Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 12.08.2014.
12:00
B. R. - Foto: Vesti A

Osvetlao obraz sebi i Humanitarnom mostu

Srbija, ni opština Mali Zvornik nikada neće zaboraviti maj 2014, poplave koje su razorile zemlju, opustošile trećinu naseljenih mesta opštine, prouzrokovale odrone, brojna klizišta, tragične i nenadoknadive gubitke. Ljudi su gubili domove, imovinu, bežali i spasavali se od nabujale vode, ali u tim teškim trenucima nisu bili sami. Za dobrobit sunarodnika i sugrađana pojavili su se oni koji su učinili sve što je u njihovoj moći, koristeći iskustva, znanja i sposobnosti, a neki žrtvovali i svoje živote.

Borac bez premca: Dalibor Krstić
 



Tim povodom Radio S je organizovao akciju Heroji Srbije na osnovu pisama i preporuka slušalaca radija kao i posetilaca S media portala, a među dobitnicama ove posebne titule našao se i nekadašnji štićenik "Vesti" Dalibor Krstić, novinar iz Malog Zvornika, dopisnik portala Loznica Info i Radija Osvit Zvornik, koji je i danju i noću, bez predaha, uprkos teškoj bolesti, izveštavao o velikoj katastrofi.


Ko je 44-godišnji Dalibor Krstić? Čovek koji je na životnom raskršću uzeo sudbinu u svoje ruke. Mogao je da ostane slomljen i bolestan, da se prepusti zlom usudu, ili pak da se ne preda. Izabrao je ovo drugo, i već 25 godina živi s Kronovom bolešću protiv koje se bori između ostalog, verovali ili ne, radom.


- Bolest nisam pobedio, ona je prisutna doživotno, operisan sam bezbroj puta, ali sam savladao iskušenja za nečija četiri života. Naučio sam da živim s njom i suprotstavio sam joj se radom, učenjem, diplomom strukovnih studija u 42. godini - rekao je Dalibor jednom prilikom.

Životna drama

Razboleo se u vojsci 1988, a 1990. godine hitno su ga operisali u Loznici, ne znajući od čega je bolestan. Tada je izgubio 25 kilograma. U decembru iste godine u beogradskom Kliničkom centru postavljena je dijagnoza: Kronova bolest, zapaljensko oboljenje creva. Od tada je petnaest puta ležao u bolnici i imao više operacija. Za sve to vreme, između boravka u bolnici, između dve operacije, on se nije predavao. Radio je, uz sve to stekao diplomu strukovnog inženjera zaštite životne sredine. Oženio se Milkicom i postao otac Selene (16) i Ive (12).


Ta ista poruka bila je upućena i mnogim drugim ljudima koje je u svoju nemilost uzela bolest jer ako ga je već život osudio na teško oboljenje, on je odlučio da izmeni krst sudbine. Pa je izašao na dvoboj i tako se decenijama bore on i bolest uz koju je uspeo da se školuje, radi i stekne titulu heroja. Njegovo ime nalazi se i u knjizi koja je svedočanstvo uspeha 'Humanitarnog mosta', a uz njega i imena dobročinitelja koji su mu 1999. godine, prikupljajući solidarnu pomoć za nabavku skupih lekova putem biološke terapije, pomogli da prebrodi jednu od kriza. Sunarodnici u otadžbini i rasejanju odazvali su se apelu.


- Upravo zahvaljujući snažnoj podršci vašeg lista i animiranju naših zemljaka u inostranstvu, u tom periodu sam dobio 12 ampula, tada nedostupnog leka "remicade"
. Pomogli ste mi da preživim, da se otrgnem od bolesti. Nikada to nisam zaboravio i nedavno sam sebi i vama osvetlao obraz u akciji Heroji Srbije - kaže ovaj odvažni čovek koga smo opet zatekli na radnom mestu.

Svetionik

Dalibor Krstić je kao i uvek bio skroman i zahvalio se na priznanju novinarskoj branši, posebno lokalnim dopisnicima, onima koji su širom Srbije proteklih dana činili prave podvige i izveštavali sa nepristupačnih, poplavljenih područjima. Bili su jedna vrsta svetionika.


Hvala, Dalibore, samo da nam je više takvih boraca poput tebe, poručili smo mu ispred naših čitalaca i svih onih koji su nekad učestvovali u akciji za spas njegovog života. Vredelo je, zar ne.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online