Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 12.11.2013.
12:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: V. Sekulić A

Uspomena na nastradale, vredna pomoć živima

Nedavno smo pisali da je na tradicionalnoj Banijskoj večeri u Melburnu prikupljeno 9.000 australijskih dolara i da je novinarima "Vesti" povereno da ovu donaciju, čiji je iznos izražen u evrima 6.120, uruče onima koji su na spisku najugroženijih po oceni Organizacionog odbora.

Dobar student: Dajana Vučenović

Iako je veći iznos namenjen štićenicima Humanitarnog mosta, novčani prilozi prvo su uručeni porodicama poreklom sa Banije, koje već duže od dve decenije nose teško breme izbeglištva. O nekima smo već pisali, a danas o 19-godišnjoj Dajani Vučenović iz Deča kod Šimanovaca, rodom iz sela Četvrtkovci kod Slunja, kao i Desanki Šapić iz Obrenovca, rodom iz Drljače kod Siska.


Istina, mlada Dajana ni ovoga puta nije mogla sama da preuzme deo donacije od 500 evra, pošto nije bila u Beogradu, pa je to umesto nje učinio kao i ranijih godina, njen deka Rade Vučenović.


- Dajana je trenutno nakratko kod majke u Prnjavoru u Republici Srpskoj, ali već za koji dan će biti kod nas i posvetiti se studijama u Višoj poslovnoj školi u Zemunu, koju je upisala prošle godine. Lepo joj ide i zadovoljna je svojim izborom. Nažalost, kako nije uspela da se upiše na budžet, školarinu mora da plaća, pa će joj dar naših Banijaca dobro doći za to, ali i da se malo ponovi i ima za džeparac. Njoj, a i nama to mnogo znači. Zato od srca hvala našim dragim zemljacima u Australiji, što nas ne zaboravljaju i čuvaju uspomenu na našeg Nikicu. Neka znaju da su kod nas uvek i više nego dobrodošli - rekao je deda Rade, čiji je sin Nikica, a Dajanin otac, tragično nastradao braneći ognjište.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Desanka Šapić

Dajana je tada imala devet meseci, zbog čega, nažalost, oca nije upamtila. To će porodicu Vučenović zauvek bolno pratiti.

- Unuka je supruzi Branki i meni sve na svetu i jedini smisao života. Ponosni smo na nju i trudimo se da joj omogućimo pristojan život. U našim godinama to je često veoma težak zadatak, ali nema nam druge. Šta da vam kažem, imao sam do sad dva infarkta, a trebao bih i na operaciju kuka, od čega strepim. Kad pogledam šta se sve događa, ne mili mi se da to radim. Zaista ne znam šta mi je činiti... - ispričao je zabrinuto Rade Vučenović.


Preuzevši dar doboročinitelja, oprostivši se sa reporterima "Vesti" laganim korakom zaputio se u Deč, kako bi usrećio unuku u ime njenih zemljaka koji je ne zaboravljaju.


Nedugo potom po prvi put u beogradskom Dopisništvu obrela se Desanka Šapić na koju su Banijci na čelu sa Živkom Krčmarevićem takođe mislili, uputivši joj dar od 400 evra.


- Rečima ne mogu da opišem koliko sam se iznenadila kada ste mi javili da me kod vas čeka donacija mojih zemljaka iz Australije. Sva sam se naježila, a suze su krenule same od sebe i bilo ih je teško zaustaviti. Hvala Živku Krčmareviću i svima ostalima dragim zemljacima, koji su mislili na mene i moju porodicu. Živka se sećam iz perioda kada je učio da hoda. Njegova majka i ja smo bile dobre prijateljice, ali nažalost rat nas je sve rasturio, kao i naše porodice. Svako je otišao svojim putem tražeći svoje mesto pod suncem, a mi smo ga posle "Oluje" pronašli u Obrenovcu. Delom ovog dara, suprug Milan i ja obradovaćemo unuku Slađanu, koja je pre par dana proslavila 18. rođendan - kazala je uzbuđeno Desanka Šapić, čiji je sin takođe nastradao u ratu.
 

Do sad uručeno 5.300 evra

Dar plemenitih Banijaca u vrednosti od 6.120 evra, namenjen za 13 štićenika, do sad je stigao u ruke: 13-godišnjeg Branislava Stambolije iz Lipara kod Kule, Suzani Vukosavljević (21) iz Novog Bečeja, njenoj vršnjakinji Nikolini Bajić iz Banjaluke, Gojku Đuriću iz Bijeljine, Gabrijeli Marjanović iz Trgovišta kod Vranja, Urošu Karapandžiću iz Pećinaca, Vladimiru Đajiću (38) iz Beograda, Dejanu Mariću (9) iz Zvornika, Dobrili Grujić iz Beograda, kao i Dajani Vučenović iz Dača i Desi Šapić iz Obrenovca. Ukupno 5.300 evra. Preostalih 820 evra, od kojih je 500 namenjeno Bojanu Lekiću iz Vladimirca i 320 Evici Borojević iz Gline, tokom narednih dana će stići i na njihove adrese. Samim tim, uspešno završiti raspodela donacija svima kojima je namenjena, što ćemo verno zabeležiti slikom i rečju, kao i uvek do sada.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ništa bez dobrih Đukića
HUMANITARNI MOST Dobro ću vratiti dobrim!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online