Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 30.03.2014.
08:08
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Kad se srcem daje, srcem se i prima

Supruzi tragično nastradalog rudara Gabrijeli Marjanović iz sela Radovnica kod Trgovišta i njenoj dečici: Aleksandru (9), Sandri (8), Heleni (1,5) i petomesečnoj bebi Dragani, nedavno je stigao vredan poklon Nadežde Radović iz Vizbadena, koja ne zaboravlja muke ove porodice. Novopristigla pošiljka dobročiniteljke bila je povod da se reporteri "Vesti" ponovo susretnu sa ovom nesrećnom porodicom.

Sve lepo i novo: Gabrijela Marjanović sa decom
 

Silno obradovani što je neko mislio na njih, posebno deca, nisu mogli da veruju svojim očima šta im je sve Nadežda lepo poslala kada su otvorili poveći paket. Sve je novo i prvoklasno, počevši od ženskog kaputića i jakne za Gabrijelu, preko stolnjaka, špageta, pampers pelena, flašice za bebu, ćebeta i drugih sitnica, plehova za pečenje, poslužavnika, do mnogo slatkiša i vitamina... Mali Marjanovići su se, kao i obično, najviše obradovali slasnim đakonijama i poslasticama.

Gabrijela pronalazi i pismo. Čitajući ga, suze joj potekoše niz lice.


"Mnogo sreće i zdravlja svima u kući kao i hrabrosti da istrajete u ovim teškim vremenima i nesreći koja vas je pogodila. Draga Gabrijela, žalosno je što u najboljim godinama života prolazite kroz pakao. Na vašim nejakim plećima nosite preveliki teret i malo je žena koje bi se sa vama menjale. Osim što imate četiri bisera od neprocenjive vrednosti za koje bi neko život dao. Ne brinite se previše. Čuvajte snagu i zdravlje za vašu decu. Nisam još čula da je neko umro od gladi, a da se na vreme nije požalio i zamolio za pomoć. Ako smo i nekad pogan narod, u nesreći ne ostavljamo nikog samog i bespomoćnog. Dan po dan, mesec po mesec, godina po godina i proći će i vaše muke. Sreća će vam se osmehnuti, a radost vas ispuniti i sunce obasjati. Kad se to dogodi, setićete se mojih reči. Želim vam od srca sve najbolje kao i celoj Vašoj porodici."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Obrisavši suze posle navedenih redova, 31-godišnja Gabrijela je skupila snage da izusti i reči zahvalnosti:


- Hvala dragoj Nadeždi na ovakvoj brizi i pomoći! Sve nas je sve obradovala i pismom ganula. Neka joj dragi Bog vrati na najbolji način, darujući joj bezbroj svakojakih blagodeti. Kao što vidite, deca se najviše obraduju slatkišima, jer za to nemamo para. Za mnogo toga ne znaju, ali znaju za vruć hleb, krompir, pasulj, kupus, paprike... Ma, nikad nismo gladni, Bogu hvala! Ljudi iz dijaspore nam najviše pomažu, a naši sugrađani su nam, kad je Dragan poginuo, uplatili neku crkavicu i zaboravili nas. Odskora, počesmo da dobijamo Draganovu penziju i dečji dodatak, što je oko 280 evra, pa smo sada manje zabrinuti za decu. Za najosnovnije što im je potrebno će uvek biti. A, za luksuz nemamo. Jedino ako da Bog da napravimo kupatilo, koje smo sa Draganom sanjali da ćemo imati. Nesreća je pretekla sve naše želje...


Boli je što se i dalje kupaju u jednoj sobi u koritu, zbog čega se i vlaga pojavila na zidovima, zato žudi za kupatilom.
 

Nezaobilazna briga

Mladu samohranu majku pritisle su velike brige jer treba voditi računa o četvoro dece i izvesti ih na put. To se posebno odnosi na malu Helenu i bebu Draganu, koja je dobila ime po tragično poginulom ocu, hrabrom rudaru Draganu. Gabrijela mahom provodi vreme čuvajući decu, odlazeći na seosko groblje da zapali sveću suprugu, a uveče da sedne sa decom i pogleda šta imaju za zadatke u školi. Šta će joj život dalje doneti ne zna. Nada se da će joj deca biti živa i zdrava. Više od toga ne očekuje.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Najmlađi srcu najdraži
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online