Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 08.07.2014.
12:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Svaki savet i pomoć od velikog značaja

Prilog od 100 evra, deo donacije od ukupno 500 evra, koje je Vitomir Savić iz Majnca uputio za poplavom ugrožene zemljake, od kojih je jedna i porodica 13-godišnje Darije Petrović iz Banje Koviljače, bila je povod da ova devojčica zajedno sa mamom svrati do beogradskog Dopisništva "Vesti".

U prestonici radi kontrole: Darija Petrović sa majkom Goricom Lukić


Dolazak u prestonicu, pre svega, iskoristila je kako bi zakazala sve neophodne kontrole na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj ulici, kao i novobeogradskom Institutu za majku i dete, gde se godinama leči. Pravi uzrok Darijinih zdravstvenih problema, poput hemofilije, epilepsije i još mnogih propratnih tegoba, nažalost, još nije do tačnina utvrđen, a novi problemi se iznova ponavljaju, uprkos svim terapijama. Dodatni problem njene porodice jeste i to što je poplava stigla i do njihove kućice i prodrla u Darijinu sobu, pa ona tu više ne može da provodi vreme, čak ni kad joj pozli, što se često dešava.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Veliko i od srca hvala tom dobrom čoveku na ukazanoj pomoći. I ovaj prilog odmah ćemo ostaviti sa strane za Darijino lečenje. Nažalost, još nas niko nije uputio gde bismo mogli u inostranstvo da je odvedemo, kako bi se konačno utvrdio razlog svih ćerkicinih tegoba i ona dobila adekvatnu terapiju koja bi zaustavila sve dalje probleme. Svima ću rado dati svu njenu potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi neko od plemenitih zemljaka u inostranstvu znao kako da nam pomogne i gde da nas uputi. To bi nam mnogo značilo i spaslo bi nas daljih neizvesnosti i muka. Istina, slala sam molbu i nekim našim udruženjima obolelih od hemofilije da nam pomognu u potrazi odgovarajuće klinike, ali nismo dobili nikakav odgovor... - počela je priču majka Gorica Lukić, dodavši:

Zahvalne do neba!

- Kada nas je pogodila poplava, nažalost, ostali smo bez većine Darijinih lekova, koji su veoma skupi, a bez kojih ona ne može nijedan dan. Nemajući kud, u velikoj panici i strahu zamolila sam posredstvom Fejsbuka za pomoć dobre ljude. Odazvao se veliki broj humanih zemljaka sa svih strana, koji su ne časeći časa slali "tranexamic acid"
tablete od 500 mg i "tranex" ampule od 500mg/5 ml. U kratkom roku prikupili smo zalihu za sedam-osam meseci. Koliko sam im zahvalna, samo nebo zna. Teško je to sročiti rečima. Da nije tih lekova, ne smem ni da pomislim šta bi sve moglo da se dogodi - iskreno će Gorica.


- Ono što je sigurno, to da je Dariji utvrđeno oštećenje centra za ravnotežu i epilepsija, ali ne i koja vrsta. Boluje i od jedne vrste hemofilije sa svim faktorima ispod nule, što je u neku ruku, izuzetno retko. Ima svakodnevne glavobolje, probleme sa vidom, ali i promene na štitastoj žlezdi. Za nedelju dana dobije deset kilograma, pa naglo smrša. Iznenada joj pozli, pa svakog meseca bude hospitalizovana. Naše muke ne želim nikome, ni crnom neprijatelju... Zato se iskreno nadam da će neko razumeti problem u kome smo se našli i pomoći nam da dođemo što pre do neke klinike. Jedino što želim jeste da moje dete ozdravi.

Kontakt

Svi plemeniti zemljaci i čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Petrović iz Banje Koviljače da svojoj ćerki Dariji sanira poplavljenu sobu i posavetuju o pogodnim klinikama za nastavak lečenja, mogu stupiti u kontakt sa njima putem telefona na broj: +381 61 256 90 92 ili +381 15 818 936 i na adresu: Ulica Maršala Tita bb, 15316 Banja Koviljača, Srbija i dogovoriti se o načinu dostave pomoći. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".


Da ne poklekne u borbi za zdravlje svog deteta, Goricu održava i to što je Darija uprkos svemu stalno nasmejana i ne predaje se. U to su imali prilike i da se uvere naši novinari, kojima je na poneko uopšteno pitanje odgovarala sa osmehom na licu. Završila je sedmi razred, uprkos svim peripetijama i tome što je većinu vremena provela u bolnici, a ne u školi ili kod kuće. Dugogodišnja borba da se obezbede lekovi, lečenje i ono najneophodnije, porodicu Petrović je finansijski potpuno iscrpla, a nedavna poplava je i dotukla. Ovi rođeni Šapčani su prodali sve šta smo imali i preselili se pre šest godina u Banju Koviljaču upravo zbog Darije.

Žive od penzije oca Dragiše Petrovića od 43.000 dinara (oko 375 evra), ali pošto su podigli i kredit da bi Dariji obezbedili šta treba, primaju 20.000 dinara (oko 175 evra). Imaju samo auto, koji su jedva popravili od poplave, da bi mogli da je voze do bolnice, pre svega u Beograd. A kada će joj trebati lekarska pomoć, nikad se ne zna.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Recite nam gde i kako dalje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online