Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Nada u bolje sutra svakim prilogom veća

Novčani dar baka Vide iz Adelejda od 100 dolara za 14-godišnjeg Sašu Jovanovića iz planinskog sela Dupeljevo, bio je povod da se reporteri "Vesti" ponovo susretnu sa ovim bistrim dečakom kako bi mu uručili prilog i preneli pozdrave dobročiniteljke koja je mislila na njega.

Isplativo branje pečuraka: Novica Jovanović
 

Do Dupeljeva, koje je 43 kilometra udaljeno od Vranja nemoguće je stići bilo kojim prevoznim sredstvom, jer kiša danima pada. Samo peške, u čizmama do kolena. Tako je od asfaltiranog puta u selu Mijovcu do kuće Jovanovića potrebno minimum dva sata brzog hoda. To je svakodnevna maršruta malog Saše koji odlazi u centralnu školu u Vlasu, gde pohađa osmi razred. Kada se spusti sa planine u Mijovcu čeka autobus. Ako ga slučajno nema, onda ide peške još sat vremena. Sve zavisi od vremenskih uslova.

Zbog tog nepristupačnog terena do kuće Jovanovića, sa Sašom i njegovim roditeljima susreli smo se u mesnoj kancelariji u centralnom selu Vlase. Sa lica dečaka nije se skidao osmeh, a u očima su se videle samo sreća i radost. Odlučio je da ovaj novac zajedno sa ocem Novicom i bolesnom majkom Sunčicom upotrebe za uvođenje vode u trošnu kućicu sa česme u dvorištu.

Presrećan: Saša Jovanović
 


- Hvala toj dobroj teti, sada nam je mnogo lakše. Kupili smo crevo, treba nam još nekih delova i da nađemo nekog da to priključi. Samo da to stignemo pre zime, da se majka otarasi bede i spasi muka. Da više ne pere stvari napolju ispod strehe i smrzava se. Ona je fina i dobra, ali zbog depresije pije lekove.

Voli školu

- Ovde će brzo sneg. Kod nas gore u planini pada preko noći, ali danju se istopi. Uh, kad krene da veje napada po metar-dva, a dogodi se kao pretprošle zime i do tri metra. Tada je nemoguće ići od kuće. Najviše mi je žao što tih dana moram da odsustvujem iz škole. U mom zaseoku nema dece. Igram se sa psom i kozama, pa zato jedva čekam da pođem u školu, igram loptu i družim se sa drugarima i drugaricama - ističe Saša.

Ćuti i sve trpi stojički. Koliko puta sam morao sa ocem da joj pomognem, pošto iznenada onemoća i padne, više ni sam ne znam. Još jednom, hvala svima koji nam pomažu. Bez njih bismo bili izgubljeni. Spasli su nas gladi, a potom i dali nadu da svojim radom nešto krenemo da stvaramo. Kupili smo koze, imamo ih tri, pa imamo mleka i više nismo gladni. Imamo i sira, koliko za nas. Lepo vreme ove jeseni, pogodno za pečurke, omogućilo nam je da uberemo i osušimo desetak kilograma. Cena otkupa je mala, ali uzećemo oko 200 evra, što je za nas pravo bogatstvo - kaže Saša, preuzevši donaciju pretvorenu u dinarsku protivvrednost.


Voleo bi, kako kaže Saša, da ekipa "Vesti" nekim terenskim vozilom dođe do njihove kuće, čim vreme dozvoli, da vidimo njihov napredak, prostoriju za koze, pokrivenu sa svih strana vezanim osušenim stabljikama kukuruza-šašom. Da vidimo svinju koja sada teži 60 kilograma. Pokušaće još malo da je uhrane ako dozvoli vreme i ne bude velikog mraza. Biće za njih i mesa, a to doskora nisu imali, mogli su samo da dobiju od komšija za Sašu da proba.


- Kupili smo na vreme prase koje hranimo, kao i koze. Zato svima koji su nam pomogli neka Bog da prvo zdravlja, a posle biće i drugog. Tako se i ja molim za mene i moje roditelje - ispraća nas Saša put Vranja po hladnom i kišovitom vremenu preko planine Goč, obavijene maglom.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nastavlja plemenitu misiju
HUMANITARNI MOST Puna trpeza, prepuno srce
HUMANITARNI MOST Saša više neće gladovati
HUMANITARNI MOST Napredujemo uz vašu pomoć
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online