Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 04.12.2014.
12:01
B. R. - Vesti - Foto: Lj. Mudrinić, A. Čukić A

Svetlo na kraju tunela

Mlada Svjetlana Kljajić 28-godišnja samohrana majka iz Sključana kod Kozarske Dubice, ovoga puta nije strepela kada su novinari "Vesti" zazvonili na njena vrata kako bi joj uručili pomoć od 700 AUD, koje su plemeniti zemljaci iz Australije namenili baš njoj i to sa poslednje zavičajne zabave Zeničana u Melburnu.

Na straži: Mala Helena uz majku Moniku Terzić
 

Umesto nimalo omiljenih radnika koji seku struju zbog neplaćenih računa, stigao je pravi poklon za ovu nepokretnu ženu koja devet godina leži u postelji. I to od časa kada je u sedmom mesecu trudnoće pala u komu i preživela Žilijen-Bareov sindrom, retku bolest perifernog nervnog sistema.

Žal za Trepčom

- Za svoje sadašnje stanje pomalo krivim i lekare koji su svojevremeno olako shvatali moju bolest i nikada se nisu ozbiljnije bavili mojim slučajem. Takođe, nisam dobila odobrenje za lečenje u banji Trepča u Srbiji koja je bila idealno mesto za moje oboljenje - kaže sa žalom Svjetlana svesna da je sada prekasno. A da li je zaista kasno za svaki pokušaj, očito nećemo saznati, ukoliko Svjetlana još jednom ne krene ispočetka.

Postala je medicinski fenomen jer je bila četvrta u svetu koja je preživela ovo oboljenje. Tada su lekari carskim rezom izvadili živu i zdravu devojčicu Jovanu koja je sada sa devet godina najbolji đak u razredu.


Ipak, Svjetlana je ostala paralizovana uprkos prognozama lekara da će se za nekoliko godina njen mladi organizam oporaviti, i nikada nije potpuno stala na svoje noge. Prilikom naših prvih poseta Svjetlani pre sedam godina činilo se da će ova vesela žena svakog časa ustati iz kreveta. Uprkos čeličnoj volji i upornosti, vremenom se umorila i kao da se pomirila sa svojom teškom sudbinom.


- Da sam imala više novca, da sama odlazim češće na kontrole i na terapije, da sam kupovala potrebne lekove i da sam jela preporučenu hranu verovatno ne bih ostala prikovana za krevet - s uzdahom kaže Svjetlana, koja je najveći pomak u svom zdravstvenom stanju osetila pre nekoliko godina kada su joj zemljaci iz Australije u humanitarnoj akciji prikupili i poslali 6.630 AUD. Sa tim novcem je Svjetlana je odlazila na terapije u Zagreb gde je boravila po 15 dana, ali je samo odlazak i dolazak taksijem, jer nije mogla drugačije, koštao i do 300 evra. I tako sve, dok je bilo sredstava... A posle su je, kaže, i lekari otpisali...

Daleko od cilja:Svjetlana Kljajić
 


- Raduje me što me zemljaci i čitaoci "Vesti" nisu zaboravili i što sam i dalje deo njihove pažnje. Hvala im od sveg srca. Ovo je veća suma novca, ali ja ne znam u što bih je pre potrošila: da li za svoju terapiju i lekove, da li za sanaciju kupatila koje je u raspadanju i u kojem se nemam gde okupati, ili za plaćanje duga za struju. Cifra je strašna - 5.500 evra. Mnogo puta do sada su došli da nam isključe struju, a mi nekako izmolimo da to ne urade, ali zato svakodnevno strepimo od svakog ko nam zazvoni na vrata. Imamo reč opštine za pomoć u otplati struje, ali ne znam da li smem više da verujem obećanjima jer ih je do sada bilo i previše. Ipak, sada nije vreme da o tome pričamo, nego pošaljite iz Srpske najlepše pozdrave za zemljake u Australiji. Neka vide i čuju da su nas u nesreći ipak usrećili - kaže na rastanku nasmejana Svjetlana Kljajić.
 

U dugogodišnjem snu

Ima li išta teže za jednu majku nego da gleda svoju nepomičnu ćerku? Ima li išta strašnije za jedno dete nego da pokušava iz dana u dan da probudi svoju mamicu iz dubokog sna? Tako prolaze godine u stanu Beograđanke Ljiljane Terzić čija je 28-godišnja ćerka Monika, zbog lekarske greške, ostala u stanju budne kome, a uz njen krevet dežura petogodišnja Helena, devojčica koja je u stanju da satima govori: "Ti si moja mama, ja sam tvoja Helena..."


- Sve činimo da bi se Monikino zdravstveno stanje poboljšalo. Čvrsto verujemo da će doći dan kada ćemo se prepoznati, a Monika probuditi i nadoknaditi izgubljeno vreme - optimistički kaže Ljiljana Terzić kojoj smo u redakciji beogradskog dopiništva "Vesti" uručili donaciju plemenitih Zeničana iz Melburna, a koji su i ovoj napaćenoj porodici poslali 700 australijskih dolara za pomoć u lečenju njene ćerke.

 

- Iako još nismo sakupili dovoljno sredstava da bolesna Monika provede mesec dana u Atomskoj banji u Srbiji, specijalizovanoj za ovakve slučajeve, ne gubimo nadu. Ovaj novac, kojem se više nismo ni nadali, poslužiće nam kao i do sada da plaćamo fizioterapeuta, logopeda, akupunkturu, lekove i čajeve. Iako naša domovina Srbija ukida čak i invalidima, kao što je moja ćerka, subvenciju za struju, mi ćemo i to preživeti. Jer, eto pomoć stiže iz daljine, od onih od kojih ne očekujemo, i zato im dvostruko hvala na ovoh humanom gestu - poručuje Ljiljana Terzić.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Pune ruke poklona
HUMANITARNI MOST Samo ste vi verovali u Monu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online