Utorak 12.08.2014.
12:00
B. R. - Foto: Vesti

Osvetlao obraz sebi i Humanitarnom mostu

Borac bez premca: Dalibor Krstić
 



Tim povodom Radio S je organizovao akciju Heroji Srbije na osnovu pisama i preporuka slušalaca radija kao i posetilaca S media portala, a među dobitnicama ove posebne titule našao se i nekadašnji štićenik "Vesti" Dalibor Krstić, novinar iz Malog Zvornika, dopisnik portala Loznica Info i Radija Osvit Zvornik, koji je i danju i noću, bez predaha, uprkos teškoj bolesti, izveštavao o velikoj katastrofi.


Ko je 44-godišnji Dalibor Krstić? Čovek koji je na životnom raskršću uzeo sudbinu u svoje ruke. Mogao je da ostane slomljen i bolestan, da se prepusti zlom usudu, ili pak da se ne preda. Izabrao je ovo drugo, i već 25 godina živi s Kronovom bolešću protiv koje se bori između ostalog, verovali ili ne, radom.


- Bolest nisam pobedio, ona je prisutna doživotno, operisan sam bezbroj puta, ali sam savladao iskušenja za nečija četiri života. Naučio sam da živim s njom i suprotstavio sam joj se radom, učenjem, diplomom strukovnih studija u 42. godini - rekao je Dalibor jednom prilikom.

Životna drama

Razboleo se u vojsci 1988, a 1990. godine hitno su ga operisali u Loznici, ne znajući od čega je bolestan. Tada je izgubio 25 kilograma. U decembru iste godine u beogradskom Kliničkom centru postavljena je dijagnoza: Kronova bolest, zapaljensko oboljenje creva. Od tada je petnaest puta ležao u bolnici i imao više operacija. Za sve to vreme, između boravka u bolnici, između dve operacije, on se nije predavao. Radio je, uz sve to stekao diplomu strukovnog inženjera zaštite životne sredine. Oženio se Milkicom i postao otac Selene (16) i Ive (12).


Ta ista poruka bila je upućena i mnogim drugim ljudima koje je u svoju nemilost uzela bolest jer ako ga je već život osudio na teško oboljenje, on je odlučio da izmeni krst sudbine. Pa je izašao na dvoboj i tako se decenijama bore on i bolest uz koju je uspeo da se školuje, radi i stekne titulu heroja. Njegovo ime nalazi se i u knjizi koja je svedočanstvo uspeha 'Humanitarnog mosta', a uz njega i imena dobročinitelja koji su mu 1999. godine, prikupljajući solidarnu pomoć za nabavku skupih lekova putem biološke terapije, pomogli da prebrodi jednu od kriza. Sunarodnici u otadžbini i rasejanju odazvali su se apelu.


- Upravo zahvaljujući snažnoj podršci vašeg lista i animiranju naših zemljaka u inostranstvu, u tom periodu sam dobio 12 ampula, tada nedostupnog leka "remicade"
. Pomogli ste mi da preživim, da se otrgnem od bolesti. Nikada to nisam zaboravio i nedavno sam sebi i vama osvetlao obraz u akciji Heroji Srbije - kaže ovaj odvažni čovek koga smo opet zatekli na radnom mestu.

Svetionik

Dalibor Krstić je kao i uvek bio skroman i zahvalio se na priznanju novinarskoj branši, posebno lokalnim dopisnicima, onima koji su širom Srbije proteklih dana činili prave podvige i izveštavali sa nepristupačnih, poplavljenih područjima. Bili su jedna vrsta svetionika.


Hvala, Dalibore, samo da nam je više takvih boraca poput tebe, poručili smo mu ispred naših čitalaca i svih onih koji su nekad učestvovali u akciji za spas njegovog života. Vredelo je, zar ne.

2024 © - Vesti online