Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 02.03.2014.
08:59
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Bolovi postali prošlost

Punih mesec dana, 16-godišnja Jelena Simić iz Vranja, koja boluje od retke bolesti, poznate kao preplet creva, boravila je u bolnici u bavarskom gradu Erdingu, uz pomoć brojnih donatora iz Srbije i dijaspore, koji su joj to omogućili svojom novčanom podrškom.

Stekla nove prijatelje: Jelena Simić sa Markom i Stefanom Mehnert

Tokom tog vremenskog perioda urađene su brojne analize i pregledi, koji su nemačkim lekarima ukazali na to da bi za Jelenu umesto hirurškog zahvata najsigurnije bilo da lekovima drže njenu bolest pod kontrolom. Reporteri "Vesti" saznali su ovu vest, nedugo pošto se Jelena sa majkom Danijelom Simić vratila iz Erdinga, gde im je gostopristvo ukazala porodica Mehnert, spasivši ih mnogih troškova tamošnjeg boravka.


- Zahvaljujući "Vestima" koje su pisale o sudbini naše Jelene, stupili smo u kontakt sa našom Vranjankom Radicom, koja je udata za Olivera Mehnerta i imaju dva predivna sina, Stefana i Marka. Žive u Erdingu i odmah su nam se ponudili da nam u svemu pomognu. Kako oko smeštaja, tako i u pronalaženju odgovarajuće klinike i lekara, koji bi mogli da pomognu mojoj ćerki - započela je priču majka Danijela i dodala:

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Porodici Mehnert smo beskrajno zahvalni za sve što je učinila za nas. Ona je naša druga porodica. Verujte da nismo mogli ni da sanjamo da ima tako dobrih ljudi, spremnih da pomognu nekome koga i ne poznaju. Mnogo su se potrudili oko nas i tokom našeg boravka bili pri ruci za sve. Pred polazak u Nemačku, prikupili smo oko 3.000 evra, što je zasluga brojnih ljudi dobrog srca, kojima ću ostati večiti dužnik. Dobar deo donacije smo i sačuvali jer smo tamo imali minimalne troškove zahvaljujući Mehnertovima. Zato ćemo neko vreme moći da kupujemo skupe lekove Jeleni, koje su joj prepisali nemački stručnjaci. Naziv leka koji će Jelena morati da pije dugo je "constella".


Gledaćemo na svaki način da joj omogućimo poveću zalihu, kako nijednog trenutka ne bismo ostali bez njega, a samim tim, pokušali i da izbegnemo operaciju. Nadu u izlečenje bez hirurške intervencije su nam dali nemački doktori i mi se u to uzdamo. U međuvremenu, ići ćemo i na određene preglede u Beograd. Ako treba i u Erding, samo da Jeleni bude bolje, kao što je sada od kada pije prepisanu terapiju.
 

Svima beskrajno hvala: Majka Danijela Simić sa Mehnertovima
 

U nastavku razgovora sa majkom Danijelom, saznajemo da kutija medikamenta "constella" košta 100 evra i ima 28 tableta. Jelena će morati da pije te tablete dugo, možda zauvek. Ono što je najbitnije jeste to da posle uzimanja tableta nema užasne bolove zbog kojih je do skoro završavala na infuziji.
 

Život ih nikad nije mazio

- Kao što sam već rekla, moju porodicu je, nažalost, sustigla ona narodna izreka da jedna nesreća nikada ne dolazi sama. Sa troje maloletne dece najpre sam godinama trpela nasilje od supruga, onda dočekala razvod, ostala bez krova nad glavom i izgubila alimentaciju. Potom sam, u potrazi za mirnim životom, napustila Rogaticu u BiH, i sa decom se vratila u kuću mojih roditelja u Vranje. U teškoj smo situaciji pošto ne mogu da nađem nikakvo zaposlenje, ali samo neka je Jeleni dobro, sve ćemo drugo prebroditi - navodi hrabra majka Danijela.

- Naša Jelena je samo u dva navrata imala bolove, ali ne tolikog intenziteta, pa ih je junački izdržala. Bilo je to posle uzimanja hrane. Lek je delotvoran jer pospešuje rad creva i njihovo pražnjenje, sprečava nadutost. Kako će se razvijati ceo proces oko položaja creva u organizmu moraćemo da pratimo do njene 24. godine. Može se dogoditi da uz pomoć prepisanog leka, kome se povremeno dodaje i prašak "movicol", koji košta 35 evra, dođe do potpunog izlečenja.

- Istina, "constella" nema zamenu, pošto je još u eksperimentalnoj fazi i nije dovoljno ispitan lek za adolescente i mlađu populaciju pacijenata. Sreća, pa je izuzetno delotvoran kod naše Jelene. Ako Bog da, proći će sve kako treba i bez operacije, koja je izuzetno zahtevna i rizična kako su nam saopštili doktori - priča Danijela, samohrana i nezaposlena majka troje dece, Natalije (17), Jelene (16) i Strahinje (8).

Vratili ste mi osmeh!

Jelena je srećna, vesela devojčica, kojoj se posle dugo vremena vratio osmeh na lice. U Erdingu se intenzivno družila sa Stefanom i Markom Mehnertom, koji su joj često vodili u obilazak grada, kojim je oduševljena. U toku posete naših reportera, izarzila je želju da se obrati svima, koji su joj na bilo koji način pomogli.
- Dragi moji dobročinitelji, prijatelji, drugarice i drugovi, želim da vam se zahvalim što ste bili uz mene kad mi je bilo najteže. Vaša podrška mi je mnogo značila i još mi znači. Hvala svima koji su mi vratili osmeh na lice. A svima onima koji imaju zdravstvenih problema, manjih ili većih, želim da poručim da nikad ne odustanu od osmeha i pozitivnog razmišljanja jer je to najbitnije za oporavak od bolesti - poručuje Jelena.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kažite nam kuda da krenemo
HUMANITARNI MOST Spasimo malog Dušana!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online