Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 12.09.2014.
12:00
B. R. - Foto: Đ. Janković A

U ime sve dece, dosta je bilo laži!

Do juče mirna i pokorna građanka zemlje Srbije Gorica Petrović Lukić iz Banje Koviljače, majka 13-godišnje Darije Petrović, štićenice Humanitarnog mosta "Vesti", devojčice koja boluje od teške bolesti, na svoj protestni marš dug 120 kilometara krenula je 11. septembra pešice u 46. godini života.

Na put ka srpskoj prestonici, razočarana nebrigom države o deci, ide bez ijedne stranačke knjižice u džepu i bez sponzora: sa sobom nosi dva transparenta, njeno jedino oružje. Na grudima joj piše: "I ja sam majka", a na leđima "Za svu decu bolesnu i poplavama ugroženu, a zaboravljenu".

Paklene godine

Posle četiri paklene godine obilaženja raznih medicinskih centara, Dariji Petrović koja je bila fenomen "s nekoliko retkih bolesti", tek je nedavno u Turskoj postavljena prava dijagnoza. Zahvaljujući brojnim donacijama plemenitih čitalaca "Vesti" u Instambulu je otkriveno da devojčica boluje od hemofilije tip A. Ukoliko se bolest otkrije i leči na vreme, ne ostavlja posledice po normalan život.

Krenula je juče za Beograd u koji bi trebalo da stigne za pet dana - ravno pred Ministarstvo za rad kako bi ministru Aleksandru Vulinu predala pet zahteva koja bi ukinula svaki vid diskriminacije bolesne dece otadžbine. Na put ju je ispratila njena ćerka Darija s rečima: "Idi mama, ja te podržavam!".

Svaki pokušaj reportera "Vesti", koji su već unazad nekoliko dana znali za njenu nameru da krene na protestni marš, da je odgovore od ove ideje bio je uzaludan. Ni naša ubeđivanja da će naškoditi i svom zdravlju i da će time ugroziti dalju borbu za spas svoje jedinice, koju uskoro čeka novi kontrolni pregled u Istanbulu, nisu dala rezultata. "Dosta je bilo laži, dosta je bilo ćutanja, dosta je bilo sklapanja očiju pred nesrećama naše dece... Ovo nije borba za moju Dariju, nego za svu decu koja ne mogu da dišu u poplavljenim i vlažnim sobama, za sve one mališane koji satima pod temeperaturom čekaju pred doktorskim ordinacijama i obijaju s roditeljima strane zemlje da dođu do prave dijagnoze, za sve bolesne i bedne koji čekaju da im se pokloni novac u humanitarnim akcijama, a njihov život nema cenu..." kaže uzbuđeno Gorica Petrović koja ne očekuje da joj se bilo ko pridruži u protestu. Ni sugrađani, ni građani Beograda.

Hodočašće odobrila policija

Policija Srbije je na zahtev majke dala saglasnost da se može kretati trasom Banja Koviljača - Loznica - Lešnica - Prnjavor - Šabac - Platičevo - Grabovci - Buđanovci - Pećinci - Šimanovci, gde izlazi na autoput ka Beogradu. "Ovo radim prvi put u životu, nisam vična a ni zdrava za toliki napor, ali savete su mi dali ljudi koji su pešice išli na Svetu Goru. Za mene je ovo ravno hodočašću", kaže Gorica Petrović.

"Za mene je laž ne hteti videti nešto što se vidi, nije važno zbiva li se laž pred svedocima ili bez svedoka", poručuje Gorica.


Dovoljna je, kaže, i jedna očajna majka. Koliko treba da ih Srbija ima! Toliko je proteklih godina bilo straha u našim životima, a nije trebalo. Trebalo je živeti. Zato ćemo i ovoga puta, zajedno s našim čitaocima, podržati napore Gorice Petrović da otadžbina konačno zagrli sva svoja čeda, da ih čuva, voli, da im obezbedi hranu, lekove, udžbenike i nikom da ih ne da.
 

Podrška iz Brisela

Porodica Petrović oglasila je svoju kuću na prodaju da bi prikupila sredstva za lečenje ćerke. Ali kuću niko neće da kupi jer je toliko uništena od poplave. "Uoči odlaska na protest, isplaćena mi je dugo obećavana odšteta za poplavu. Ipak, to me nije sprečilo da odustanem od marša", kaže Gorica kojoj je uoči puta stiglo 100 evra, dar plemenitih donatora - Stanislava i Zore Božić iz Brisela.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Recite nam gde i kako dalje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online