Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 21.07.2014.
12:00
B. Grujić - Vesti - Foto: Vesti A

Ostali bez prebijenog dinara u kući

Uspaničenim glasom obratio se Janoš Pap, glava sedmočlane siromašne porodice u kojoj su od četvoro dece čak troje teško mentalno zaostali, reporteru "Vesti" rekavši da je na rubu propasti i da je sve u porodici poprilično potresla informacija da im je ukinuta socijalna pomoć.

Mukama nikad kraja: Porodica Pap
 

"Zaista ne znam ni koji je to zakon više, ali su mi u Centru za socijalni rad saopštili da više nismo korisnici socijalne pomoći, uz obrazloženje da je to zbog toga što je sin Peter završio zanatsku školu i prijavio se na Biro za zapošljavanje. Time nam je uskraćeno nasušnih 18.000 dinara, od čega je porodica živela, za taj novac kupovali smo hleb i mleko i plaćali dažbine", kroz plač je ispričao Janoš, čija supruga Zvezdana boluje od multiple skleroze.


Osim Petera, koji je jedini normalan od četvoro dece, Julijana, Kristijan i Imre su teško mentalno zaostali i nisu sposobni za bilo kakav rad niti da se samostalno staraju o sebi, zbog čega su im čitaoci "Vesti" u više navrata slali novčane priloge.

Gladna usta

- Deca su veoma uznemirena i tužna u kući gde su brojne stvari potpuno uništene. Ali to je sve nekako u drugom planu, najstrašnije je što smo ostali bez jedinog sigurnog prihoda i zaista ne znam kako ćemo živeti, a sedam gladnih usta treba prehraniti - kaže Zvezdana Pap, koja sredinom septembra treba da u Novom Sadu obavi preglede zbog svoje bolesti. Ali, kako sama ističe, teško da će to moći da učini, s obzirom na tešku materijalnu situaciju u porodici.


- Baš ovih dana dobili smo od lekarske komisije izveštaj da je naša 22-godišnja ćerka Julijana doživotno nesposobna za bilo kakav rad i posao, ali za to ne dobijamo nikakvu pomoć. Šta će ona jadna, njene su mentalne sposobnosti na nivou desetogodišnjeg deteta. Kada nas jednog dana ne bude, ko će o njoj brinuti i voditi računa - pita se Janoš, dodajući da su mu uz sve to poslednje obilne kiše razorile krov i da je u trošnom kućerku gotovo sve poplavljeno i uništeno.


- Uspeo sam da od jednog humanog čoveka nabavim oko 900 komada crepova, sam sam ga skidao sa krova njegove kuće, ali građa na našoj kući je problem, potpuno je trula i ne vredi da započinjem posao, a novca za nabavku nove građe nemam. Treba obezbediti i drva za ogrev, zima će vrlo brzo, a ja u kući nemam ni 200 dinara za hleb i mleko - dodaje Janoš.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Novac nam je dar s neba!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online