Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 20.02.2014.
12:01
B. Romano - Vesti - Foto: Vesti A

Gosti najavili posetu i darove za Uskrs

Mala soba od 14 kvadrata, koja je ujedno dom i jedino utočište porodice Jovanović, 35-godišnje samohrane majke Snežane i desetogodišnjeg sina Nikole, ovih dana zahvaljujući plemenitim gestovima čitalaca "Vesti", odiše radošću i toplinom. Za to se pobrinula Milica Bogdanović iz bavarskog grada Murnaua uputivši Jovanovićima na kućnu adresu novčani dar od 100 evra, kao i Milan Mihajlović, penzioner iz Mladenovca, koji je malenom Nikoli poslao 6.000 dinara.

Vesele se susretima: Nikola Jovanović sa majkom

On je o životnoj priči malog Nikole pročitao u "Vestima" tokom boravka u inostranstvu i kada se vratio u otadžbinu, poslao mu ovaj dar od srca. Pored priloga, Milica Bogdanović, penzionerka rodom iz Dobanovaca, izrazila je želju da ovog hrabrog mališana uskoro i upozna.


- Mnogo sam se potresla nad sudbinom ovog dečaka, volela bih da ih vidim i ponovo obradujem - rekla je naša čitateljka koja se nije smirila sve dok nije saznala da je novac stigao u ruke majke Snežane.


- Pre četiri godine mama i ja smo bili u vrlo teškoj situaciji. Ona nije imala stalan posao, radila je po kućama, a jedno vreme i u mojoj školi na zameni. Njena zarada nije bila dovoljna za naš, inače, skroman život. Onda sam odlučio da joj pomognem - kaže Nikola, koji je, podsećamo, iskoristio svoj talenat za crtanje, kako bi finansijski popunio mesečni budžet od 26 evra ili 3.000 dinara socijalne pomoći.

Gotovo svakodnevno, Nikola u Kraljice Marije ispred broja 27 u Beogradu, gde živi u dvorišnoj zgradi sa majkom, stidljivo prodaje prolaznicima svoje crteže, kako bi zaradio ne za džeparac, već da bi pomogao majci, koja je ostala bez posla. Nikola tvrdi da ga je majka, još od malih nogu, učila kako treba da se ponaša u životu. Da je ružno krasti, prositi, lagati i da svaki čovek, ako je zdrav i želi da radi, može pošteno da zaradi novac.

Kontakt

Svi koji žele da stupe u direktan kontakt sa porodicom Jovanović i pomognu im, mogu to da učine pozivom na broj +381 61 23 69 897.

- Zato sam i rešio da svoje crteže pošteno ponudim onima kojima se dopadnu i koji hoće da ih kupe. Hvala dobrim ljudima koji su nam poslali pomoć i mojoj majci, bar nakratko, otklonili brige sa lica.


Majka Snežana, inače škrta na rečima, dodaje:


- Najvažnije je da smo oboje zdravi, hvala bogu, i da je Nikola dobar đak. Nada u bolje sutra nas nije napustila. Ovih dana sam konkurisala za mesto sobarice u jednom hotelu. Odgovor još nisam dobila, ali možda mi se posreći ovoga puta. U suštini, kada bi se našao neko od dobrih ljudi spremnih da pomognu Nikolu mesečnom stipendijom, to bi mi isto tako skinulo veliki teret sa pleća.


Kućica Jovanovića biće puna gostiju, pošto će im za Uskrs stići prijatelji iz dalekog sveta. Mnogi od naših čitalaca, posebno iz Austrije i Nemačke, obećali su da će pokucati na vrata ove beogradske porodice u ulici Kraljice Marije broj 27, kako bi i lično upoznali dečaka koji je sam odlučio da odraste preko noći. Velika odluka za dete koje bi trebalo da još čita bajke, da se igra s vršnjacima i mašta o lepim stvarima.
 

Podrška čitalaca

Među prvim čitaocima javili su se Radiša Vasić iz švajcarske pokrajine Tičino iz grada Belincona, koji je obećao porodici Jovanović pomoć od 100 franaka. Sa istim željama javili su se i Toma Jovanović, takođe iz Švajcarske, Slobodan N. iz Beča, kao i porodica Ljubomira Radovanovića iz Gladstona u Australiji. Pomoć je ponudio i Slobodan Čabrić iz Salcburga u Austriji, vozač kamiona i otac četvoro dece, koji će ovih dana doći da poseti brata u Kaluđerici, i tom prilikom će i on pokucati na Nikolina vrata u Beogradu. Jovanovići im se unapred i od srca zahvaljuju.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jovanovići niste sami
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online