Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 05.12.2013.
12:01
D. Đ. - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Ostadosmo sami i pusti

Tomislavu Pešiću i njegovoj supruzi Stanislavki iz planinskog sela Nova Brezovica, zaseoka Anđelinkovci, reporteri "Vesti" nedavno su uručili paket koji su im poslali dobročinitelji Radmila i Slobodan Stefanović iz Blekburna u Australiji. Ovi pokloni veoma su ih obradovali, ali i izmamili suze nespokoja na naboranim i bolešću ispošćenim licima.

Otišla od kuće: Slavka Pešić
 

- Torba je puna odeće i slatkiša, hvala im na darovima, a pre svega na pažnji. Koliko vidimo, garderoba bi najviše odgovarala našoj Stanki. Pokušaćemo da joj to sve dostavimo, pošto ona više ne živi sa nama. Ostali smo sami, u planinskoj zabiti prepušteni sudbini, a ona je crna i teška. Ne dao Bog nikome ovo što je nas snašlo.

Biće kako bude

Pešići nemaju stoke, ni petla da zakukuriče pred ulaznim vratima i najavi novi dan. Tomislav ima 58 godina, a čini se kao da ima 78. Kuća im je starinska, jedino je crep promenjen, dok se moglo...
- Pozdravite sve naše dobročinitelje, ove sadašnje, ali i one odranije. Mnogo su učinili za nas, zla kob nikako da nas pusti. Nešto nas ureklo. Neka teška kletva, šta li... Valjda će Bog urediti sve kako treba. Što pre to bolje - kaže Tomislav.

- Stanka je otišla od nas, ne želi više da nas viđa. Znamo da je u Vranju i da živi sa svojim izabranikom, u nekoj porodici za koju smo čuli da je dobra i domaćinska. Sa jedne strane, srećni smo, a sa druge, bojimo se za nju, pošto je ona duševno obolela - priča vidno namučen Tomislav.


Čitamo mu pismo dobročinitelja iz daleka, koje se završava:
"Pokušavamo da pomognemo koliko možemo, pa se nadamo da ćete u ovoj torbi naći ponešto za sebe. Najviše je stvari, ipak, za Stanku, pošto smo spremajući paket, uglavnom, mislili na nju. Želimo vam mnogo zdravlja, da pazite i čuvate jedni druge."


Saslušavši ove reči, Toma sagnute glave krije suze od nas. Njegova druga ćerka Jelena, ove jeseni je isto učinila. Saznali su da se udala za nekog čoveka u planinskom selu Žapsko, prema manastiru Svetog Stefana.

Jedva sam poneo paket: Tomislav Pešić

Zato Pešići retko kad imaju razloga za radost. U njihov sirotinjski dom posetioci ne navraćaju, sirotinja ih pritisla, a i bolesti ih ne zaobilaze. Tomislav vidi samo na jedno oko, a sa reumom se bori i danju i noću, dok je supruga Stanislavka davno izgubila sluh.

Žive bez ikakvih prihoda, jer na to nemaju pravo zbog vlasništva nad šumom, od koje nemaju koristi. Samo zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, uspeli su nekako da prežive. Ćerke su otišle, oni su ostali sami, pa je i glad zakucala na njihova trošna vrata.


- Teško je. Samoća, bolest i nemaština ubijaju. Svakog dana kad se probudimo i otvorimo oči, zaplačemo se i pitamo zašto nas dragi Bog nije uzeo sebi? Spas je samo pod zemljom, a na zemlji su goleme muke - rastajemo se sa Tomislavom koji prljavim rukavom kaputa briše suze iz zamagljenih očiju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST U mislima dobrotvora
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online