 20-ak porodica koje su spremne da sopstvenim radom na seoskom području ostvaruju trajne prihode - rekao je Boris Nužda, poverenik Komesarijata za izbeglice i raseljena lica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online