Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 24.10.2014.
12:00
B. R. - Foto: Vesti A

U Srbiji ostao zbog nepravde bez obe ruke

Uzalud je čekao na pravdu. Punih deset godina. Uzalud je nedavno stajao pred Vladom Srbije u Beogradu. Uzalud se nadao, pa čak i onda kada su ga sklonili sa ulice, zajedno s transparentom, pripadnici MUP-a.

Siromašan, a bogat: Saša Ilić sa suprugom i ćerkom
 

Pravda u Srbiji definitivno od 20. oktobra 2014. godine nije više dostižna za štićenika Humanitarnog mosta "Vesti", 29-godišnjeg Sašu Ilića iz Ćuprije, jer ni posle deset godina otkad je doživeo tešku povredu zbog koje su mu amputirane obe ruke, Sud nije doneo presudu o krivici, pa je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

Majka prodala kuću

- Jedva sam sina izvukla da preživi. Zar on pored svih trauma i narušenog zdravlja može da dođe na suđenje, a biznismen Stamenković ne može? Da bih imala novac za Sašino lečenje prodala sam kuću u Nišu i to po bagatelnoj ceni - kaže majka Smiljana, inače penzionerka.

Od 20. oktobra više nema ni žrtve, a ni krivca. Bar ne za pravdu u Srbiji. Okrivljeni je bio Velimir Stamenković, bogataš i moćni čovek iz Ćuprije, koga policija nije uhapsila ni pored centralne poternice, kako bi najzad bio priveden na glavni pretres. Okrivljenom Velimiru Stamenkoviću iz Ćuprije, investitoru objekta na kome je Ilić doživeo strujni udar, osumnjičenom za teško delo protiv opšte sigurnosti, u vezi s krivičnim delom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova, nije presuđeno ni posle decenije.

Sramota države

- Sramota je da se za deset godina ne donese nikakva odluka. Zanimljivo je da policija nije mogla da pronađe tuženog, a poštar je uspeo da mu uruči parničnu tužbu koju smo podneli Višem sudu u
Jagodini radi naknade štete, na koju je odgovorio preko punomoćnika - ocenjuje advokat Nenad
Sadžaković koji je zastupao Ilića bez dinara nadoknade.

Invalid bez obe ruke više nije žrtva. Šta mu preostaje? Pošto je Viši sud u Jagodini 21. jula doneo rešenje da je Iliću povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, on će preko suda za ljudska prava u Strazburu zatražiti odgovornost države Srbije, čije institucije za deset godina nisu mogle da donesu nijednu presudu. Hoće li to biti još jedna sramota za državu Srbiju pred ovim sudom?


- Nisam ni prvi, a sigurno neću biti ni poslednji koji će istinu i pravdu morati da potraži van granica otadžbine - kaže nam Saša Ilić u telefonskom razgovoru. - Nisam razočaran, već duže vreme predosećao sam da će biti ovakav kraj. Kao što nisam kukao i zapomagao kada sam ostao bez ruku, tako neću ni sada. Ako uporedim sebe i tog bogataša, opet je tas prevagnuo u moju korist. On se skrivao, bežao čak i u Italiju, a ja sam ljudima uvek gledao u lice. Bogat sam na drugi način: imam suprugu Ljiljanu i našu malu ćerku Nikolinu i Ljiljanino troje dece iz prvog braka. Iako svi živimo od socijalne pomoći i tuđe nege, mi naše potomke nismo opteretili ružnom hipotekom. I oni će moći drugim ljudima da pogledaju u oči - ističe Ilić kome su u više navrata čitaoci "Vesti" pružili podršku i finansijsku pomoć. Hvala im.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svaka pomoć dobrodošla
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online