Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 23.10.2014.
12:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Baka prvi put u životu jela banane

Ima sela u Srbiji u kojima se godinama ništa ne menja, osim što je u njima sve manje stanovnika i to mahom onih koji su na zalasku života. Oni tu bitišu ostavljeni i bolesni uglavnom prebirajući po sećanjima jer za nadanja više nemaju vremena.

Gazi devetu deceniju: Živka Popović
 

Jedno od takvih sela jeste i planinsko selo Tmava koje se nalazi između Blaca i Kuršumlije, a Živka Popović koja je o Tomindanu uhvatila 82. godinu života je primer žene koja ne može da se seti, kako kaže, ama baš ničeg lepog što joj se dešavalo u životu, pa čak ni rođenja ćerke koja je kasnije tragično umrla.

Daleko od očiju, daleko od srca

- Ako Živka nije ispunila sve uslove za socijalnu pomoć, onda ne znamo ko je, a tu pomoć u gradovima dobijaju i mladi i oni sposobni da rade. No, ona je stara i nepismena žena i ne zna gde i kome da se obrati, a nema ni novca za prevoz kako bi išla od vrata do vrata u opštini. Ovako, niti je ko vidi, niti koga Živka interesuje. To kako Živka živi je sramota za državu, ali, ruku na srce, i za nas koji živimo u Tmavi i ništa ne činimo da upozorimo Srbiju da je krajnje vreme da Živki pomogne i da joj olakša staračke dane - kaže za "Vesti" njena daleka rođaka Novka Popović.

I ovog puta, noseći joj poklone i dar od 100 evra plemenitih čitalaca Mirjane i Ostoje Debeljak iz Grosenfilgena u Nemačkoj, staricu nalazimo kako sedi na kamenim basamacima kuće koju je napravio njen pradeda još u pretprošlom veku.

Opet, kao i nekoliko puta do sada, kada su plemeniti Ostoja i Mirjana slali novac, ali i mnogi drugi naši ljudi iz sveta od čega je svojevremeno baki Živki uvedena i struja, jer je njena kuća bila jedina u selu bez elektrike, za deo novca smo joj kupili hranu i druge potrepštine za kuću, a ostatak novca joj je predat kako bi joj se našlo, zlu ne trebalo, jer Živka nema primanja, niti je korisnik socijalne pomoći, a trebalo bi, što potvrđuju i sami meštani Tmave.


Baka Živka Popović i ovog puta, kao i uvek kada je obilazio reporter "Vesti", grdi na sav glas da joj je doneto više nego što treba i da u kući ima svega još od prošlog puta. Ima, kaže, dovoljno i drva za ovu zimu jer joj je preostalo od pretprošle godine kada joj je ekipa Humanitarnog mosta kupila drva za ogrev, a i sama pred zimu prinese dosta granja koje skuplja u šumi oko kuće. Ipak, baka Živka se nečemu od poklona veoma obradovala.


- Vidiš sinko, prvi put u životu sam banane dobila kada si ih ti doneo i nisam znala kako se jedu, a sramota me je bilo da te pitam. Probala sam ih kada si otišao i mnogo su mi se dopale i, pošteno da ti kažem, od svega sam se sada najviše obradovala baš bananama - iskrena je baka Živka koja mnogo reči zahvalnosti upućuje Mirjani i Ostoji Debeljaku koji su do sada više puta pomogli usamljenoj starici i život joj, bar nakratko, učinili podnošljivijim i lepšim.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Godine učinile svoje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online