Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 24.03.2014.
12:01
B. Grujić - Vesti - Foto: B. Grujić A

Nevoljama nikad kraja

Ponovo suze, velika bol i neverica šta će sutra biti u trošnom kućerku na periferiji prigradskog zrenjaninskog naselja Mužlja, gde živi siromašna sedmočlana porodica Pap.

Veruju u ljude dobre volje: Janoš Pap sa sinom Kristijanom

- Znam da nije uobičajeno da muškarac plače, ali, verujte, gubim snagu i nadu da će nam ikada biti bolje. I kao što to često u životu bude, sve se nekako skupi u samo nekoliko dana. Najpre je moja majka Eržebet (91) pala u postelju i sada je potpuno nepokretna, a onda mi je stigla tužna vest iz sela Toba, da mi je umro rođeni brat. Njegova porodica, takođe, veoma teško živi, pa sam morao da preuzmem na sebe troškove sahrane.

Muka - muku sustiže

- Pre nekoliko dana vodio sam sina Imra kod interniste na kontrolni pregled. Kada su stigli rezultati bio sam slomljen, jer osim problema sa mentalnim zdravljem, ima i srčanu manu koju treba pratiti. Majci svakodnevno nabavljamo pelene jer je potpuno nepokretna. Zvezdani su lekovi neophodni, inače bolest može da se pogorša. Pitam se samo kako i odakle da to obezbedim - jada se Janoš i sam bolestan i nemoćan da pomogne porodici.

-Kad sam se posle nekoliko dana provedenih u porodičnoj kući, gde sam rođen, vratio u svoj dom, zatekao sam suprugu Zvezdanu, koju boluje od multiple skleroze, u kolicima. Na noge više ne može. S obzirom na to da su zalihe lekova

istrošene, a novca za kupovinu novih nemamo, to me crne slutnje more - počeo je priču Janoš Pap, otac četvoro dece od kojih je troje mentalno zaostalo.


Da sreća stalno zaobilazi porodicu Pap, govori i to što im je odbijen zahtev za dobijanje pomoći za ovu godinu jer je gradski budžet znatno smanjen. Isto tako, i molbu da plaćaju nižu tarifu struje, što ih je potpuno izbacilo iz koloseka. Nedavna oluja koja je zahvatila Banat načinila je veliku štetu na kući i u dvorištu porodice Pap.

- Vetar nam je potpuno uništio toplu leju, tj. plastenik i najlon odneo ko zna gde, a propali su i već zasađeni usevi. Tako su uništene sve naše nade da ćemo uspeti da uzgajimo rasad paradajza i paprike, što bi nam svakako produžilo i olakšalo život tokom ove godine. Uništeno je i više od polovine crepa na krovu kuće, pa sada na nekoliko mesta prokišnjava i ulazi prašina koja pada po nameštaju. Goleme muke su nas snašle, a sam nikako ne mogu da ih rešim. Plemeniti čitaoci "Vesti" su jedini koji su nam pomogli kad nam je bilo mnogo teško i dali nadu u bolje sutra. Zahvaljujem se svima i ovom prilikom, ujedno, molim da nam pomognu bar da kupimo lekove, inače nam nema života - kroz suze kaže Janoš Pap.  

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Rešili goruće probleme
HUMANITARNI MOST Rešen deo ogromnih problema
HUMANITARNI MOST Uspomena na Sekulu i Cvetu
HUMANITARNI MOST Nevolja nevolju sustiže
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online